Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

fitsula

.pdf
Скачиваний:
16
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.17 Mб
Скачать

цих предметів, що, доклавши певних зусиль, вони можуть успішно закінчити школу. Самопідбадьорювання проводиться різноманітними способами залежно від індивідуальних особливостей вихованця, конкретної ситуації: один звертається до свого минулого досвіду, згадує випадок, коли він зумів подолати свою нерішучість; другий мріє про майбутнє, якщо докладає

зусиль;Взірецьтретій звертається до улюбленого героя з художньої літератури чи кінофільму, який завжди досягає мети, не боїться труднощів; четвертий

допомагає собі самонавіюванням, переконуючи себе, що в нього все буде добре, що він знайде сили довести справу до кінця.

Самопереключення. Суть цього прийому полягає в тому, що при конфліктній ситуації вихованець свідомо переключає свої думки, щоб заспокоїтися, побороти гнів, бажання здійснити негативний вчинок. З цією метою згадуються приємні події, що впливають на почуття, попереджають конфлікти.

Самопереключення здійснюється і діями, які викликають позитивні емоції. Вихованцеві пропонують у конфліктній ситуації зайнятись улюбленою для нього справою (читання книги, малювання, випилювання і т.д.), яка захоплює його, і цим відвернути його від негативних дій і вчинків.

Самопримус. Нерідко в силу внутрішньої неорганізованості і невихованості волі підлітки не можуть постійно здійснювати те, що ними заплановано. Тоді використовують прийом самопримусу, який виражається в добровільному виконанні наміченого. Використовуючи цей прийом, підліток примушує себе приступити до роботи і не дозволяє собі займатися іншими справами до тих пір, поки не доведе до кінця намічену справу, додаючи в собі лінощі, небажання вчитися чи працювати.

З метою підвищення дієвості самопримусу вихованцям рекомендують таку пам'ятку:

1. Не очікуй, коли тобі підкажуть, дадуть завдання, будь ініціативним, дій за власним почином.

161

2.Тільки той долає труднощі, хто сам собі командир.

3.Не забувай рішуче і твердо примушувати себе тоді, коли треба долати лінощі, втому, страх, поганий настрій.

4.Наполегливо долай усе, що заважає досягненню мети, і передусім недоліки свого характеру.

5.Сильний той, хто має владу над собою.

Упроцесі самовиховання важливо виробити у підлітків звичку вести щоденник. На основі аналізу властивостей своєї особистості вони роблять у ньому короткі записи про здійснені ними корисні справи, про позитивне і негативне у своїй поведінці, про усунення недоліків і сформовані нові позитивні риси. Тут же описуються відомі учневі прийоми самовиховання. Через певні проміжки часу вихованець дає собі характеристику, зазначаючи, чого він домігся, які зміни помітив у своїй поведінці, характері, ставленні до людей, над чим буде інтенсивно працювати найближчим часом.

Упроцес самовиховання учнів залучаються на допомогу їх батьки. Щоб цього домогтися, класний керівник повинен привернути увагу батьків до самовдосконалення їх дітей. Передусім слід подолати їх статичний погляд на власних дітей, тому що вони не своєчасно вловлюють зростання інтелектуальних і духовних можливостей дітей. Важливо при цьому переконати батьків систематично враховувати і опиратися в інтересах нормального і всебічного розвитку самих же дітей на їх зростаючі можливості. Такий підхід дорослих, як правило, імпонує і дітям, розряджає дозрівання внутрісімейних конфліктів.

Для успішного здійснення самовиховання дітей у сім'ї важливе значення має встановлення, підтримання і зміцнення з ними сердечних, довірливих взаємовідносин. Провідна роль у цьому належить батькам. Класний керівник має навчити батьків, як домогтися в сім’ї таких стосунків з дітьми. Для цього

знайомлять батьків зі структурою психічних явищ, процесів і якостей особистості, методикою їх вивчення та прийомами виховного впливу на них.Взірець

162

Важливим напрямком роботи батьків по активізації самовиховання дітей у сім'ї є організація їх щоденного життя і діяльності, що відповідають наміченим завданням самовиховання. Робота дітей над собою в домашніх умовах має стати продовженням організованого самовиховання в класі. Увага і підтримка батьків у цьому – необхідна умова успішного протікання

самовихованняВзірець.

Класний керівник і батьки повинні регулярно обмінюватися взаємною інформацією про хід самовиховання дітей, що дозволить коригувати цей процес, виявляти адекватність самозвітів, самоаналізів і самооцінок школярів у класі.

В цілому успіху самовиховання учнів можна домогтися, якщо: - Самовиховання – органічна частина виховного процесу.

- Робота учнів над собою – добровільна діяльність.

- Програма самовдосконалення конкретна і лаконічна.

- Прийняття нових зобов'язань – тільки після виконання попередніх. - Робота над собою регулярно оцінюється громадськістю.

З відома вихованця вчитель, батьки, шефи періодично переглядають щоденник і аналізують записи, схвалюючи позитивні зрушення в поведінці підлітка, допомагаючи боротися з недоліками.

Ефективність самовиховання учнів значною мірою залежить від стимулювання результатів їхньої роботи. У цьому допомагають змагання між учнями. Наприклад, "парне" змагання у самовихованні, яке проводиться між підлітками, що дружать. Таке змагання набирає характеру взаємодопомоги і товариської критики.

У самовихованні важливо показати підліткові, наскільки і в чому він змінився. Своєчасна і справедлива оцінка досягнень окрилює підлітка, в нього з’являється впевненість у собі і в своїх силах, він ще з більшим

ентузіазмом продовжує роботу над собою.

Запитання для роздумів і самоперевірки

163

1.Розкрийте особливості використання у перевихованні загальних методів виховання.

2.Охарактеризуйте етапи і методику індивідуальної виховної роботи з педагогічно занедбаним учнем. Покажіть зв'язок між індивідуальною виховною роботою з підлітками і масовими формами роботи.

3.ВзірецьУ чому специфіка організації самовиховання педагогічно занедбаних

учнів?

164

Практичні завдання

1. Шляхом спостереження, бесід з учителями і учнями виявіть, у якій мірі педагоги враховують специфіку використання методів виховання у процесі перевиховання.

2. Прочитайте "Педагогічну поему" А.С.Макаренка, виділіть та проаналізуйтеВзірецьописані автором книги випадки, в яких застосовувались розглянуті нами методи перевиховання. Дайте оцінку педагогічній майстерності А.С.Макаренка.

3. Розробіть розгорнутий план етичної бесіди на одну з тем:

4. Продумайте фрагмент бесіди з педагогічно занедбаним учнем на предмет переконання його в необхідності виправитись. Продумайте, що порадите йому робити для усунення негативних рис характеру, поганих звичок.

5. Підберіть список популярної психолого-педагогічної літератури з питань самовиховання, яку можна запропонувати педагогічно занедбаним учням для читання.

6. На основі психолого-педагогічного вивчення одного з педагогічно занедбаних учнів продумайте систему індивідуальної виховної роботи з ним.

7. Складіть план бесіди з учнем з приводу того, що він допустив негативний вчинок (запалив, одержав незадовільну оцінку, втік з уроку, побився з однокласником і т.п.).

8. Прочитайте книгу Е.Ш.Натанзона "Трудный ученик и педагогический коллектив", особливу увагу зверніть на пропоновані завдання. Читаючи текст, продумайте характер вчинку учня, педагогічний задум вихователя і на які об'єктивні умови він спирається при цьому, особисті якості педагога, які сприяли результативності використаного прийому. Все це допоможе вам

165

краще засвоїти пропоновані автором прийоми педагогічного впливу.

9. Для здійснення виховної роботи по розглянутих нами етапах класний керівник чітко планує її. Орієнтовний план передбачає такі виховні заходи:

1. Провести бесіду про роль людини у суспільстві, про можливості її вдосконалення. Взірець2. Розповісти вихованцям про темперамент, характер, волю,

почуття, інтереси, здібності, потреби людини.

3. Провести анкету на тему "Мій улюблений герой".

4. Організувати тематичний вечір "Мій улюблений герой" (за матеріалами проведеної анкети).

5. Провести вечір цікавої психології на тему "Загадки людського

"Я".

6. Провести індивідуальні бесіди з учнями з метою виявлення бажаючих займатись самовихованням.

7. У групі самовиховання організувати написання твору на тему "Яким я хочу бути".

8. У групі самовиховання провести анкету на тему "Що я думаю і знаю про себе?".

9. Організувати зустріч учнів групи самовиховання з ученимпсихологом з метою ознайомлення їх з психологічними питаннями самовиховання.

10. Організувати зустріч учнів групи самовиховання з людьми, які шляхом самовиховання домоглися значних успіхів у своєму розвитку.

11. Допомогти учням скласти програму самовиховання.

12. Організувати читання і обговорення книг, основним питанням яких поставити самовиховання героїв.

13. Рекомендувати учням читати книги, в яких йдеться про

самовиховання позитивних героїв.

14. Ознайомити учнів з прийомами самовиховання.

166

15.Систематично проводити підсумкові збори на тему "Які зміни

ябачу в своєму характері і поведінці?".

16.Організувати написання твору на тему "Що дало мені самовиховання?".

порад

- не відкладай на завтра те, що можеш зробити сьогодні; - будь-яку працю виконуй обдумано; - працюй головою і руками; - розпочату справу доводь до кінця; - не кидай слів на вітер; - пообіцяв – виконай;

вибір

Взірець

таких

- пам'ятай: навіть невелика перемога над собою робить тебе сильнішим. Для формування самовладання доцільно дотримуватись таких правил: - не грубити старшим; - не ображатися на дріб'язкові зауваження; - не давати волю рукам;

- не впадати у відчай при невдачах.

такий

- бути активним, не чекати доручень, брати добровільну участь у громадських справах;

- виховувати в себе наполегливість: не відступати перед труднощами; - розподіляти свій час розумно: жодного дня пустого; - розпочинаючи будь-яку справу, добре продумай все її виконання;

167

-доводити всяку справу до кінця;

-давати оцінку своїй роботі і поведінці;

-уміти організовувати колективну діяльність молодших і ровесників.

З метою формування в учнів бажання допомогти іншим пропонують такі правила:

-допомагайВзірецьтому, хто працює сам;

-допомагай іншому і тоді, коли тобі самому доводиться важко;

-допомагай так, щоб товариш вчився самостійно долати труднощі;

-взявся допомагати – не підводь, доводь справу до кінця;

-допомагай не тільки другу, а й будь-кому, хто цього потребує;

-допомагаючи одному, думай про успіх всього класу;

-тобі допомагають, допомагай і ти іншим, чим можеш;

-допомагай по можливості непомітно.

168

РОЗДІЛ V. ЗАСОБИ ПЕРЕВИХОВАННЯ

5.1. Роль шкільного режиму в перевихованні

А.С. Макаренко вважав шкільний режим одним із важливих засобів перевиховання. Виховна функція полягає в тому, що він забезпечує постійністьВзірець, неперервність зусиль, економить енергію людини, привчає виконувати кожну роботу вчасно, відразу ж, безумовно, якою б непривабливою вона не здавалася; в тому, що він привчає до систематичного, невідступного дотримання встановлених вимог, попереджуючи спокусу хоч би раз відступити, ухилитися від вже прийнятих правил. Неперервність виправлення складає головний засіб для того, щоб зробити прищеплювану звичку міцною – "другою натурою".

Режим, за висловом А.С.Макаренка, допомагає вихованцям сформувати певні "гальма". Гальмувати себе, на його думку, – це дуже важка справа, особливо в дитинстві вона не приходить від простої біології, її можна тільки виховати. І якщо вихователь не подбав про виховання гальмування, то його й не буде. Гальмувати себе треба на кожному кроці, і це повинно перетворитися на звичку. Людина без гальма – це зіпсована машина.

Дослідження переконують, що ставлення педагогічно занедбаних учнів до шкільного режиму проходить певні стадії: сприймання режиму як ворожої сили, яка стоїть над ним, а звідси – намагання всіляко порушувати його вимоги; байдуже ставлення до окремих вимог режиму при негативному ставленні до нього в цілому; повне звикання до вимог режиму, коли елементарні норми перестають діяти на нього; повністю або частково позитивне ставлення до вимог режиму, прагнення дотримуватися їх завжди і всюди, які базуються на усвідомленні необхідності виправитись.

У процесі перевиховання важливо, щоб шкільний режим передбачав ущільнений розпорядок дня такого учня, щоб він протягом дня був зайнятий

169

корисними справами. Якщо ж є можливість для бездумного проведення вільного часу, це призводить до порушення дисципліни. Чітко регульований розпорядок – один з шляхів привчання учня до дисципліни й порядку. Водночас педагогічно доцільно на першому етапі перевиховання створювати можливості, щоб підліток міг на свій розсуд розпорядитися вільним часом, а не проводивВзірецьйого тільки в організованих виховних заходах. Це привчатиме до самостійної організації дозвілля.

Правила поведінки учнів регламентують їх обов'язки в школі, майстерні, гуртожитку, їдальні, на вулиці. Виховні можливості правил поведінки зростають, якщо вони деталізовані, доведені до свідомості таких підлітків, якщо на їхній основі педагогічний колектив виробив єдині педагогічні вимоги до вихованців.

Шкідливим з огляду перевиховання є поділ правил поведінки на основні і другорядні, коли за порушення одних доводиться відповідати, а за порушення інших – ні. В учнів може скластися думка про необов'язковість правил взагалі.

Роль режиму у перевихованні посилюється за умови, що всі вимоги деталізовані.

Тривале й систематичне дотримання встановленого порядку виробляє у підлітка звичку додержувати правил співжиття, виховує повагу до інтересів колективу і особистості, до законів.

Суворо впорядковане життя підлітка спрямовує його поведінку в певному напрямку, а не за його особистим бажанням. Для вихованця, не привченого до дисципліни, розпутного, ледачого, який не бажає вчитися і працювати, така регламентація життя – важливий виховний засіб. Дисципліна, порядок, твердий режим відіграють для такого учня роль тимчасових протезів, які сприяють вправлянню органів.

А.С.Макаренко вважав, що режим виконує свою корисну функцію лише тоді, коли він точний, доцільний, загальний і визначений1. Усі елементи

1 Див.: Макаренко А.С. Твори. –Т.4 – С.360. 170

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]