Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зВІТ 20.04. 2015.rtf
Скачиваний:
705
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
5.14 Mб
Скачать

Державний вищий навчальний заклад

«Прикарпатський національний університет

імені Василя Стефаника»

Економічний факультет

Кафедра обліку і аудиту

ЗВІТ

Про проходження виробничої практики

на « ТОВ Галицькій Аграрній Компанії»

Студентки групи О і А - 5

Василечко Іванни Михайлівни

Керівник практики від вузу

Кандидат економічних наук Галущак І. Є.

Керівник практики від підприємства

Директор Захарчук Василь Васильович

м. Івано-Франківськ

2015

ВСТУП

У кожній державі, в будь-якому суспільстві сільське господарство є життєво необхідною галуззю народного господарства, оскільки зачіпає інтереси буквально кожної людини. Адже нині понад 80 % фонду споживання формується за рахунок продукції сільського господарства. Тому виробництво її є найпершою умовою існування людства. Однак для України, яка стала на шлях ринкової економіки, сільське господарство має особливо велике значення тому, що воно є однією з найбільших галузей народного господарства.

Сільське господарство - склад­ний і різноманітний об'єкт, який складається з комплексу взаємопов'язаних галузей. Основне завдання сільського госпо­дарства як галузі матеріального виробництва - надійне забез­печення потреб населення в продовольстві, а промисловості - в сільськогосподарській сировині. Сільське господарство є об'єктом вивчення агрономічних, зоотехнічних, економічних та інших наук. Серед суспільних наук важлива роль у вивченні сільського господарства належить аналізу його діяльності.

Щоб покращити розвиток сільського господарства, потрібно забезпечити зростання обсягів виробництва продукції, розвиток повинен супроводжуватися підвищенням прибутковості галузі як необхідної умови відшкодування матеріальних і фінансових витрат та забезпечення необхідних нагромаджень для подальшого прискорення суспільного виробництва. Це зумовлює зростання вимог до спеціалістів сільського господарства, особливо до керівників щодо раціональної організації та управління виробництвом.

Основною метою проведення виробничої практики є закріплення та використання знань на основі глибокого дослідження діяльності підприємства, а також набуття знань та професійних навичок економічної роботи з метою підготовки до самостійної практичної діяльності на підприємстві.

Завдання виробничої практики:

- проаналізувати виробничо – ресурсний потенціал підприємства, а саме: показники забезпеченості підприємства виробничим потенціалом, спеціалізацію та інтенсифікацію виробництва, основні показники діяльності підприємства;

- проаналізувати виробництво і реалізацію продукції рослинництва: розмір структури посівних площ, економічну оцінку культур у звітному році, виробництво продукції рослинництва, ефективність виробництва продукції;

- зробити аналіз економічної ефективності діяльності підприємства: рівень рентабельності, факторний аналіз прибутку підприємства, резерви збільшення прибутку підприємства.

Предметом дослідження була організаційна, виробнича та економічна діяльність в рослинництві.

Об’єктом проходження практики є ТОВ «Галицька Аграрна компанія» - підприємство, з рослинницьким напрямком.

Інформаційну базу для написання звіту склали статистичні дані підприємства, учбова література, періодичні видання.

В результаті аналізу підприємства застосовувалися такі методи як, економіко-статистичні, аналітичні,факторний аналіз, математичні та інші.

РОЗДІЛ I. ОЗНАЙОМЛЕННЯ З ПІДПРИЄМСТВОМ ТОВ « Галицька Аграрна Компанія»

Товариство з обмеженою відповідальністю – таке товариство, що має статутний фонд, розділений на частки, розмір яких визначається установчими документами. Учасники товариства несуть відповідальність лише в межах їх вкладів. Директором ТОВ « Галицька Аграрна Компанія» вважається Захарчук Василь Васильович наказом № 1 від 18 грудня 2013 року. ( Додаток 1)

Товариство з Обмеженою Відповідальністю « Галицька Аграрна Компанія» – є суб’єктом господарювання, що діє на принципах самоокупності. Також учасником підприємства є : Приватне сільськогосподарське підприємство «Оскар». Яке створене з метою виробництва сільськогосподарської продукції , її переробки , зберігання і реалізації , та задоволення суспільних потреб громадян , економічних і соціальних інтересів засновника та працівників господарства. Форма власності є – приватна. Господарство в основному вирощує таку продукцію рослинництва як : кукурудзу, сою, соняшник, у тому числі ярий ріпак.

Товариство було засноване 12 липня 2014 року. Згідно виписки з єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, ідентифікаційний код суб’єкта підприємницької діяльності в єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України 38712660. ( Додаток 2).

Підприємство знаходиться за адресою : Івано-Франківська область, місто Івано-Франківськ, вулиця Хіміків, будинок 20.

Розділ II. Тематика проходження практики з бухгалтерського обліку на підприємстві

2.1 Організація Бухгалтерського обліку на підприємстві.

Організація бухгалтерського обліку на під­приємстві регулюється Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16 липня 1999 р. № 996-ХІУ.

Згідно з цим законом бухгалтерський облік на підприємстві ведеться безперервно з дня його реєстрації до ліквідації в установленому порядку. Питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві належать до компетен­ції його власника (власників) або уповноваже­ного органу (посадової особи) відповідно до законодавства та установчих документів.

Відповідальність за організацію бухгал­терського обліку та забезпечення фіксуван­ня фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збере­ження опрацьованих первинних документів, регістрів і звітності впродовж установленого терміну, але не менш як три роки, несе влас­ник (власники) або уповноважений орган (посадова особа), який керує підприємством.

Підприємство самостійно обирає форму ведення і організації бух­галтерського обліку, зокрема, здійснює:

1) введення до штату підприємства посади бухгалтера або ство­рення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером;

2) користування послугами спеціаліста з бухгалтерського обліку, зареєстрованого як підприємець, який здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи;

3) ведення на договірних засадах бухгалтерського обліку центра­лізованою бухгалтерською або аудиторською фірмою;

4) самостійне ведення бухгалтерського обліку та складання звіт­ності безпосередньо власником або керівником підприємства. Ця форма організації бухгалтерського обліку не може застосовуватися на підприємствах, звітність яких має оприлюднюватися.

Згідно із законом підприємство самостійно:

► визначає облікову політику підприємства;

► обирає форму бухгалтерського обліку як певну систему регіст­рів обліку, порядку і способу реєстрації та узагальнення інформації в них з додержанням єдиних засад, установлених законом, і з ура­хуванням особливостей своєї діяльності й технології опрацювання облікових даних;

► розробляє систему і форми внутрішньогосподарського (управ­лінського) обліку, звітності та контролю господарських операцій, ви­значає права працівників на підписання бухгалтерських документів;

► затверджує правила документообігу і технологію опрацювання облікової інформації, додаткову систему рахунків і регістрів аналі­тичного обліку;

► може виділяти на окремий баланс філії, представництва, від­ділення та інші відокремлені підрозділи, які зобов’язані вести бух­галтерський облік, з наступним внесеннях їхніх показників до фі­нансової звітності підприємства.

Законом визначено, що керівник підприємства зобов’язаний створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечити неухильне виконання всіма підрозділами, слу­жбами та працівниками, причетними до бухгалтерського обліку, правомірних вимог бухгалтера щодо дотримання порядку оформ­лення та подання до обліку первинних документів.

Облікова політика підприємства передбачає сукупність принци­пів, методів і процедур, що використовуються підприємством для складання та подання фінансової звітності.

У законі наведено визначення бухгалтерського і внутрішньогос­подарського (управлінського) обліку.

Бухгалтерський облік — це виявлення, вимірювання, реєстрація, накопичення, узагальнення, зберігання та передавання інформації про діяльність підприємства зовнішнім і внутрішнім користувачам для прийняття рішень.

Управлінський облік — це система опрацювання та підготовки інформації про діяльність підприємства для внутрішніх користувачів у процесі управління підприємством. Офіційне визначення управлінського обліку в Україні наведено вперше.

Чітко визначено і перераховано десять принципів бухгалтерсько­го обліку та фінансової звітності, а саме: обачність; повнота висвіт­лення; автономність; послідовність; неперервність; нарахування та відповідність доходів і витрат; превалювання сутності над формою; історична (фактична) собівартість; єдиний грошовий вимірник; пе­ріодичність. Ці принципи відповідають міжнародній практиці ве­дення бухгалтерського обліку.

Законом установлено, що питаннями методології бухгалтерсько­го обліку та фінансової звітності регулює Міністерство фінансів України, яке затверджує національні положення (стандарти) бухгал­терського обліку, інші нормативно-правові акти щодо ведення бух­галтерського обліку та складання фінансової звітності. Міністерства та інші центральні органи виконавчої влади у межах своєї компетен­ції відповідно до галузевих особливостей розробляють на основі на­ціональних положень (стандартів) бухгалтерського обліку методич­ні рекомендації щодо їх застосування.