Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
44
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
1.59 Mб
Скачать

Норми трудомісткості на одиницю ремонтної складності, год

Обладнання

Роботи

Ремонтні роботи та роботи з технічного обслуговування

Промивання як самостійна операція

Перевірка на точність як самостійна операція

Огляд перед капітальним ремонтом

Огляд

Малий ремонт

Середній ремонт

Капітальний ремонт

Технологічне та підіймально-транспортне обладнання

Слюсарні

0,35

0,4

1,0

0,75

4 2

16

23

Верстатні

0,1

0,1

0,1

7

10

Інші (фарбувальні, зварювальні тощо)

0,2

2

Усього

0,35

0,4

1,1

0,85

6,1

23,5

35

Електро- технічне

Електрослюсарні

1

5

11

Верстатні

0,2

1

2

Інші

1

2

Усього

1,2

7

15

Теплосилове

Основні (обмурувальні, клепальні, ізоляційні тощо)

4,8

16,5

24,5

Верстатні

:

0,6

5,3

8

Інші

0,7

1,7

2,5

Усього

6,1

23,5

35

Для ремонту обладнання кількість робітників (Ррем) за видами робіт обчислюють виходячи з відповідної трудомісткості річного фонду часу роботи одного робітника та коефіцієнта виконання норм робітниками Кв.н за формулою (9.9).

Для міжремонтного обслуговування кількість робітників за видами робіт обчислюють за нормами обслуговування на одного робітника за формулою (9.10).

Аналогічно можна розрахувати кількість верстатників та інших робітників з ремонтного обслуговування устаткування.

Розглянувши розрахунки обсягів ремонту, кількості робітників, зайнятих ремонтом, перейдемо до вивчення планування собівартості ремонтних робіт.

Планування собівартості виробництва РМЦ полягає у визначенні загального цехового кошторису витрат, кошторису на виконання капітального та середнього ремонтів та міжремонтне обслуговування, кошторису цехових витрат.

Калькуляційні одиниці під час складання кошторисів такі: одиниця ремонтної складності в процесі виконання ремонту устаткування; об’єкт модернізації, ремонту (верстата, лінії тощо); замовлення під час надання послуг стороннім організаціям і підрозділам свого підприємства, у тому числі невиробничим.

Потрібно звернути увагу на те, що на підприємствах застосовують велику кількість устаткування різної ремонтної складності, що утруднює розрахунок кошторисів ремонтних робіт.

Для спрощення обчислень, пов’язаних з виконанням ремонтних послуг для виробничих цехів підприємства в умовах внутріш­ньогосподарського госпрозрахунку, доцільно діяти так: керівництво підприємства попередньо затверджує кошторис витрат на ремонт одиниці ремонтної складності за видами ремонтів. Приклад розрахунку такого кошторису наведено в табл. 9.3.

Знаючи кількість одиниць ремонтної складності устаткування, яке підлягає ремонту в будь-якому цеху, можна планувати загаль­ний обсяг ремонтних робіт за цехами й на підприємстві в цілому.

Таблиця 9.3

Соседние файлы в папке учебник-Москалюк