Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державний екзамен 2010 еталони всі.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

1

Хворий отримав опік полум’ям лівого передпліччя і лівої китиці. При поступленні в клініку неспокійний, скаржиться на болі в руці, просить допомоги. На лівому передпліччі, китиці по тильній поверхні – опікові міхурі, що частково пошкоджені. Окремі ділянки ушкодженої поверхні білуватого, мармурового кольору.

1. Визначте ступінь і площу опікової поверхні. Методи визначення.

2. Надати допомогу в разі опіку кисті.

Відповідь.

1. Обпечена половина передпліччя, за правилом „девяток” – 4,5%.

Опік ІІ – ІІІВ ступені.

Індекс Франка – 13,5%, тому що місцями опік ІІІ В ст – це глибокий опік.

Визначити площу опіку можна ще за правилом долоні, за методом Постнікова і за стандартними таблицями.

2. Накладу пов`язку «лицарська рукавичка».

Беремо бинт і накладаємо закріплюючий тур навколо променево-зап`ясткового суглобу. Через тильну поверхню кисті проводимо бинт до основи протилежного пальця. Спіральною пов`язкою забинтовуємо палець (мізинець, якщо бинтуємо ліву руку і великий палець , якщо праву) знизу вверх до нігтьової фаланги. Виступаючу частину бинта загинаємо на долонну поверхню пальця і забинтовуємо палець до основи зверху вниз. Через тильну поверхню кисті проводимо бинт до променево-зап`ясткового суглобу. Обидва тури бинта, які ідуть до пальця, при цьому перехрещуються. Робимо коловий тур навколо променево-зап`ясткового суглобу і переходимо по тильній поверхні кисті до основи наступного пальця. Всі пальці бинтуються аналогічно. Долонна поверхня кисті повинна бути не забинтована. Фіксуємо пов`язку в ділянці променево-зап`ясткового суглобу.

2

В травматичний пункт звернулася хвора 35 років зі скаргами на сильний біль, сіпаючого характеру в ділянці долонної поверхні нігтьової фаланги З-го пальця правої кисті, набряк, почервоніння шкіри, підвищення температури тіла до 38,4°. Три дні тому голкою уколола палець. Встановлено діагноз: підшкірний панарицій нігтьової фаланги правої кисті. Лікування оперативне.

1.Які види місцевої анестезії ви знаєте?

2.Провести провідникову анестезію по Оберсту-Лукашевичу.

Відповідь:

  1. Методи місцевої анестезії достатньо різноманітні. Анестезією, залежно від потреби, можна викликати змазуванням або зрошуванням слизових оболонок: ока(кон'юнктиви), носа, рота, гортані, трахеї, бронхів, стравоходу 1—3% розчином дикаїну, лідокаїну або іншими знеболювальними засобами. Анестезія шкіри досягається охолодженням її за допомогою ефіру або хлоретилу, рідше холодовими пакетами (вода, лід). Більш ефективніше місцеве з.— введення за допомогою шприца та голки в тканини знеболювального (головним чином 0,25—0,5% розчину новокаїну).Також при хірургічних втручаннях застосовують т. з. інфільтраційну анестезію, суть якої полягає в просочуванні тканин значною кількістю 0,25% розчину новокаїну («повзучий інфільтрат» за О. В. Вишневським). Для складніших оперативних втручань використовують провідникову анестезію (за Лукашевичем-Обрестом), що викликає знеболювання певної (анатомічної) ділянки (або декількох ділянок) тіла. Виконують цей вид знеболення ін`єкцією анестезуючого розчину по ходу нервів, у нервові сплетіння, в кровоносні судини, в кістку, в підпавутинний простір спинного мозку (спинномозкова анестезія), в клітковину між тілом хребця і твердою оболонкою спинного мозку (епідуральна анестезія).

В амбулаторній практиці при операціях на пальцях кисті найбільше часто

використовують метод Оберста-Лукашевича. Анестезію проводять по боковій

поверхні пальця, під джгутом. Через 5 хвилин настає анестезія всього пальця. Для обох сторін звичайно використовують всього 5-10 мл 1% р-ну

новокаїну. У наш час застосовують модифікацію методу, коли 3 мл 1% р-ну

вводять у міжпальцеві проміжки.

3

Хворий, 35 років, звернулась в клініку зі скаргами на обмежене відкривання роту. Захворювання зв’язує з травмою. При огляді відмічається незначний набряк м’яких тканин правої скроневої ділянки, відкривання роту на 1,0-1,5 см. Незначна біль при пальпації суглобового відростку нижньої щелепи зліва, при навантаженні на підборіддя – біль в лівому вусі. Повного змикання щелеп не визначається.

  1. Визначте проблеми пацієнта. Про яке пошкодження можна подумати?

  2. Накладіть пов’язку «вуздечка».