Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ 28.04.2015.rtf
Скачиваний:
233
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
4.58 Mб
Скачать

2.8 Облік доходів і фінансових результатів.

Грошові надходження підприємств  відіграють значну роль у  процесікругообігукоштів. Зокрема,виручка від реалізаціїпродукції  є однією з ланок забезпечення нового кругового обороту  коштів підприємства. За рахунок грошових надходжень :

1. відшкодовуються витрати підприємства -  матеріальнівитрати ( використання сировини, електроенергії, палива тощо), створення амортизаційного фонду, ремонтного фонду,оплата праці робітників, податкові, включені до собівартості;

2. сплата непрямих податків;

3. сплачуються податкові платежі, що відносяться до фінансових результатів підприємства:

-  податок на прибуток;

- податок на майно;

- податок на рекламу;

- податок на утримання невиробничої сфери.

4. створюється резервний фонд підприємства;

5. створюється фонд налагодження та фонд споживання підприємства;

6. виплачуються дивіденди.

Основними напрямками використання фонду є:

- придбання основних фондів виробничого  і невиробничого призначення;

- фінансування науково - дослідних робіт;

- підготовка та перепідготовка кадрів;

- сплата відсотків по позикам.

Фонд споживання – це джерело засобів підприємства для соціального розвитку і матеріального стимулювання працівників. Враховуються виплати в грошовій і матеріальнійформі, дивіденди, відсотки, виплачені по акціям трудовогоколективу, різноманітні соціальні пільги. Резервний фонд, як правило, формується підприємством в розмірі 10-15% від грошових надходжень ( привідповіднихформах власності підприємства формування резерву є обов’язковим, наприклад, в акціонернихтовариствах). Необхідність створення резерву звалючається в тому, що в ринковій економіці підприємства  являються суб’єктами ризикової діяльності. Тому створюється резерв, щоб у випадкуприпинення діяльності підприємства, були кошти для покриття кредитної заборгованості. Крім прибутку підприємство може зарахувати в фонд емісійних доходів – різниця між комбінаційною ціною та ціною продажу акцій.

Отже, відшкодовуючи авансовані у виробництвовкладення, формуючи доходи і грошові фонди, грошові надходження створюютьекономічніумови для нового циклу виробництва і реалізації продукції, удосконалення та розширення власного господарства, збільшення власного капіталу. Залишок виручки становить валовий дохід. К. Маркс і Ф. Енгельс писали: “ Валовий дохід є та частина вартості ...  і вимірна частина валового продукту ..., котра залишається після відрахування частини вартості і виміряної частини всього виробленого продукту, який заміщує вкладений у виробництво і спожитий у ньому постійний капітал. Валовий дохід дорівнює, таким чином, заробітній платі + прибуток + рента ”. Валовий дохід – це грошовий вираз вартості знов створеної продукції. Він визначається як різниця між виручкою та матеріальними витратами й амортизаційними відрахуваннями у складі вартості реалізованої продукції. Валовий дохід є важливим показником діяльності підприємства іхарактеризуєїї ефективність.

Головною метою аналізу фінансових результатів діяльності підприємства є отримання невеликої кількості ключових параметрів, що дають об'єктивну і точну картину фінансового стану підприємства, його прибутків і збитків, змін у структурі активів і пасивів, у розрахунках з дебіторами і кредиторами.

Основними завданнями аналізу фінансових результатів є:

- оцінка рівня і динаміки абсолютних і відносних показників фінансових результатів (прибутку і рентабельності);

- вивчення структури прибутку за видами фінансових результатів;

- визначення впливу різних факторів на суму прибутку і рівень рентабельності;

- вивчення розподілу та використання прибутку підприємства;

- аналіз відносних показників прибутковості (аналіз порога рентабельності);

- визначення можливих резервів збільшення прибутку і рентабельності, а також шляхів їх мобілізації.

Для забезпечення виробництва здійснюватись процес постачання необхідними предметами праці. За виробництвом продукції відбувається процес реалізації. Всі три процеси взаємопов’язані, постійно змінюють один одного і на підприємстві відбувається безперервний кругообіг засобів, на останньому етапі якого натуральна їхня форма набуває характеру грошової. Отже, прибуток, створений у процесі виробництва, набуває грошової форми у процесі реалізації. Інакше кажучи, фінансовий результат – це кінцевий економічний підсумок господарської діяльності підприємства, виражений у формі прибутку (збитків).

Об'єктом розподілу є прибуток підприємства. Під його розподілом розуміють направлення прибутку в бюджет і використання на підприємстві та за його межами. Законодавчо розподіл прибутку регулюється в тій його частині, яка надходить до бюджетів різних рівнів у вигляді податків та інших обов'язкових платежів. Визначення напрямків витрачання прибутку, що залишається у розпорядженні підприємства, структури статей його використання знаходиться в компетенції підприємства. Принципи розподілу прибутку можна сформулювати так:

- прибуток, отриманий підприємством у результаті здійснення виробничо-господарської та фінансової діяльності, розподіляється між державою і підприємством як господарюючим суб'єктом;

- прибуток для держави надходить у відповідні бюджети у вигляді податків, обов'язкових платежів, ставки яких не можуть бути довільно змінені. Склад і ставки податків, порядок їх нарахування і внесення до бюджетів встановлюються законодавчо;

- величина прибутку підприємства, що залишилася в його розпорядженні після сплати податків, не повинна знижувати його зацікавленості у зростанні обсягів виробництва та поліпшенні результатів виробничо-господарської і фінансової діяльності;

- прибуток, що залишається в розпорядженні підприємства, насамперед направляється на заощадження, забезпечення його подальшого розвитку, і тільки в іншій частині — на потреби споживання.

На ТОВ « Галицька Аграрна Компанія» розподілу підлягає чистий прибуток, тобто прибуток, що залишився в розпорядженні підприємства після сплати податків та інших обов'язкових платежів. Розподіл чистого прибутку — один із напрямів внутрішньо-фірмового планування, значення якого в ринкових умовах зростає. Порядок розподілу і використання чистого прибутку на підприємстві фіксується в статуті підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]