Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
уч пос.Физика ч. 1 у.doc
Скачиваний:
236
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
4.66 Mб
Скачать

Вступ Що вивчає фізика

Повітря, вода, земля, люди, рослини, тварини, планети, Сонце, зірки - весь світ, що оточує нас, називається природою. Людина вносить в природу зміни завдяки своєму розуму і праці. В результаті пізнання людиною природи виникли науки.

Вивчаючи зміни, що відбуваються в природі, учені встановили, що усі вони відбуваються закономірно, тобто завжди існує яка-небудь причина явища. Наприклад, причиною падіння на Землю різних предметів являється протягування їх Землею. Зміна дня і ночі пояснюється обертанням Землі навколо своєї осі. Поява на небі веселки пояснюється відхиленням світлових променів дощовими краплями або краплями в хмарах.

Мета наук про природу - відкрити, вивчити її закони і використовувати їх для потреб людей. Науки про природу увесь час розвиваються. Ми все повніше і глибше пізнаємо явища природи і знаходимо їм все більше практичних застосувань.

Фізика - одна з наук про природу. Слово фізика походить від грецького слова фюзис, що означає природа. У фізиці вивчають механічні, теплові, електричні, світлові явища. Усі ці явища називаються фізичні. Танення льоду, кипіння води, падіння каменю, світіння розжареного заліза - це приклади різних фізичних явищ.

Існують і інші науки, які вивчають природу, такі, як хімія, астрономія, географія, ботаніка, зоологія. Усі ці науки застосовують закони фізики. У географії, наприклад, їх застосовують для пояснення клімату, течії річок, утворення вітрів. У зоології з їх допомогою пояснюють, як відбувається рух тварин на землі, риб у воді, як різні тварини видають і сприймають звуки, як влаштовані їх органи зору і багато що інше.

Фізика - одна з самих стародавніх наук. Одними з перших фізиками були античні учені, що жили за декілька сотень років до нашої ери. Вони уперше намагалися пояснити спостережувані явища природи.

Найвидатнішим із стародавніх учених був Аристотель (384-322 рр. до н.е.), який і ввів в науку слово фізика. Його "Фізика" (у 8 книгах) на довгий час визначала загальний фізичний світогляд.

Усе, що відкрито і вивчено у фізиці, є результат наполегливої праці багатьох вчених різних країн і народів.

Фізичні величини. Вимір фізичних величин

Кожен знає, що лід в теплому приміщенні тане, вода на морозі замерзає, магніт притягує залізні предмети і так далі. Звідки з'явилися ці знання? Багато знань здобуто людьми з власних спостережень. Саме завдяки спостереженням накопичилися багато знань про природу.

Учені теж добувають знання із спостережень. Крім того, вони проробляють спеціальні досліди. Наукові досліди завжди ставлять обдумано, з певною метою.

Спостереження і досліди - джерела фізичних знань.

Щоб отримати наукові знання про світ, що оточує нас, потрібно ще обдумати і пояснити результати виконуваних дослідів, знайти причини спостережуваних явищ.

Для виконання дослідів потрібні різні фізичні прилади. Одні прилади призначені для нескладних вимірів. До них відносяться, наприклад, вимірювальна лінійка, вимірювальний циліндр. Є і складніші вимірювальні прилади: амперметр, вольтметр, термометр.

По мірі розвитку фізики і техніки прилади удосконалилися і ускладнювалися.

Щоб отримати точніші знання про фізичні явища, треба під час досліду проводити виміри. Фізичними величинами є: довжина, площа, час, швидкість, маса, температура, сила та ін.

Фізичну величину завжди можна виміряти.

Виміряти фізичну величину - означає порівняти її з однорідною величиною, прийнятою за одиницю цієї величини. Так, наприклад, виміряти довжину столу - означає порівняти її з іншою довжиною прийнятої за одиницю довжини, наприклад метром. В результаті виміру величини набувають її чисельного значення, вираженого в прийнятих одиницях. Для кожної фізичної величини прийняті свої одиниці. Для виміру площі - квадратний метр (1м2), для виміру часу секунда (1с), для виміру сили електричного струму ампер (1 А) і так далі. Для зручності усі країни світу прагнуть користуватися однаковими фізичними величинами.