Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Держпедагогіка.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
601.6 Кб
Скачать

78. Особливості, умови та правові норми соціалізації дитини з обмеженими можливостями .

Інвалід - людина, у якого можливості його життєдіяльності в суспільстві обмежені через його фізичних, розумових, сенсорних або психічних відхилень, що тягне за собою визнання інвалідності.

Інвалі́дність — соціальна недостатність внаслідок обмеження життєдіяльності людини, яка викликана порушенням здоров'я зі стійким розладом функцій організму, що призводить до необхідності соціального захисту і допомоги.

Сім’я, яка має інваліда – це така сім’я, в якій один або декілька з її членів мають серйозні, постійні порушення у здоров’ї, не можуть чи мають в значному ступені обмежені можливості обслуговувати себе, а також не мають можливості виконання соціально-професійних задач без обмежень, ведуть загальне хазяйство з повністю дієздатними членами родини.

Поява в сім’ї дитини з певними психічними чи фізичними вадами є причиною психологічних стресів батьків. З метою попередження негативних наслідків цієї проблеми сім’ї надається допомога соціального педагога, який оперативно має входити в життєву ситуацію і допомогти мобілізувати всі сили на підтримку батьків і дитини Велика роль сім’ї в соціалізації дитиниз обмеженими можливостями незаперечлива. Члени родини зазвичай забезпечують йому умови життя, опіку, виховання та освіту, передають досвід, навчають нормам суспільного життя.

Сім’я створює умови, які включають в дію компенсаторні механізми дитини і сприяють мобілізації та реалізації фізичних та психічних ресурсів. Нові універсальні норми стосовно соціального захисту дітей - інвалідів, а також норми, які гарантують їм основні права людини, включаючи права на життя, розвиток і повністю участь у соціальному і культурному житті, здобуття повної освіти і доступ до інших сфер життя, необхідних для їх індивідуального розвитку і покращання їх добробуту, сформульовані в Конвенції про права дитини. У ст..23 Конвенції підкреслюється, що неповноцінна в розумовому або фізичному відношенні дитина має вести повноцінне життя в умовах, які забезпечують її гідність, підтримують почуття впевненості в собі і полегшують її активну участь у житті суспільства. Допомога дитині має надаватися безоплатно, з урахуванням її особливих потреб., і має на меті забезпечення ефективного доступу до освіти, професійної підготовки, медичного обслуговування, відновлення здоровя, відпочинку, підготовки до трудової діяльності у такий спосіб, який сприяє створенню можливостей для залучення дитини до соціального життя та її розвитку, включаючи культурний і духовний.

83. Сім'я як соціальний інститут.

Сім'я як соціальний інститут є об'єктом теоретичного соціологічного аналізу на макрорівні. Включаючись у ціннісно-нормативну систему суспільства, сім'я виступає як соціальний інститут, своєрідний ціннісно-нормативний комплекс, за допомогою якого регулюється й конт-ролюється поведінка членів сім'ї, визначаються їхні соціальні ролі та статуси. Розрізняють багатодітну, середньодітну і малодітну сімейну орієнтацію. Нині в Україні переважає малодітна орієнтація. Близь-ко половини сімей мають двох дітей, третина — одну, десята час-тина— жодної дитини. Багатодітні сім'ї становлять менше ніж 3% загальної кількості.Народжуваність дітей в Україні за останні десятиріччя змен-шується щороку. Низька ефективність репродуктивної функції української сім'ї потребує негайного запровадження відповідної демографічної політики. Функції сім'ї — історичні, зумовлені соціально-економічним станом суспільства. Під впливом еволюції суспільства змінюю-ться їх характер та ієрархія. Одна із сімейних функцій є найважливішою, вона найбільшою мірою характеризує сім'ю як соціальний інститут і наявна в усіх суспільствах без винятку. Це репродуктивна функція, яка полягає у відтворенні населення — дітонародженні і духовно-мораль-ному відтворенні людини в сім'ї. Вона має соціальний характер, оскільки не обмежується біологічним розмноженням, а передба-чає відтворення людини, яка б відповідала сучасному рівню су-спільства.

Сім´єю називається основане на кровній спорідненості, шлюбі чи усиновленні об´єднання людей, пов´язаних спільністю побуту та взаємною відповідальністю за виховання дітей".Як особливий соціальний інститут, як елемент соціальної структури сім´я тісно пов´язана з економікою. В кінцевому рахунку, особливості сім´ї, її історичні типи визначаються пануючими економічними відносинами. Сім´я не обмежується лише родинними взаєминами, а передбачає і спільне проживання родичів, наявність спільних елементів побуту, сімейного домашнього господарства, розподілу праці. Спільне проживання пов´язане в окремих сім´ях зі спільним виробництвом, тобто сім´я може виступати і як економічна категорія.На сім´ю впливають і інші соціальні інститути: політика, системи моралі, права, культура. Для кожного виду культури характерне переважання тих або інших рис сім´ї.

Інститут сім´ї має конкретно-історичний характер, він постійно змінюється і розвивається у зв´язку з розвитком потреб суспільства. Життя сім´ї, її історичні типи, її структура залежать від загальних тенденцій зміни, розвитку суспільства. При переході від традиційного суспільства до сучасного сім´я суттєво змінюється. Домашнє господарство перестає бути основною економічною одиницею, відбувається розподіл дому і роботи. Здійснюється перехід від розширеної сім´ї, яка складається з трьох поколінь, де домінують старші, до децентралізованих нуклеарних сімей, де шлюбні узи ставлять вище родових, батьківських. Відбувається перехід від стабільної багатодітної сім´ї до малодітної і масової однодітної сім´ї. Відбувається перехід від сім´ї, основаної на соціокультурних приписах, до міжособових переваг.