Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СУМ.docx
Скачиваний:
140
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
136.13 Кб
Скачать

29.Складносурядні і складнопідрядні речення. Їх типи та засоби зв’язку. Методика ознайомлення зі складним реченням на уроках рідної мови.

Складносурядне речення – складне речення, у якому два або більше простих речень поєднані сурядним зв’язком і синтаксично не залежать одне від одного.

1. Єднальне: а) однозначність – і(й), та, ні…ні: за обрій падають комети, гнуться білі очерети, і грози співають; б) послідовність – і(й), та: хтось шарпнув за двері, і вони відчинилися навстіж; в) причинно-наслідкові- і(й): дихнув вітерець – і ожив стародавній той город.

2. Протиставне: а)протиставлення – але, та, проте, зате, однак: чорні хмари нависли над полем, однак дощу не було; б) зіставлення – а: На клумбах горіли маки, а ранні левкові ще тільки розпускались;

3. Розділове: а) перелік фактів, що взаємно виключаються – або, чи: Або не сокіл я, або спалила мені неволя крила; б) перелік фактів, що чергуються – то…то, не то…не то: То сонце прогляне з-за хмари, то знову насяде туман.

Розділові знаки:

1.між частинами складносурядного речення найчастіше ставиться кома: Море невинно голубіє над стінами скель, і сонце світить ласкаво.

2.між частинами складносурядного речення, об’єднаними повторюваними сполучниками і…і, або…або, то…то, чи…чи, ні…ні, ставиться кома: Чи сонце за хмару зайшло чи вітер із поля повіяв.

3.кома не ставиться між частинами складносурядного речення зі сполучниками і(й), та(і), або,чи, якщо обидві частини мають спільне слово або спільну частину речення: Вдалині хиталися дерева і синів задуманий прибій.

4.якщо друга частина складного речення виражає висновок, наслідок, швидку зміну подій, то ставиться тире: Дмухнув вітер над ставком – і сліду не стало(Т. Шевченко).

5.між ускладненими, з іншими розділовими знаками, або далекими за змістом частинами може ставитися крапка з комою: Мороз прилине, синьо і прозоро розвісить скрізь інею сивий дим; і на шибках невидані узори він малює генієм своїм.

Складнопідрядне речення – складне речення, частини якого поєднані підрядним зв’язком: одна з частин за змістом і граматично залежить від іншої.

Ознаки складнопідрядного речення :

1. Містить дві частини: головну і підрядну;

2. частини поєднані підрядним зв’язком, тобто синтаксично не рівноправні.

3. Підрядна частина може залежати або від опорного слова в головній частині, або від головної частини в цілому.

4. у головній частині можуть бути співвідносні (вказівні) слова: такий, там, звідти, стільки, які пояснюються підрядними реченнями.

Ознайомлення зі складним реченням

Програма передбачає практичне ознайомлення четвертокласників зі складними реченнями: учні не вивчають жодних теоретичних відомостей, ознайомлення відбувається у процесі аналізу речень, роботи над побудовою складних речень за поданим зразком за схемами. Для аналізу варто підбирати різні за будовою речення. На уроці ознайомлення зі складним реченням учитель насамперед пропонує вправу на зіставлення простих речень зі складними.

Школярі мають вчитися не тільки визначати складні речення за кількістю граматичних основ, а й самостійно будувати їх за поданим зразком, схемами, за змістом малюнка. Утворюючи речення учні практично засвоюють сполучники і сполучні слова, якими зв'язуються частини складного речення. У процесі вивчення частин мови, повторення в кінці чверті або року потрібно пропонувати учням вправи на аналіз і побудову складних речень.