Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Паризька мирна конференція.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
215.88 Кб
Скачать

План Маршала - відбудова повоєнної Європи.

Умови мирних договорів із союзниками Німеччини розроблялися на сесіях Ради міністрів закордонних справ у 1945-1946 рр, а також на паризькій мирній конференції 1946 р.

У лютому 1947 р. було укладено мирні договори з Італією, Румунією, Болгарією, Угорщиною та Фінляндією. Уряди цих країн зобов'язалися надати своїх громадянам політичні права й свободи, знищити довгострокові військові укріплення, провести

^мілітаризацію і денацифікацію, сплатити репарації. Договори визначили деякі "іг'торіальні зміни, уточнювали кордони ряду країн.

Паризькі мирні договори зберігали незалежність переможених країн, створювали :зи для їхнього демократичного розвитку і сприяли зміцненню миру й : Гзосусідства в Європі.

і все ж не озброєння та воєнна сила визначали характер післявоєнного розвитку ;з:ту. Основну стаку в боротьбі проти комуністичної загрози Захід робив на ;• гномічну силу, на переваги економічної демократії над безликою державною :■ -омікою з її зашореним плануванням. Пущений в дію економічний важіль Заходу - саме тим валом, який зупинив комунізм, насамперед в Європі. І тут головну роль ї зіграли США.

5 червня 1947 р., виступаючи з промовою перед студентами Гарвардського - згрситету. Державний секретар США генерал Джордж Маршалл заявив: «Роль -іюї країни повинна полягати в тому, щоб надати дружню допомогу Європі при -данні програми її економічного відновлення, а потім в повну міру можливостей ::_ .'могти проведення програми в життя. Ця програма повинна бути спільною для : зироблена спільно, якщо не всіма європейськими країнами, то багатьма з них». . IV;. дею новою не назвеш. Ще в 1944 р. на конференції у Бреттон - Вудсі (США) створені Міжнародний валютний фонд (МВФ) та Міжнародний банк інструкцій та розвитку(МБРР) для надання допомоги Європі. Однак обидві ці :С'~2нізації достатніми для цього ресурсами, але такі кошти були в США.

План повинен був вирішити такі завдання: допомогти економіці США азитися перенасиченості ринку капіталів, полегшити проведення конверсії і в *:е час забезпечити відновлення дезорганізованої економіки Європи, надавши їй з: могу, й укріпити європейські демократії.

Економіки Європи, надавши їй допомогу, й укріпити європейські демократії. Країни, які приймають допомогу, повинні подати дані про стан своїх економіки, зтрати у війні, валютні резерви та плани використання допомоги. На основі цих —- •х конгрес сША ухвалював рішення про розмір допомоги. Розподілом допомоги і "-мався виконавчий комітет Європейського економічного співтовариства на чолі з

  • ериканським адміністратором.

План Маршалла передбачав використання економічних методів для досягнення "готичних цілей. Долорові вливання у зруйновану економіку Європи мали метою в чансове та господарське оздоровлення її, економічний бум та підвищення

  • ттєвого рівня людей. Американським допомога пропонувалась також і :: дуалістичним країнам, у тому числі Радянському Союзові. Однак ця допомога -вдавалась лише приватному секторові, чого не було в країнах тоталітарного режиму.

и територіальні пи передбачали •ччини та СРСР, після початку риторій Польщі

іббентропа» був гчина напала на армії, німецькі

ольщі. названий іїну та Західну ; 'їхали за межі ірмією. Вже 22

іиП союз був н;ького Союзу юу країнські та

>боту Народних ГР (в декларації . Б\ло утворено :-г_. Рівненську

ми до Румунії -::ю. і радянські УСРС було СОЖ проведено анньої увійшли :с Молдовської

і на сесіях Ради жзькій мирній

по Болгарією, оїх фомадянам :ення. провести

До плану приєдналися 16 західноєвропейських країн. У квітні 1948 р. з кожною н>!\ США підписали відповідні угоди. За цим планом, розрахованим на 4 рокм, ці •т- чи повинні були отримати 17 млрд доларів. Основною умовою надання допомоги ,:а відмова від націоналізації промислових об'єктів, заохочення приватного

підприємництва. За планом Маршалла 60% коштів отримала Великобританія, Франція, Італія, Західна Німеччина. В результаті було здійснено швидке відновлення економіки цих країн, відбулася стабілізація внутрішньої політики, посилилися інтеграційні процеси.

План Маршалла беззастережно сприяв відновленню західноєвропейської економіки на новій науковій та технічній основі, підвищенню життєвого рівня населення, відвернув небезпеку соціальних потрясінь. У цьому його позитивне значення. Безумовно, план Маршалла сприяв об'єднанню Західної Європи під лідерством США, посилив економічний, політичний, військовий вплив США.