Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Змістовий модуль 2.doc
Скачиваний:
93
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
307.2 Кб
Скачать
  1. Тендовагініт: етіологія, патогенез, класифікація, особливості клінічного прояву та діагностика лікування, профілактика.

Тендовагініт- гостре або хронічне запалення сухожилкової піхви (сполучнотканинних оболонок, що оточують сухожилок). Розрізняють інфекційний і асептичний тендовагініт.

Етіологія. Внаслідок перенапруження суглобів, розтягнення, розривів і поранень. Бугаї - плідники — під час садки, занесення інфекції, лімфогенним шляхом або з сусіднього вогнища (мит, онхоцеркоз). Схильність тварин при гіподинамії, у тварин з деформованими копитами й копитцями.

Перебіг: гострі, хронічні, асептичні, інфекційні (гнійні), інвазійні.

За характером ексудату — серозні, серозно-фібринозні, фібринозні, — гнійні.

Асептичні хронічні: серозні, фібринозні, оссифікуючі.

Гострий серозний тендовагініт (Tendovaginitis Serosa Acuta )

Етіологія — ушиб, розтягнення, значне напруження, здавлювання сухожилків та їх піхв.

Патогенез — розрив капілярів і судин у синовіальній і фіброзній оболонці, крововиливи у порожнину сухожильної піхви і в оточуючі тканини, запальний процес, просочення серозним ексудатом сухожильної піхви, набряки.

Клінічні ознаки — від характеру перебігу, пат. процесу, місця розміщення, функції його. М’яка, частіше флюктуюча, подовжена (нерідко з перехватами) слабо або помірно болюча, з підвищеною місцевою температурою, припухлість, кульгавість, в спокою заощаджує кінцівку.

Лікування: 1-а доба — холод, тиснуча пов’язка. При накопиченні ексудату — пункція, аспірація, в порожнину в 10-20 мл 1% р-ну новокаїну з антибіотиками та гідрокортизоном. Потім — зігріваючи спиртові, спиртово-камфорні компреси; подразнюючі мазі.

Пропис мазі:

1)  ментол 50,0 4) спирт денатурований 100,0

2)  анестезія 50.0 6) 5% розчин йоду 100.0

3)  новокаїн 50,0 7) масло блекоти 100,0

5) хлороформ — 80.0

З наступним теплим окутуванням.

При згасання запалення призначають: теплові процедури, масаж з подразнюючими мазями, дозована проводка.

Хронічний серозний тендовагініт (Tendovaginitis Serosa Chronica) (водянка сухожилкової піхви).

Етіологія — здебільшого з гострого серозного (не вилікували, знову в роботу, лікування малоефективне). Схильні — з неправильною поставою кінцівок, невміла розчистка і підковування.

Патогенез — повторні травми: пасивна гіперемія, потовщення оболонки вона грубшає, набрякає, потім такі самі ознаки виникають і в фібринозному шарі сухожилкової піхви. На синовіальній оболонці в окремих місцях виникає злущування та відшарування ендотеліальних клітин, відсутній ендотеліальний шар. Решта клітин — активно продукують синовію, кількість ексудату збільшується, водянка сухожильної піхви. На синовіальній оболонці в окремих місцях йде зростання з сухожилком та оточуючою тканиною. У вмістимому інколи: блискучі; світложовті, гладенькі утворення (формою чечевиці) та вільні тіла (складаються з твердої хрящоподібної тканини, з вогнищами вапнування — ворсинки, ендотелії, фібрин).

Клінічні ознаки слабо виражений місцевий запальний процес. Піхва переповнена ексудатами збільшена. Чітко конкурують — не прикриті зв’язками ділянки (перешнуровані). Місцева температура й болючість відсутні. Флуктуація. При надавлюванні — переміщається (вниз або в гору). Після аспірації — потовщення та ущільнення стінки з вогнищами фіброзної тканини яка розрослася і вапнування. Пунктат — солом’яний, дещо клейкий, повільно і неповністю зсідається. Спочатку кульгавість відсутня, при навантаження слабка, береже кінцівку.

Прогноз — сумнівний.

Лікування — пункція в порожнину 2% р-н йоду, тиснуча пов’язка, втирання подразнюючих мазей, глибоке припікання, парафін-озокеріт-аплікації. Ультразвук, іоногальванізація. За Плахотіним в порожнину: 10- 20 мл 1% р-ну новокаїну з пеніциліном (200- 300 тис. ЕД), з тиснучою пов’язкою (8-12 разів 5 діб підряд). Потім через 2-3 доби після проводки і масажу. Одужання через 6-8 тижнів. При хронічних тендовагінітах — підшкірно метилсаліцилат в зону ушкодження (2,5 мл в декілька точок), тепле укутування. Можливо — після аспірації — 125 мг гідрокортизону, над піхвою до 40 мл 2% р-ну новокаїну. 2-3 рази два дні. Преднізолон всередину по 100 мг на протязі тижня, дексаметазон — в середину піхви 3-10 мл.