Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ 28.04.2015.rtf
Скачиваний:
233
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
4.58 Mб
Скачать

4.5 Аудит матеріалів та мшп.

Аудит операцій з руху матеріальних цінностей на підприємстві розпочинають з оцінки правильності визначення вартості придбання (заготівлі) сировини, матеріалів. Особливо звертається увага на правильність віднесення до собівартості вартості додаткових витрат, тому здійснюючи перевірку повноти оприбуткування аудитор повинен перевірити питання розгляду нестач з претензіями, а також наявність надлишків. Оцінити, чи ведеться на підприємстві облік розрахунків за претензіями, чи розглядаються претензії у визначені терміни.

При аудиті матеріалів та МШП аудитор обстежує склади зберігання ТМЦ на предмет відповідності їх всім вимогам. Аудитор оцінює правильність складання бухгалтерських проводок в розрізі синтетичних і аналітичних рахунків, окремо оцінює питання правильності віднесення вартості тари одно- та багаторазового використання на вартість матеріальних цінностей та інших запасів. Практика свідчить, що є випадки, коли на підприємстві включали вартість тари до вартості матеріалів чи багаторазове використання тари, що забороняється робити.

4.6 Аудит праці та її оплати.

Облік праці та її оплати має відповідати таким нормативним документам, як: Кодекс законів про працю; Закони України «Про оплату праці», «Про відпустки», «Про збір на обов’язкове соціаль­не страхування»; Положення про порядок укладання контрактів під час оформлення (найму) на роботу працівників; Порядок нарахування середньої заробітної плати; План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій; Положення (стандарт) бухгал­терського обліку 16 «Витрати» та інші.

Задачі автоматизованого обліку праці та її оплати взаємодіють із такими задачами інших ділянок обліку на підприємстві:

- виплати заробітної плати через касу та перерахування через розрахунковий рахунок; нарахування заробітної плати за кореспондуючими рахунками; нарахування страхових внесків; утримання із заробітної плати; резерв майбутніх витрат (облік фінансово-розрахункових операцій);

- нарахування заробітної плати за кореспондуючими рахунками; нарахування страхових внесків (облік витрат на виробництво);

- нарахування заробітної плати за кореспондуючими рахунками; нарахування страхових внесків; утримання із заробітної плати; резерв майбутніх витрат; дані про використання фондів (зведений облік та складання звітності).

4.7 Аудит грошових коштів і розрахункових операцій.

Основними завданнями аудиту грошових коштів в касі підприємства є:

- забезпечення умов зберігання готівки та інших цінностей в касі;

- перевірка дотримання встановленого ліміту в касі і порядку ведення касових операцій;

- оцінка відповідності даних аналітичного і синтетичного обліку даних касової книги;

- дотримання положення «Про ведення касових операцій в національній та іноземній валюті».

Аудит грошових коштів і розрахункових операцій передбачає перевірку публічної бухгалтерської звітності, первинних документів і іншої інформації в відношенні фінансово-господарської діяльності суб'єктів господарювання в цілях визначення достовірності їх звітності, обліку, його повноти і відповідності законодавчим актам і нормативам. Тому в умовах ринкових відносин і різних форм власності аудит набув широкого змісту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]