Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Змістовий модуль 2.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
307.2 Кб
Скачать
    1. Міопатоз: етіопатогенез, симптоми, діагностика, лікувально-профілактичні заходи.

Міопатози (Myopatosis). Захворювання м’язів незапального характеру, пов’язане з функціональними розладами їх скорочувальних можливостей на ґрунті перевтоми. Порушується координація роботи м’язів агоністів, антагоністів і синергістів.

Розрізають три форми:

1) Простий координаторний міопатоз — порушується робота між різними групами м’язів;

2) Фасцикулярний координаторний міопатоз — порушується узгодженість дії

Не тільки між окремими м’язами, але і між м’язовими пучками в самих м‘язах;

3) Міофасцикуліт – поєднання міопатозу з міозитом.

Етіологія — перевтома, неправильна підгонка збруї, неправильні тренування спортивних коней. Частіше уражаються м’язи кінцівок (плечового та тазового поясу).

Патогенез — в основі порушення функції збудливості нервово-м’язового апарату і уповільнення передачі нервових імпульсів, а також внаслідок неузгодженості під час скорочення м’язів.

Перевтома — порушення колоїдно-хімічної реакції саркоплазми, зміна збудливості в системі нервове волокно-м’яз та зміна м’язового тонусу, Порушення нервової системи інтоксикацією, перенапруження в роботі м’язів.

Клінічні ознаки.

1) Простий координаторний міопатоз — слабкість усіх кінцівок, плечового та тазового поясу під час руху. Винос, опора, нечіткі м’язи розслаблені, не болючі.

2) фасцикулярний координаторний міопатоз — ознаки більш сильні, порушення координації рухів, слабкість, кульгавість на одну кінцівку. Серозні випотівання в порожнину суглоба (путовий, зап’ясний, тарсальний), незначна болючість, в товщині міогенози (ущільнення).

Прогноз. Сприятливий за виключенням міофасцикуліту.

Лікування. усунути причину, фізіотерапія (масаж, теплові процедури, аплікації нагрітої грязі, озокерит). При болях внутрішньом’язово 0,25-05% новокаїн 150-200 мл + 8 крапель адреналіну 1:1000. Парамускулярно (зниження напруги м’язів), спиртово-новокаїнові розчини -30-40% спирт та 0,5% новокаїн 20-30 мл на ін’єкцію. Довготривалий спокій при фасцикулярному міопатозі протипоказаний. Видужання через 10-15 днів.

Застосування нового нестероїдного протизапального препарату Моваліс при ін’єкуванні його коням, хворим на гострий асептичний міозит, у хворий м’яз у дозі 7,5–15 мг на 100 кг маси тіла один раз на добу в кілька точок у поєднанні з місцевим застосуванням камфорної олії щодобово до одужання дозволяє скоротити на 6–8 діб термін повного одужання тварини, порівняно з традиційним методом лікування.

    1. Атрофія м’язів.

Атрофія – зменшення в об’ємі м’язів внаслідок пошкодження різних органів і тканин організму: суглобів, периферичних нервів та спинного мозку (паралічі), травми, інтоксикації, злоякісних пухлин, авітамінозів, голодування тощо.

Класифікація за причинами:

  1. функціональна атрофія (хронічні ураження сухожилків, суглобів, кісток кінцівок);

  2. травматична атрофія (безпосереднє ураження м’язів і супроводжується розвитком міозитів чи міопатозів);

  3. ішемічна атрофія (при тривалому стискуванні м’язів, тромбозі і емболії судин);

  4. нейротрофічна атрофія (захворювання центральної або периферичної нервової системи), проявляється болем та паралічем.

Клінічні ознаки. Атрофовані м’язи зменшені в об’ємі порівняно з парним органом, або з тією ж ділянкою протилежного здорового боку, щільні, неболючі.

Лікування. Лікування основної хвороби. Усунення основних причин. Масаж і дозовані рухи, втирання подразнюючих мазей (апізатрон, фіналгон, Бом-Бенге, камфорну тощо). Застосовують внутрішньом’язово полівітамінні препарати (інтравіт, оліговіт, мультівітамін, тетравіт) та фізіопроцедури (гальванізація, фарадизація, УВЧ-терапія, опромінення лампами солюкс).