Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

fitsula

.pdf
Скачиваний:
16
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.17 Mб
Скачать

розкривають методику роботи вчителів з педагогічно занедбаними учнями, проаналізуйте цей досвід з точки зору загальних положень педагогіки та психології.

Взірець

71

РОЗДІЛ III. ОБ'ЄКТ ПЕРЕВИХОВАННЯ І ЙОГО ВИВЧЕННЯ

3.1. Особливості особистості педагогічно занедбаного підлітка

Щоб ефективно організувати процес перевиховання, важливо знати психолого-педагогічні особливості педагогічно занедбаних підлітків. У

є і спільні риси, що характеризують цю категорію учнів.

кожногоВзірецьз них свій темперамент, свій особливий духовний світ. Але водночас

Ми не розглядатимемо психолого-педагогічної характеристики підліткового віку. Про це багато сказано у відповідній літературі. Зупинимось на специфічних особливостях, властивих педагогічна занедбаним підліткам. Згаданим питанням присвячено ряд праць психологів

М.О.Алемаскіна, Т.В.Драгунової, Є.І.Драніщевої, Г.Г.Бочкарьової,

Л.М.Зюбіна та ін. Характеризуючи таких підлітків, використаємо результати цих досліджень.

Індивідуальні особливості педагогічно занедбаного учня повніше виражаються й виявляються в специфіці спрямованості його потреб, інтересів, ідеалів, світогляду та інших якостей. Від того, наскільки точно виявлена спрямованість потреб, інтересів, ідеалів особистості, залежать методика і зміст виховного впливу і зрештою наслідки перевиховання. Виправити людину – означає сформувати в неї суспільно корисні мотиви поведінки, виробити перспективу в житті, розвинути позитивні інтереси, виховати здорові потреби, сформувати настанову на перевиховання. Тому вивчення спрямованості такого підлітка повинно стати одним з основних завдань у процесі його перевиховання.

Найбільш вираженим відхиленням від норми в психології педагогічно занедбаного підлітка є його потреби. Матеріальні потреби у таких підлітків переважають над духовними. Більшість матеріальних і духовних потреб мають аморальний характер. Для задоволення їх здебільшого використовуються засоби, які не завжди відповідають нормам моралі.

72

Внаслідок ослабленого контролю вихованець потрапляє під владу своїх негативних потреб (куріння, потяг до вживання алкоголю, крадіжки), що зрештою призводить до деградації особистості.

Аналізуючи потреби такого учня за змістом, можна твердити, що в окремих з них нерозвинуті політичні потреби. Таке становище пояснюється

певноюВзірецьмірою умовами сімейного виховання. Кожній людині властива потреба в спілкуванні. У педагогічно занедбаних підлітків вона має

специфічний характер: майже всі вони швидко встановлюють зв'язки з подібними до себе, педагогічно занедбаними однолітками. Більшість з них перебуває поза здоровими стосунками учнівських колективів класу, школи.

Спостереження переконують, що педагогічно занедбані учні не володіють належним рівнем навичок і звичок колективного життя, вони не вміють по-справжньому поважати товариша, цінити в ньому моральні якості, підкоряти свої особисті інтереси суспільним. Всі стосунки в таких підлітків будуються на ґрунті симпатій і антипатій, часто випадкових. На запитання, хто в класі користується найбільшим авторитетом, вони нерідко відповідають: "хто сильніший", "хто краще б'ється" і т.п.

Процес перевиховання покликаний розвинути у таких дітей правильне розуміння дружби й товаришування, повагу до громадської думки, вміння подолати егоїзм, замкнутість. Головний шлях формування потреби в спілкуванні – залучення підлітків до громадської роботи в колективі.

У цієї категорії учнів недостатньо розвинута потреба в пізнанні навколишнього світу. Більшість з них відстає у навчанні.

Причинами неуспішності педагогічно занедбаних учнів можуть бути: погана підготовленість до школи, неорганізованість, лінощі, відсутність необхідного контролю за виконанням домашніх завдань і інші. Запущеність у навчанні призводить до нерозуміння нового матеріалу, а все це разом позначається на ставленні до школи. Слід відзначити, що коли навчання стає потребою людини, задоволення і позитивні емоції, які викликаються

73

навчальною діяльністю, формують і підтримують інтереси і позитивне ставлення до неї.

Невдачі у навчанні пригнічують позитивні емоції і викликають негативне ставлення до цього виду діяльності. У результаті учень прагне піти зі школи. Цьому може також сприяти наявність у такого підлітка конфліктнихВзірецьстосунків з окремими вчителями.

Педагогічно занедбаних учнів характеризує спотворена, сильна і перекручена потреба до свободи і самостійності. Тому обов'язок педагога вберегти підлітка від того, щоб він не потрапив до бездоглядної ситуації, коли він прагне вийти з-під впливу сім'ї і школи і ввійти в контакт з тим, хто зможе задовольнити його в тому, чого немає ні в сім'ї, ні в школі. За межами сім'ї і школи таке задоволення він одержує, бо тут з ним рахуються, його поважають.

У виховній роботі дуже важливо знати мотиви негативних вчинків підлітка. Дослідження переконують, що найчастіше негативні вчинки допускаються такими підлітками через бажання завоювати авторитет (21,5%) серед ровесників, наслідування більш "досвідчених" педагогічно занедбаних учнів (25,4%), озлобленість і бажання зробити комусь прикрість (10,1%), пошук пригод (9,6%), спонукання їх до такої поведінки старших (5,4%), інші мотиви (5,6%), немає чітких мотивів (22,4%).

На основі аналізу матеріалів, які характеризують поведінку педагогічно занедбаних підлітків у певних ситуаціях, мотиви такої поведінки можна звести до таких груп (Р.Д.Бриль):

1. Пристосовницькі мотиви з чітко вираженою негативною спрямованістю, що суперечать нормам моралі: удаваність, лицемірство, скритність, брехливість, боягузтво, вигода, необхідність і т.п.

2. Честолюбні інтереси з нестійкою спрямованістю: негативне самоствердження, самолюбство, впертість, азарт і т.п.

3. Мотиви, пов'язані з байдужістю: недбалість, безініціативність,

74

невпевненість, безвілля і т.п.

4. Мотиви з позитивною спрямованістю: інтерес, самоствердження, солідарність, взаємодопомога, дружба, товаришування і т.п.

5. Чітко виражені позитивні мотиви: совість, сором, осуд негативного, переконаність, високий рівень самосвідомості і т.п.

знаходженню більш глибокого індивідуального підходу.

Знання справжніх мотивів поведінки вихованця допомагає запобігти негативним вчинкам навіть у тому разі, коли він з якоюсь метою маскується, спеціально не порушує вимог шкільного режиму, намагається вдавати старанність у навчанні. Такі пристосуванці знають, що можуть приспати пильність педагогів, якщо певний час не порушуватимуть дисципліни. Знання мотивів поведінки дає змогу вихователеві передбачати поведінку підлітка в різних ситуаціях і правильно організовувати педагогічний вплив на нього.

В окремих педагогічно занедбаних учнів світогляд за своїм змістом правильний, але вони ним не керуються у своїй поведінці, він не пов'язаний з їх вчинками, у них слова розходяться зі справами. У процесі перевиховання домагаються єдності слова і діла, переконання і поведінки.

ЗвичайноВзірець, такий поділ мотивів на групи дуже умовний, однак сприяє

Основу світоглядницьких поглядів і переконань особистості складають знання про оточуючу дійсність, норми права і моралі, тобто її інтелектуальний багаж. Для більшості цієї категорії дітей характерна розумова пасивність, а в окремих випадках і нерозвинутість. Відставання в розумовому розвитку проявляється не тільки у засвоєнні ними основ наук, а й у поведінці. Нестача розумового розвитку перешкоджає аналізу власної поведінки і прогнозування її наслідків. Відсутність необхідних умінь самостійного мислення, як справедливо зазначає Л.М.Зюбін, призводить до

значного навіювання, податливості до різних випадкових впливів1.

1 Див.: Зюбин Л.М. Учебно-воспитательная работа с трудными учениками. – М.: Высшая

школа, 1982. – С.12. 75

Моральність як світоглядницький компонент у педагогічно занедбаного учня базується в основному на системі норм, оцінок і суджень, вироблених і винесених ним, головним чином, з неформальних об'єднань, тому ці норми і погляди часто аморальні, суперечать моральним підвалинам суспільства. Такий учень, як правило, володіє меншим обсягом моральних уявлень і

понять,Взірецьне може розкрити зміст багатьох моральних понять (сміливість, боягузтво, зрада, дружба і інші). Він нерідко бере участь у бійках, крадіжках,

з помилкового розуміння дружби і товаришування. Фальшива дружба примушує його брати на себе чужу провину, вигороджувати більш досвідчених співучасників негативних вчинків.

У багатьох підлітків відсутні чіткі уявлення про правові норми поведінки. Закон для них – щось таке, що необхідно виконувати, бо інакше матимеш справу з міліцією. А чому не можна порушувати закони, для чого вони існують – ці питання підлітки не розуміють.

Окремі педагогічно занедбані підлітки не впевнені в тому, що за негативний вчинок чи правопорушення доведеться відповідати. З опитаних нами 334 вихованців однієї з спецшкіл 166 заявили: якби знали, що їх направлять до спецшколи за погану поведінку, вони поводилися б краще, 42 сподівались, що ніхто не дізнається про вчинене ними правопорушення, 40 думали, що тільки лякають спецшколою і т.п. У правовій поведінці такого підлітка вирішальну роль відіграють його моральні погляди й переконання, а не тільки саме незнання закону. Загальновідомо, що переважна більшість людей не порушує законів тому, що їхні моральні пізнання не розходяться з правилами суспільного життя. Рівень правової поведінки людини залежить від її моральної стійкості та загальної культури, а справжня культура несумісна з байдужістю до громадського обов'язку, з неповагою до правил поведінки в суспільстві. Тільки висока моральна свідомість дає змогу підлітку виробити в собі глибоку повагу до законів, впевненість у їх справедливості і необхідності виконання, розуміння того, яку шкоду

76

суспільству і окремим громадянам завдає порушення законів.

Відповідно до помилкових переконань і поглядів педагогічно занедбані підлітки оцінюють дії і вчинки інших людей, причому їх цікавить здебільшого зовнішній бік поведінки, а не її мотив.

Глибоко педагогічно занедбані підлітки намагаються навіть виробити своєріднуВзірецьаргументацію своїх помилкових поглядів і переконань. Таких вихованців важче переконати, робота з ними потребує від вихователя високої ерудиції, майстерності, вміння розбити неправильні аргументи учня, відстояти правильні погляди і переконання.

Перебудова особистості педагогічно занедбаного підлітка означає зміну його поведінки, характеру, звичок, нахилів. Процес формування світогляду в цієї категорії учнів має ту особливість, що паралельно виробляються і зміцнюються правильні погляди та переконання і долаються помилкові. Складність процесу в тому, що на певному етапі перевиховання наступає "душевна криза", коли руйнуються стійкі неправильні погляди й переконання, ідеали, втрачається мета. Жити по-старому підліток уже не може, а по-новому ще не вміє.

Перед педагогом постає складне завдання – розібратися в суті змін, які відбуваються з кожним вихованцем. Одному слід допомогти вийти з моральної кризи, в іншому випадку, навпаки, треба вкрай загострити внутрішні суперечності, щоб підліток пережив емоційне потрясіння, яке допоможе порвати з минулим. Отже, ніяких готових рецептів. До кожного – індивідуальний підхід.

На основі світогляду, морально-політичних поглядів формується ідеал людини, який служить основним мотивом і планом самовиховання. Результати наших досліджень переконують, що ідеали переважної більшості педагогічно занедбаних підлітків позитивні і за змістом такі ж самі, як в їхніх ровесників. Але навіть позитивний ідеал не сприяє духовному розвиткові таких дітей, оскільки має споглядацький характер; їм бракує сили волі

77

примусити себе бути схожими на обраний ідеал. В окремих вихованців явно виражений негативний ідеал.

Від ідеалу залежить зміст і методика індивідуальної виховної роботи з підлітком. В одному випадку в перевихованні спираються на його позитивний ідеал, у другому – розвінчують негативний, у третьому –

основу завжди беруть ідеал виховання людини вільної України. Специфічними особливостями характеризуються інтереси педагогічно

допомагаютьВзірецьсформувати ідеал, радять прочитати відповідну книжку, переглянути кінофільм і т.п. Коригуючи чи формуючи ідеал вихованця, за

занедбаних учнів. Дослідження показало, що інтереси залежать від багатства і бідності їх особистого досвіду, своєрідності їх духовного складу, який відображає історію їх життя і діяльності. Спостерігається підвищений інтерес до грошей як засобу задоволення бажань, до азартних ігор, спиртного, цигарок тощо.

У переважної більшості педагогічно занедбаних учнів різко знижені читацькі інтереси, переважає інтерес до детективної літератури. Слабо виражений інтерес до театру, живопису, проте підвищений інтерес до видовищ, кіно. У кінофільмах, спектаклях їх передусім захоплює зовнішній бік, що викликає бурхливі емоції, і а не вловлюється зміст. Крім того, багато з педагогічно занедбаних учнів у кіно не завжди відрізняють правду від вигадки письменника і тому часто героїв фільму сприймають цілком серйозно. Фільми, які відображають негативні сторони людських стосунків, сприймаються ними емоційно і некритично та сприяють розвитку уявлень про допустимість між людьми грубості, жорстокості, насильства1. Слід відмітити й інтерес цієї категорії учнів до антисуспільних явищ. Часто цей інтерес набирає якоїсь романтичності і в той же час цинічного забарвлення, викликаного уявленням про "красиве життя".

Утилітарні інтереси позбавляють учнів перспективи розвитку,

1 Див.: Тарас А.Е. Педагогическая профилактика правонарушений несовершеннолетних. –

Минск: Народная асвета. 1982. – С.24. 78

духовного зростання, інтелектуального і морального вдосконалення. Перевиховання потребує ґрунтовної перебудови співвідношення між моральними і духовними інтересами. Однак не слід думати, що у таких підлітків тільки негативні інтереси. Виявлення позитивних інтересів і опора на них у процесі перевиховання має винятково важливе значення. Водночас проводитьсяВзірецьробота з формування нових і розвитку наявних позитивних інтересів.

У процесі перевиховання педагогічно занедбаних учнів важливо виявити їх інтереси, здібності для того, щоб допомогти кожному з них чітко усвідомити свої можливості. Спостережливий педагог повинен помітити хоч би скромну здатність, прояв хоч і слабкого, але особистого інтересу цього підлітка до якоїсь позанавчальної діяльності. Не знаючи міри трудових зусиль, будучи малограмотними і нерозвинутими у культурному відношенні, ці діти не знають своїх здібностей (недооцінюють їх або, як правило, переоцінюють). Перші успіхи в спорті чи художній самодіяльності викликають у них сильне враження, але для розвитку і закріплення цих успіхів бракує стійкості інтересів і трудових зусиль2.

Риси характеру педагогічно занедбаного підлітка проявляються в його ставленні до людей, фактів, подій тощо. Для нього характерними є прояви індивідуалізму, егоїзму, грубості тощо. Наявність цих негативних рис характеру утруднює життя підлітка в колективі, його відносини з товаришами інколи призводять до повної ізоляції в колективі. Серед негативних рис характеру таких підлітків слід назвати й такі, як нечесність, слабо розвинене почуття совісті.

Зовнішній вплив на учня значною мірою залежить від змісту і стійкості його негативних рис. Чим стійкіші і міцніші за своїм змістом одержані раніше особистістю риси, тим більше вона сприйнятливіша до негативних впливів. Тут діє закономірність, притаманна будь-якій особистості при

2 Див.: Костяшкин Э.Г. Некоторые вопросы работы с трудными подростками в школе/

Советская педагогика. -1968. – №9. – С.56. 79

ставленні до зовнішніх впливів. Людина "відбирає" від оточуючої дійсності передусім те, що найбільше відповідає наявним у неї уявленням, поглядам, переконанням, цінностям. Саме тому одні й ті ж факти, явища, впливи сприймаються по-різному різними людьми.

Дослідження залежності піддання особистості впливам від сформованостіВзірецьрис характеру показало, що найсприятливіші психологічні умови для позитивного впливу створюються такими з них, як принциповість, ініціатива, тверде усвідомлення життєвих цілей. Учень, для якого характерні такі риси, як правило, несхильний до сприйняття негативних впливів, і навпаки, легко піддається позитивним впливам. Несприятливі риси характеру: неврівноваженість, легка навіюваність, прагнення до пригод. Учні з такими рисами легко піддаються негативним впливам.

До характеру особистості входять і вольові якості. Вони більше пов'язані з діями і вчинками. Для педагогічно занедбаних учнів характерні: відсутність самоконтролю, витримки, наявність наслідування, впертості, негативізму. Всі ці якості не тільки ускладнюють процес перевиховання, а й створюють умови для засвоєння негативних поглядів і переконань.

Ослаблення вольових властивостей спостерігається тільки в 15-25%. педагогічно занедбаних підлітків. Значить, причина аморальної поведінки чи правопорушень з їх боку – не в слабкій волі, а в негативній вольовій спрямованості. На цій основі можна виділити три групи таких підлітків. Поперше, підлітки із сильною волею, здібні організатори. У ряді випадків вони навіть здійснюють правопорушення самі або стають ватажками негативних неформальних груп. По-друге, підлітки з негативною спрямованістю вольових якостей. Вони виступають активними учасниками підготовки і вчинення аморальних вчинків чи правопорушень. По-третє, слабовільні підлітки, яких втягують до здійснення негативних вчинків чи правопорушень більш рішучі організатори.

Процес перевиховання ставить завдання внести відповідні корективи у

80

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]