Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ 28.04.2015.rtf
Скачиваний:
233
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
4.58 Mб
Скачать

2.4 Облік праці та заробітної плати.

Сільське господарство - особлива сфера економіки, специфіка якої зумовлена органічним поєднанням сільськогосподарської праці з використанням земель сільськогосподарського призначення, її зв’язком з природно-кліматичними умовами, залежністю від окремих біологічних, фізіологічних процесів у рослинництві , можливістю визначення результатів праці по закінченні повного виробничого циклу, сезонним характером сільськогосподарського виробництва. У наш час методи й засоби обліку робочого часу досить різноманітні — це і жетонна система, і записи в спеціальних картках чи журналах, і використання індивідуальних лічильників часу або штам-часу, і електронні засоби фіксації (датчики) чи спостереження. 

Оплата праці для більшості працівників є провідним стимулом у їх виробничій діяльності. Від рівня організації оплати праці значною мірою залежить ефективність виробництва. Заробітна платня працівників складається в основному з двох частин: основна і додаткова оплата. Основна зарплата - це оплата за виконання норм праці: обсягу робіт, кількість продукції, відпрацьованого часу, виконання посадових обов'язків. Вона як правило, здійснюється на основі тарифної сітки і розцінок з оплати праці за одиницю робіт, часу, продукції. Основна оплата праці займає 60-70% у загальному фонді оплати праці. Її розмір регулюється тарифним розрядом, присвоєним даному виду робіт або працівникові. Додаткова оплата включає:

- премії, за результати праці вище нормативних;

- за економію матеріальних ресурсів;

- компенсація за роботу із шкідливими і небезпечними умовами праці;

- доплати за суміщення професій.

Оплата праці проводиться за годинними тарифними ставками або місячним окладом для робітників і посадовим окладом згідно штатного розкладу для керівників, фахівців і службовців. Форма і розмір стимулювання праці передбачені Положенням з оплати праці і встановлюється наказом директора ТОВ. Порядок розрахунку індивідуальних чи колективних розцінок за одиницю продукції або робіт в основному виробництві.

Різноманітність умов праці в рослинництві зумовлює застосування практично всіх відомих форм оплати праці. Лідируючу роль грає відрядно - преміальна система за одиницю виконаних робіт і виробленої продукції. Оскільки всі розробки з оплати праці носять рекомендаційних характер, тому на практиці можуть користуватися узагальненими методичними орієнтирами для тарифікації та оплати праці. Для розрахунку відрядних розцінок з оплати праці місячну тарифну ставку першого розряду помножують на відповідний розряду роботи коефіцієнт. Отриманий місячний тарифний фонд оплати ділять на кількість робочих днів на місяць. Отриману в результаті денну ставку для розрахунку відрядних розцінок збільшують на 25-50%. Потім знайдену відрядну денну ставку ділять на змінну норму виробітку або змінну норму отримання продукції (зерна, коренеплодів) і отримують розцінку з оплати праці за одиницю виконаних робіт або одиницю отриманої продукції. При цьому денна ставка і норма вироблення повинні розраховується на одну і ту ж тривалість зміни.

Також потрібно відмітити що,заробітну плату виплачують регулярно. Колектив матеріально зацікавлений у результатах роботи , так як практикується виплата премій за перевиконання норм. Проте останні 2 місяці спостерігалася затримка з виплатою орендних платежів за земельні паї. Проте було досягнуто компромісу – виплати частини платежів становили зерно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]