Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зВІТ 20.04. 2015.rtf
Скачиваний:
705
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
5.14 Mб
Скачать

5.7 Внутрішній контроль витрат діяльності.

Для контролю треба визначити за яких умов визначаються витрати. Відповідно до цього вважаємо за доцільне організовувати внутрішній контроль за наступними напрямками: для цілей контролю фінансового обліку ( з місцями виникнення, за елементами) [2]; для цілей контролю податкового обліку ; для цілей управління ( оцінка запасів та визначення фінансових результатів, прийняття рішень, можливості впливу). Використання такого угрупування витрат є для підприємств необхідною умовою планування витрат виробництва, їх зниження, виявлення резервів, контролю за їх обігом, визначення економічних показників, що характеризують діяльність підприємства (матеріалоємність, трудомісткість), і в результаті діяльності — складання звіту про фінансові результати (розділ ІІ “Елементи операційних витрат”). Дотримання цієї умови означає, що оцінка витрат відбувається на підставі положень національних стандартів .

5.8 Контроль реалізації готової продукції.

Процес випуску готової продукції й наступні за цим опе- рації по її реалізації тісно взаємозалежні. До основних питань ревізії готової продукції і її реалізацій ми відносимо такі:

-перевірка даних про випуск і здачу на склад готової про- дукції;

- контроль організації складського обліку готової про- дукції й забезпечення належних умов зберігання готових виробів;

- перевірка обґрунтованості здійснення операцій з ре- алізації готової продукції;

- перевірка вірогідності інформації про кількість реалізова- ної у звітному періоді готової продукції;

- контроль розподілу витрат між залишками готових ви- робів на складі й реалізованій готовій продукції.

Отже, приступаючи до перевірки даної ділянки діяль- ності підприємства, ревізор починає вивчати погодженість цехових і складських відомостей про випуск готової про- дукції. Для цього проводиться взаємна перевірка приймаль- но-здавальних накладних і карток складського обліку готової продукції. Як додаткові джерела контролю залучаються різні відомості обліку виробленої продукції (журнали, кни- ги) у розрізі виробничих підрозділів або видів готових ви- робів. Вибірково перевіряється реальність даних виробленої й зданої на склад готової продукції. У цих цілях ревізор вив- чає документи про витрату матеріалів у виробництво на пев- ну дату (період), маршрутні аркуші, наряди. Ця перевірка дозволяє переконатися в здійсненні операцій, що підтверд- жують випуск зазначеної кількості готових виробів. Причо- му це не єдиний спосіб контролю вірогідності даних про ви- пуск готової продукції. Ревізор, наприклад, може з’ясувати граничну потужність виробничого устаткування й тим са- мим довести неможливість більшого за кількістю випуску продукції.

Контроль організації складського обліку готової про- дукції “обернено пропорційний” однойменній процедурі, яка виконується з матеріальними цінностями, тобто про- дукція надходить із цеху, а матеріали відпускаються у вироб- ництво. Реалізація ж готової продукції проводиться контра- гентам (продукція залишає межі підприємства), у той час як матеріали надходять від них (ззовні). Ревізор з’ясовує, наявність на підприємстві складу готової продукції чи ж виробничі запаси й готові вироби зберігаються в одному приміщенні. В іншому випадку необхідно впевнити- ся, що матеріали й готова продукція зберігаються окремо.