Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

fitsula

.pdf
Скачиваний:
16
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.17 Mб
Скачать

самостійно здобувати знання з різноманітних джерел, постійно займатися самоосвітою; формування нетерпимого ставлення до проявів порушення навчальної дисципліни, лінощів, несумлінного ставлення до навчання.

Приступаючи до розробки змісту процесу перевиховання педагогічно занедбаних учнів, передусім виходять з психологічної закономірності, що розвитокВзірецьособистості зумовлюється сформованістю її вищих психічних

функцій (логічне мислення, усвідомленість, цілеспрямованість пізнавальних і практичних дій, критична самооцінка та самокорекція тощо). Тільки на основі розвитку вказаних функцій можна вважати, що вони здатні будуть керувати своєю поведінкою відповідно до соціальних норм.

З огляду на це, у процесі перевиховання учнів важливим є постійне звернення до їх самосвідомості, повага до їхніх інтелектуальних потенцій і апеляція до їхнього розуму в ситуаціях вибору того чи іншого способу поведінки, стимулювання самопізнання, самооцінки, самовиховання, доведення до їхньої свідомості і прийняття ними тієї істини, що кожен з них має бути активним суб'єктом власної життєдіяльності, відповідальним перед самим собою і людьми за наслідки своїх дій і вчинків.

У міру розвитку свідомості людина все більше виступає в якості суб'єкта не тільки пізнання, а й самопізнання і на цій основі – в якості суб'єкта ставлень до зовнішнього світу і до самого себе.

Процес і результат пізнання самого себе, своїх фізичних, психічних і моральних якостей, сил і здібностей, думок і почуттів, вчинків і їх мотивів, свого ставлення до предметів і явищ зовнішнього світу і до самого себе являє собою специфічну форму свідомості – самосвідомість особистості. Як і свідомість у цілому, самосвідомість являє собою єдність знань (про себе), і ставлень (до себе), які формуються на основі пізнання зовнішнього світу, передусім інших людей, у процесі діяльності і спілкування. В основі самосвідомості знаходиться усвідомлення людиною себе як члена суспільства і колективу, свого місця в житті, життєвого шляху, власного

61

становлення і розвитку як особистості. У зв'язку з цим важливим компонентом самосвідомості є усвідомлення свого суспільного обов'язку, своїх прав і обов'язків, відповідальності за їх дотримання і виконання. На основі самосвідомості формуються самооцінка, самокритичність і вимогливість до себе, психологічна готовність і здатність людини до саморегулюванняВзірецьсвоєї поведінки, самоуправління і самовиховання.

Негативні якості, що сформувалися і закріпилися в індивідуальному досвіді особистості під впливом несприятливих умов життя і виховання, можуть долатися зовнішніми вимогами і виховним впливом тільки у взаємодії їх із зусиллями самого неповнолітнього, яка ґрунтується на самопізнанні і об'єктивній самооцінці, самоконтролі і вимогливості до себе.

Статеве виховання: виховання у педагогічно занедбаних учнів поваги до протилежної статі, формування почуттів совісті, сорому, гідності і відповідальності у статевій сфері як "гальм", які регулюють поведінку молоді у міжособистих стосунках між статями; формування вміння "розчинити" статевий потяг у цікавих видах діяльності; виховання непримиренності до статевої розпусти, лихослів'я, непристойних анекдотів, порнографії, що принижують людську гідність.

Спеціальні дослідження переконують, що ставлення багатьох педагогічно занедбаних підлітків до питань статевої моралі, їх статева поведінка часто не відповідають їх знанням про проблеми статі і міжстатеві стосунки. У них знання про моральну чистоту, шкідливість ранніх статевих контактів, повага до представників протилежної статі уживалися з поганими манерами, брутальністю.

З огляду на це, розкриваючи зміст морального виховання, важливо зосередити увагу вихованців на розумінні ними суті морального поняття мужності як інтегральної риси справжнього чоловіка. Вона охоплює сміливість, витримку, силу волі, володіння собою, вірність слову, обов'язковість; честь, гідність, благородство; інтелігентність: запобігливе,

62

уважне, бережливе ставлення до жінки (лицарство); галантність, ввічливість; уміння взяти на свої плечі найважчу роботу; здатність помічати і бачити фізичну і духовну красу жінки, вміння приймати рішення; тактовність, делікатність; життєрадісність, енергійність, діловитість, розсудливість, надійність, наявність почуття гумору, філософське ставлення до дивностей жіночогоВзірецьхарактеру, кмітливість, цілеспрямованість; відповідальність; елегантність, відчуття моди, охайність, увага до свого зовнішнього вигляду; захист честі жінки, здатність до заступництва; вміння кохати; готовність визнати свою вину; поблажливість. З метою корегування хибних поглядів на протилежну стать підлітки мають усвідомити поняття жіночності, яке охоплює комплекс специфічних жіночих рис, якостей, властивостей. Жіночність передбачає чутливість емоційного сприймання, психологічну пластичність жіночої натури, специфічну привабливість для чоловічої статі. Жіночність – це: м'якість у поведінці і чуйність, ніжність; тонке розуміння іншого, вміння розділити його турботи і допомогти; вміння проявляти своє тепло і увагу до інших; довічна потреба в душевних контактах і вміння їх встановлювати; розумна соромливість; інтимність; уміння чекати; єдність внутрішньої і зовнішньої людської краси, духовність; стриманість, недоступність; уміння добитися глибокої поваги до себе; уміння із смаком одягатися, тримати себе у формі; вірність, гідність, внутрішня краса, душевне багатство, материнство.

Особливої уваги вимагає розкриття питання сексуальної вихованості педагогічно занедбаних підлітків. У процесі виховної роботи важливо поповнити наявний багаж знань про інтимний бік життя людини, відповідальність за стосунки з протилежною статтю. До свідомості вихованців слід доводити істину, що любити – це, в першу чергу, відповідати за іншу людину, оберігати її від біди. Вони мають знати, що сексуальна вихованість передбачає наявність таких моральних якостей, як скромність, чоловіча гідність, взаємоповага, прагнення оберігати здоров'я,

63

честь і гідність, гордість, вірність і відданість своєму коханню, своїй сім'ї. Серед специфічних завдань статевої просвіти слід виділити:

ознайомлення неповнолітніх з небажаними наслідками ранніх статевих контактів, венеричними захворюваннями та СНІДом, генетичними хворобами, шляхами їх профілактики; розвінчування сексуальних міфів, що побутуютьВзірецьу молодіжному середовищі, а також проституції як явища і розвиток поміркованого інтересу до еротичної літератури; формування чоловічих рис поведінки та відповідного ставлення до протилежної статі; формування чоловічої гідності, честі, вірності; подолання негативізму по відношенню до протилежної статі. Розвиток потреби до спілкування з дівчатами; вироблення вміння оцінювати свій стан, свої сексуальні прояви, здійснювати контроль над ними; подолання шкідливих звичок, статевих збочень, ексцесів.

Виховання несприятливості до нікотину, алкоголю, наркотиків:

ознайомлення учнів з негативним впливом на людський організм нікотину, алкоголю, наркотиків, їх вплив на діяльність і поведінку людини; подолання помилкових уявлень у вихованців про нібито позитивні якості цих наркотичних речовин; формування морально-психологічних "гальм", які б стримували учня від вживання цих речовин у ситуаціях, коли складаються для цього сприятливі умови; залучення учнів до боротьби з любителями паління, спиртного і наркотиків.

Вирішити ці специфічні завдання можна за умови конкретного змісту антинаркотичного виховання, спрямованого на озброєння неповнолітніх певним обсягом знань про шкідливий вплив тютюну, алкоголю і наркотиків на людський організм і діяльність людини, формування у них відповідних навичок і звичок. Цей зміст передбачає розкриття певного кола питань.

Важливим питанням змісту виховання несприятливості до вживання наркотичних речовин має бути розкриття несумісності пияцтва і наркоманії з принципами моралі, нормами людського співжиття. Вихованці мають

64

усвідомити, що паління, пияцтво і наркоманія найчастіше поражають людей, які мають слабку волю, не вміють протистояти спокусі.

Вживання наркотичних речовин найбільше спустошує моральність людини, сферу її духовного життя. На яскравих прикладах треба показати, як під їх впливом позитивні моральні якості перетворюються на свої антиподи. Так, любовВзірецьдо Батьківщини, відданість ідеалам переходять у безідейність і зраду; працелюбство – в неробство і дармоїдство; піклування про збереження і примноження суспільного добра – в його розкрадання; висока свідомість громадського обов'язку – в невиконання елементарних обов'язків; колективізм і товариська взаємодопомога – в пияцьке розуміння дружби; гуманізм – у жорстокість по відношенню до людей; чесність і правдивість – в облудність і брехливість; простота і скромність у громадському і особистому житті – у порушення громадського порядку; взаємна повага в сім'ї, піклування про виховання дітей – в сімейні трагедії, дитяче сирітство при живих батьках; непримиренність до несправедливості, дармоїдство, нечесності, кар'єризму, користолюбство – перетворюються у свої антиподи.

У процесі антинаркотичної виховної роботи педагоги мають домагатися, щоб вихованці усвідомили таку важливу істину: пияцтво і наркоманія є фактором, який обумовлює здійснення у нетверезому стані злочинів по необачності, при раптово виниклому душевному хвилюванні, перевищенні меж необхідної оборони, а також злочинів, які скоюються з метою здобути засоби на спиртні напої чи наркотики.

Неповнолітнім слід пояснити, що скоєння злочинів у нетверезому стані розглядається судом як умова, яка обтяжує відповідальність. У такому разі суд враховує не тільки характер і ступінь суспільної небезпеки злочину, а й особистість правопорушника. За скоєні в нетверезому стані правопорушення людина несе повну міру відповідальності.

Окрім того, школярі мають знати, що суд, незалежно від призначення кримінального покарання, може направити на примусове лікування особу,

65

засуджує за злочин, скоєний на ґрунті алкоголізму чи наркоманії. Таке лікування може здійснюватися в місцях позбавлення волі або у спеціальних медичних закладах.

Одним з напрямів змісту антинаркотичної виховної роботи є розкриття негативного впливу нікотину, алкоголю і наркотиків на організм людини взагалі,Взірецьна молодий зокрема. Передусім вихованці мають усвідомити, що ці речовини за своїм хімічним складом відносяться до сильнодіючих отрут.

Неповнолітнім слід роз'яснювати, що після вживання тютюну, алкоголю і наркотиків їх складові тривалий час зберігаються в організмі людини і згубно впливають на її нервову систему, мозок, кров, органи дихання, кишечник, печінку, шлунок та інші частини людського організму. Особливий наголос має в цьому плані робитися на те, що ці наркотичні речовини виснажують організм, його імунну систему.

Оскільки неповнолітні учні у майбутньому будуть залучені до різних сфер трудової діяльності, вони повинні мати уявлення про негативний вплив вживання тютюну, алкоголю і наркотиків на трудову діяльність людини, її продуктивність праці, на виробничі стосунки, про те, що це є причиною простоїв машин, браку продукції, невиходів на роботу, зривів виконання виробничих завдань тощо.

Розкриваючи ці питання, слід наголошувати, що у зв'язку з науковотехнічним прогресом характер виробництва постійно вскладнюється і вимагає від людини великих зусиль, чіткості й уважності в роботі. Продукція, яку виробляють заводи, фабрики, нерідко складається із сотень деталей, і недбале виконання будь-якої з них зумовлює непридатність усього виробу. Особливо дається взнаки такий брак на різних потокових і автоматичних лініях, коли від працездатності однієї людини залежить продуктивність праці і кінцевий результат десятків і сотень інших людей. за таких умовах допущений п'яницею чи наркоманом брак на десять гривень перетворюється у збитки на тисячі гривень.

66

Важливим напрямком діяльності школярів є їх навчальна праця. У процесі виховної роботи вони мають усвідомити, що вживання тютюну, алкоголю і наркотиків різко негативно впливає на розумові здібності молодої людини, на їх навчання і навчальну дисципліну.

Оскільки одним із аспектів процесу виховання школярів є їх підготовка

речовин завдає великої шкоди сім'ї, бо знецінює любов, позбавляє її вибірковості, стає ворогом кохання. Вживання цих речовин робить членів сім'ї грубими, цинічними, а ці якості мимоволі передаються дітям. У таких сімейних умовах губляться спільність інтересів, взаємна повага, що призводить до розриву. Кількість розлучених у групі алкоголіків утроє вища аналогічних показників для в міру питущих чоловіків. Окрім того, вживання алкоголю чи наркотиків одним з членів сім'ї впливає на її економічне становище, знижує її матеріальний рівень, призводить до матеріальних нестатків.

Значна частина школярів має помилкові уявлення про те, що нібито алкоголь чи наркотики мають позитивні властивості. Тому в процесі виховної роботи слід долати ці неправильні уявлення про користь цих речовин. Так, часто вважають, що спиртні напої можна використовувати для лікування деяких захворювань (виразки шлунку, грипу). Насправді ж, систематичне вживання спиртного затримує загоювання поверхні виразки. А щоб знищити мікроби грипу в організмі людини, їй треба було б випити не менше 10 літрів спирту, а ця доза у 20 разів перевищує смертельну навіть для призвичаєної до алкоголю людини. Ось чому ще жодна людина не

вилікувалася від грипу, випивши пляшку горілки з перцем.

до сімейногоВзірецьжиття, варто наголошувати на тому, що вживання наркотичних

У народі побутує думка, що нікотин, алкоголь чи наркотики знімають втому. Втома наступає через нагромадження в клітинах м'язів продуктів

розкладу, які негативно впливають на нервові закінчення, що

з'єднують

м'язові волокна з нервовими центрами. Відновлення хімічних

процесів

67

 

можливе тільки після видалення з м'язових клітин продуктів розкладу, що досягається перебуванням організму в стані спокою. Вживання цих речовин не знімає втоми, а тільки під їх впливом вона не так гостро сприймається свідомістю. А звикання до "знімання" втоми наркотичними речовинами призводить до зниження працездатності і погіршення якості роботи через

зростанняВзірецьрозсіяної уваги.

Не виправдовує себе і помилкова думка про те, що алкоголь сприяє поліпшенню апетиту. Якщо здорова людина вживає напої з невеликою кількістю алкоголю (5-10 відсотків), то стінки шлунка одержують легке подразнення, у відповідь на яке більш інтенсивно виділяється шлунковий сік. Виділення шлункового соку і створює відчуття голоду. При вищих концентраціях алкоголю дія його вже буде хворобливою, соковиділення знижується. Регулярне ж вживання навіть легкого спиртного напою для підвищення апетиту з часом перестає бути ефективним, тому, що шлунок виробляє стійкість до постійного подразника. Для одержання бажаного результату доводиться збільшувати міцність спиртного або його дозу, а згодом сік виділяється тільки під дією спиртного.

Що стосується зігрівальної дії алкоголю. Коли людина дуже змерзла, їй справді дають випити спиртного, а шкіру розтирають спиртом. При охолодженні кровоносні судини кінцівок і відкритих поверхонь тіла звужуються, порушується теплообмін, наступає омертвіння тканин. Спирт має властивість розширювати судини, тому його і застосовують у таких випадках. Але коли спиртне вживають під час впливу низьких температур, то розширені алкоголем судини інтенсивно виділяють тепло. Відчуття тепла в організмі не дає людині відчути охолодження тіла. Тому такі часті випадки замерзання п'яниць навіть при не дуже низькій температурі.

Політичне виховання: своєчасна інформація учнів про події в Україні і за кордоном; формування у них інтересу до читання періодичної преси, слухання радіо, перегляду телепередач; формування розуміння того, що

68

побудова Української держави вимагає боротьби з тими, хто став на шлях злодійства, хуліганства й інших аморальних вчинків.

Трудове виховання: формування розуміння ролі праці в житті людини і необхідності працювати; виховання глибокої поваги до людей праці і готовності сумлінно працювати; формування прагнення якісно виконувати

роботу Взірецьі бережно ставитись до результатів чужої праці, своєї і чужої власності; виховання здорових матеріальних потреб, уміння розпоряджатися

грішми, зарплатою у майбутньому; формування прагнення оволодіти професією; виховання непримиренності до порушників трудової дисципліни, техніки безпеки, дармоїдства тощо.

Правове виховання: ознайомлення педагогічно занедбаних учнів з правами і обов'язками учня, правилами і обов'язками громадянина за Конституцією України, подолання помилкових уявлень про правові норми; формування розуміння своєї провини за негативну поведінку перед сім'єю, школою і суспільством, необхідності виправитись; формування правової свідомості і подолання помилкових правових поглядів і переконань; вироблення умінь і навичок правомірної поведінки і подолання негативних звичок і навичок; виховання прагнення боротися з порушниками вимог шкільного режиму і правил поведінки за межами школи; підготовка до життя в умовах демократії, що вимагає безумовної поваги до закону і несумісного з безвідповідальністю і розпустою.

Естетичне виховання: формування розуміння краси в оточуючому світі, вміння вирізняти її від потворного; виховання естетичних смаків, інтересу до естетичної творчості, прищеплення відповідних умінь і навичок вносити красу в працю, побут, поведінку; подолання жаргону, лихослів'я, які принижують людську гідність; прищеплення стійкого імунітету до бездуховності.

Фізичне виховання: виховання прагнення піклуватися про своє здоров'я і подолання зневажливого ставлення до нього; формування

69

санітарно-гігієнічних навичок, подолання неакуратності, неохайності; привчання до щоденних занять фізкультурою і спортом як засобу відвертання від нездорових інтересів і потреб.

Даний зміст і завдання головних його напрямків реалізуються у процесі навчання та у позаурочній виховній роботі з педагогічно занедбаними

учнямиВзірець.

Запитання для роздумів і самоконтролю

1. У чому психолого-педагогічна суть процесів перевиховання і виправлення педагогічно занедбаних учнів? Покажіть їх єдність і взаємообумовленість.

2. Охарактеризуйте етапи процесу перевиховання і критерії виправлення особистості учня.

3. Обґрунтуйте специфіку принципів процесу перевиховання.

4. Розкрийте суть основних напрямків змісту процесу перевиховання. Покажіть важливість правового виховання у попередженні і подоланні педагогічної занедбаності учнів. Розкрийте зв'язок педагогічної занедбаності з явищем вживання алкоголю неповнолітніми.

Практичні завдання

1.На основі вивчення педагогічно занедбаного учня, його становища в колективі класу, взаємовідносин з батьками та ровесниками складіть план його перевиховання, чітко визначте зміст виховної роботи з ним на кожному етапі процесу перевиховання.

2.Вивчіть досвід роботи одного з класних керівників з перевиховання педагогічно занедбаного учня, проаналізуйте його і дайте йому оцінку з точки зору відомих положень методики перевиховання.

3.Шляхом спостереження, бесід з учителями з’ясуйте, наскільки у виховній роботі з педагогічно занедбаними учнями педагоги дотримуються специфічних принципів перевиховання.

4. З педагогічної періодичної преси підберіть цікаві приклади, які

70

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]