Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Конспект лекцій МЕ

.pdf
Скачиваний:
188
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
840.29 Кб
Скачать

81

Принципи діяльності ЄАВТ відрізняються від принципів діяльності ЄС:

1)за кожною країною зберігається зовнішньоторговельна автономія і власні мита в торгівлі з третіми країнами, не існує єдиного митного тарифу;

2)відсутні наднаціональні органи. Рада, в яку входять представники усіх країн-членів ЄАВТ, може ухвалювати рішення лише одноголосно;

3)країни-члени ЄАВТ не відмовляються від свого суверенітету;

4)в ЄАВТ режим вільного безмитного товарообігу діє лише для промислових товарів і не поширюєтся на сільськогосподарську продукцію.

ЄАВТ не є таким стійким угрупованням як ЄС – постійно відбувається рух країн-членів (одні виходять з угруповання, інші вступають до нього). Відносини між двома найбільш потужними європейськими угрупованнями постійно розвиваються. Так, з 1993 року країни-члени ЄАВТ вводять у своє законодавство правові акти ЄС стосовно вільного переміщення товарів, капіталів, послуг, а також конкурентної політики. Інші європейські інтеграційні угруповання:

-Чорноморське економічне співробітництво (ЧЕС – 1992 рік) –

Азербайджан, Албанія, Болгарія, Вірменія, Греція, Грузія, Молдова, Росія, Румунія, Туреччина, Україна;

-Центральноєвропейська угода про вільну торгівлю (Вишеградська четвірка – 1993 рік) – Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина;

-Центральноєвропейська ініціатива (ЦЕІ) – Австрія, Боснія-

Герцеговіна, Хорватія, Чехія, Словаччина, Словенія, Македонія, Угорщина, Італія, Польща,Албанія, Білорусь, Болгарія, Румунія, Україна;

-Угода про економічне співробітництво (ГУУАМ – 2005 рік) – Грузія,

Узбекистан, Україна, Азербайджан, Молдова; через деякий час перетворилась в ГУАМ (без Узбекистану).

Одним з найбільших економічних угруповань світу є

«Північноамериканська угода про вільну торгівлю» (НАФТА), з 1992 року включає США, Канаду, Мексику. НАФТА передбачає поступову ліквідацію тарифних і нетарифних обмежень у взаємній торгівлі, полегшення умов взаємних інвестицій, порядок врегулювання взаємних конфліктів між її учасниками.

В Південній Америці з 1995 року діє торговий пакт МЕРКОСУР, який об’єднує Аргентину, Бразилію, Уругвай, Парагвай. 90% взаємної торгівлі країнучасниць звільняються від будь-якого тарифного регулювання, а щодо імпорту з третіх країн вводиться загальна тарифна система та митні правила. МЕРКОСУР прагне до встановлення ділових стосунків з іншими інтеграційними угрупованнями. Так, у 1995 році МЕРКОСУР підписав з ЄС Рамкову Угоду про розширення співробітництва, згідно з якою передбачається поступове створення зони вільної торгівлі між двома регіональними об’єднаннями.

Менш за все розвинені інтеграційні процеси серед країн Африки. У 1989 році Алжир, Лівія, Мавританія, Мароко, Туніс утворили Союз Арабського Магрибу, тобто договір, який передбачав організацію економічного співробітництва на рівні регіональної інтеграції, але суттєвих результатів в цьому регіональному угрупованні не вдалося досягнути через недостатню готовність владних структур цих країн до співробітництва.

82

Розвиток економічної інтеграції у Східній Азії пов’язується передусім з діяльністю такого регіонального об’єднання, як Асоціація країн ПівденноСхідної Азії (АСЕАН) – Індонезія, Малайзія, Філіппіни, Сінгапур, Таїланд, Бруней, яке в свою чергу входить в більш потужне угруповання – Азіатсько-

Тихоокеанське економічне співробітництво (АТЕС) – Японія, США, Канада,

Австралія, Нова Зеландія, в яке крім АСЕАН залучені ще Китай та Океанія. Інтеграційні процеси в цьому регіоні найактивніші на мікрорівні на основі діяльності ТНК.

Висновки. Під час вивчення теми «Міжнародна економічна інтеграція» особливу увагу слід звернути на фактори та види міжнародної економічної інтеграції, а також на особливості функціонування сучасних інтеграційних об’єднань.

ТЕМА 10. МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІЧНА ПОЛІТИКА УКРАЇНИ

ВУМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ

ПЛ А Н

10.1.Сучасні економічні та соціально-культурні параметри розвитку

України.

10.2.Оцінка відповідності параметрів розвитку України інтеграційним

вимогам.

Вивчення цієї теми дозволяє засвоїти такі характеристики: особливості реалізації ринкової моделі господарювання в країнах з перехідною економікою; відповідність параметрів розвитку України вимогам інтеграції, зокрема, вступу до ЄС.

10.1. Сучасні економічні та соціально-культурні параметри розвитку України

В східноєвропейських країнах з перехідною економікою, до яких відноситься Україна, ринкова модель господарювання почала впроваджуватись наприкінці ХХ-го століття, причому як імітаційна модель, яка прагне відтворити основні досягнення розвинених країн, для чого потрібні іноземні капітали, технології та ідеології.

Такий підхід привів до створення ринку, на якому привілейовані верстви населення можуть придбати все необхідне, а всі інші верстви такої можливості не мають, що майже автоматично виключає їх з участі у ринку та прирікає на бідність. Для країн з перехідною економікою і України, зокрема, характерні проблеми як нагромадження капіталу, так і його реалізації. Ці кошти вкладаються у торгівлю, купівлю нерухомості, автомобілів, володіння таксомоторними підприємствами, торговими комплексами, бензоколонками тощо, тобто туди, де капітал швидко обертається. У виробництво капітал

83

вкладається тільки тоді, коли створюються сприятливі умови для максимізації прибутку.

Часто проблеми пов’язані ще й з тим, що основні важелі в економіці належать іноземному капіталу, який неохоче поступається своїми позиціями на користь національним підприємцям. Нові технології, що впроваджують тут ТНК, переважно не є найновішими, але, як правило, дорогими. Економічний прогрес і політична демократія розвиваються не паралельно, часто відстаючи одне від одного.

10.2. Оцінка відповідності параметрів розвитку України інтеграційним вимогам

Аналіз основних параметрів соціально-економічного розвитку України за останні роки в порівнянні з аналогічними параметрами розвинених країн свідчить про суттєве відставання України від загальносвітових темпів соціально-економічного прогресу. До визнаних рейтингових показників, розроблених міжнародними інституціями, належать такі індекси:

-людського розвитку;

-конкурентоспроможності;

-економічної свободи;

-сприяння бізнесу.

Аналіз динаміки наведених індексів, характерних для української економіки, свідчить, що практично за усіма показниками Україна суттєво відстає не тільки від розвинених країн з тривалим періодом ринкових відносин, але й від «нових» членів Європейського Союзу – Чехії, Польщі, Угорщини, Словакії тощо [80,81,82].

Висновки. У процесі вивчення теми «Міжнародна економічна політика України в умовах глобалізації» необхідно звернути особливу увагу на аналіз динаміки розвитку сучасних економічних та соціально-культурних процесів в Україні в умовах глобалізації.

84

ЛІТЕРАТУРА

1.Конституція України, 1996.

2.Закон України «Про зовнішньоекономічну діяльність», 1991.

3.Закон України «Про усунення дискримінації в оподаткуванні суб’єктів підприємницької діяльності, створених з використанням майна та коштів вітчизняного походження», 2000.

4.Закон України «Про інвестиційну діяльність», 1991.

5.Закон України вiд 31.05.2005 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення правового захисту економічної конкуренції».

6.Закон України вiд 04.11.2004 «Про внесення змін до Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність».

7.Закон України вiд 09.04.2004 «Про Загальнодержавну комплексну програму розвитку високих наукоємних технологій».

8.Закон України вiд 03.02.2004 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони інтелектуальної власності».

9.Закон України вiд 24.06.2004 «Про транскордонне співробітництво».

10.Закон України вiд 01.07.2004 «Про ратифікацію Угоди про відновлення Угоди між Україною та Європейським Співтовариством про наукове і технологічне співробітництво».

11.Закон України вiд 01.07.2004 «Про внесення зміни до статті 2 Закону України «Про операції з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах».

12.Закон України вiд 04.11.2005 «Про внесення змін до статті 9 Закону України «Про пріоритетні напрями інноваційної діяльності в Україні».

13.Закон України вiд 01.11.2005 «Про внесення змін до Закону України «Про захист національного товаровиробника від демпінгового імпорту» щодо процедурних питань антидемпінгового розслідування».

14.Закон України вiд 01.11.2005 «Про внесення змін до Закону України «Про застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну» щодо процедурних питань спеціального розслідування та застосування спеціальних заходів».

15.Закон України вiд 05.10.2005 «Про ратифікацію Європейської угоди про правила, що регулюють пересування осіб між державами-членами Ради Європи».

16.Митний кодекс України, 2002.

17.Постанова вiд 19.02.2004 «Про утворення Спільної парламентськоурядової комісії з інтеграції України до Світової організації торгівлі».

18.Правила ІНКОТЕРМС-2010.

19.Статистичні щорічники України.

20.Басова Т.Е. Практикум по курсу «Мировая экономика». – М.: Финансы и статистика, 2002. – 112 с.

21.Бураковський І. Теорія міжнародної торгівлі. – К.: Основи, 1996.

22.Гурова И.П. Мировая экономика и международные экономические отношения: Тесты, упражнения, проблемные ситуации: Учебное пособие. – М.: Дело, 2003. – 176 с.

85

23.Загородній А.Г. Фінансово-економічний словник/ А.Г.Загородній, Г.Л.Вознюк. – 3-тє вид., доп. та перероб. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2011. – 844 с.

24.Козик В.В., Панкова Л.А., Даниленко Н.Б. Міжнародні економічні відносини: Навч. посіб. – К.: Знання-Прес, 2008. – 406 с.

25.Ломакин В.К. Мировая экономика: Учебник для вузов. – М.: Финансы,

ЮНИТИ, 1998. – 727 с.

26.Мировая экономика: Учебник/ Под ред. проф. А.С.Булатова. – М.:

Юристъ, 1999. – 734 с.

27.Міжнародні відносини (Історія. Теорія. Економіка): Навч. посібник / за ред. М.З.Мальського, Ю.М.Мороза. – Львів: Видавн. центр ЛНУ ім. Івана Франка, 2002.

28.Одягайло Б.М. Міжнародна економіка: Навчальний посібник. – К.: Знання, 2005. – 397 с. («Вища освіта ХХІ століття»).

29.Рут Ф.Р, Філіпенко А.С. Міжнародна торгівля та інвестиції Пер. з

англ. – К.: Основи, 1998. – 743 с.

30. Світова економіка: Підручник/ А.С. Філіпенко, О.І. Рогач, О.І. Шнирков та ін. – К.: Либідь, 2000.

31.Моисеев С.Р. Международные валютно-кредитные отношения: Учебное пособие. – М.: Издательство «Дело и Сервис», 2003. – 576 с.

32.Міжнародні розрахунки та валютні операції: Навч. посібник/ О.І.Береславська, О.М.Наконечний, М.Г.Пясецька та ін.; За заг. ред.

М.І.Савлука. – К.: КНЕУ, 2002. – 392 с.

33.Савельєв Є.В. Міжнародна економіка: теорія міжнародної торгівлі і фінансів: Підручник для магістрів з міжнародної економіки і державної служби. – Тернопіль: Економічна думка, 2002. – 504 с.

34.Савченко А.Г., Пухтаєвич Г.О., Тітьонко О.М. Макроекономіка: Підручник. – К.: Либідь, 1999. – 288 с.

35.Макогон Ю.В., Булатова Е.В. Международный банковский бизнес. Учебное пособие. – К.: Аттика, 2003. – 208 с.

36.Внешнеэкономическая деятельность предприятия: Учебник для вузов/ Л.Е.Стровский, С.К.Казанцев, Е.А.Паршина и др.; Под ред. проф. Л.Е.Стровского. – 2-е изд., перераб. и доп. – М.: ЮНИТИ, 1999. – 823 с.

37.Циганкова Т.М., Гордєєва Т.Ф. Міжнародні організації: Навч. посібник. – Вид. 2-ге, перероб. і доп. К.: КНЕУ, 2001. – 340 с.

38.Козик В.В., Панкова Л.А., Григор’єв О.Ю., Босак А.О. Міжнародна економіка та міжнародні економічні відносини: Практикум. – К.:

Вікар, 2006. – 589 с.

39.Киреев А.П. Международная экономика. В 2-х ч. – Ч. I. Международная микроэкономика: движение товаров и факторов производства. Учебное пособие для вузов. – М.: Междунар.

Отношения, 2006. – 416 с.

40.Киреев А.П. Международная экономика. В 2-х ч. – Ч. II. Международная макроэкономика: открытая экономика и макроэкономическое программирование. Учебное пособие для вузов. – М.: Междунар. Отношения, 2006. – 488 с.

86

41.Слепов В.А., Гордиенко В.И. Международные торговые расчёты: Учебное пособие / Рос. экон. акад. им. Г.В.Плеханова – М.: ФБК-

ПРЕСС, 1998. – 168 с.

42.Смолянська О.Ю. Фінансовий ринок: Навчальний посібник. – Київ: Центр навчальної літератури, 2005. – 384 с.

43.Мовсесян А.Г. Транснационализация в мировой экономике: Учебное пособие. М.: Финансовая академия при правительстве РФ, 2001. – 316 с.

44.Пілецька С.Т., Свірідова Т.В., Герасименко О.В. Основи клірингу: Навчальний посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. – 104 с.

45.Руденко Л.В. Організація міжнародних кредитно-розрахункових операцій в банках: Посібник. – К.: Видавничий центр «Академія», 2002. – 376 с.

46.Гинзбург А.И. Пластиковые карты. – СПб.: Питер, 2004. – 128 с.

47.Міжнародні фінанси: Підручник/ О.І.Рогач, А.С.Філіпенко, Т.С.Шемет та ін.; за ред. О.І.Рогача. – К.: Либідь, 2003. – 784 с.

48.Загородній А.Г., Вознюк Г.Л. Фінансово-економічний словник. – Львів: Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2005. – 714 с.

49.Міжнародна інвестиційна діяльність: Підручник/ Д.Г.Лук’яненко, Б.В.Губський, О.М.Мозговий та ін.; За ред. д-ра екон. наук, проф.

Д.Г.Лук’яненка. – К.: КНЕУ, 2003. – 387 с.

50.Боринець С.Я. Міжнародні валютно-фінансові відносини: Підручник.

– 4-те вид., перероб. і доп. – К.: Знання, 2004. – 409 с.

51.Руденко Л.В. Міжнародні кредитно-розрахункові і валютні операції: Підручник. – Київ: ЦУЛ, 2003. – 616 с.

52.Івасів Б.С. Міжнародні розрахунки: Підручник. – Тернопіль: Карт-

бланш, 2004. – 223 с.

53.Шнирков О.І., Кузнецов О.В., Кульпінський С.В. Європейський валютний союз: Навчальний посібник. – К.: Видавничо-поліграфічний центр «Київський університет», 2001. – 198 с.

54.Сохацька О.М. Міжнародні ф’ючерсні ринки: теоретико-методологічні аспекти: Монографія. – Тернопіль: Карт-бланш, 2002. – 454 с.

55.Фінансово-банківська статистика. Практикум: Навч. посібник/ П.ГВашків, П.І.Пастер, В.П.Сторожук, Є.І.Ткач; За ред. Є.І.Ткача. – К.:

Либідь, 2002. – 324 с.

56.Кириченко О.А. Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності: Навч. посіб. – 3-тє вид., перероб. і доп. – К.: Знання-Прес, 2002. – 384 с.

57.Панкратов Ф.Г., Серегина Т.К. Коммерческая деятельность: Учебник для вузов. 5-е изд., перераб. и доп. – М.: Издательско-книготорговый центр «Маркетинг», 2002. – 580 с.

58.Мельник В.В., Козюк В.В. Міжнародна інвестиційна діяльність: Навчальний посібник. – Тернопіль: Карт-бланш, 2003. – 249 с.

59.Транснаціональні корпорації: навчальний посібник/ В.Рокоча, О.Плотніков, В.Новицький та ін. – К.: Таксон, 2001. – 304 с.

60.Бездітко Ю.М., Мацуйленко О.О., Стасюк Г.А. Валютне регулювання: Навчальний посібник. – Херсон: ОЛДІ-плюс, 2004. – 272 с.

87

61.Шмырева А.И., Колесников В.И., Климов А.Ю. Международные валютно-кредитные отношения. – СПб: Питер, 2002. – 272 с.

62.Новицький В.Є. Міжнародні економічна діяльність України: Підручник. – К.: КНЕУ, 2003. – 948 с.

63.Шелудько В.М. Фінансовий ринок: Навч. посіб. – К.: Знання-Прес, 2002. – 535 с.

64.Козак Ю.Г., Лук’яненко Д.Г., Макогон Ю.В. та ін. Міжнародна економіка: Навчальний посібник. – Вид. 2-ге, перероб. та доп. – Київ: Центр навчальної літератури, 2004. – 672 с.

65.Дахно І.І. Міжнародна торгівля: Навч. посіб. – К.: МАУП, 2003. – 296 с.

66.Науменкова С.В., Андрєєв А.В., Журавка Ф.О. Фінансовий ринок та інвестиції: Збірник тестових вправ і завдань. – К.: Т-во «Знання», КОО, 2000. – 214 с.

67.Ющенко В.А., Міщенко В.І. Валютне регулювання: Навч. посіб. – К.:

Т-во «Знання», КОО, 1999. – 359 с.

68.Васюренко О.В. Банківські операції: Навч. посіб. – 3-тє вид., стер. –

К.: Т-во «Знання», КОО, 2002. – 255 с.

69.Боринець С.Я. Міжнародні фінанси: Підручник. – К.: Знання-Прес, 2002. – 311 с.

70.Іванов В.М., Софіщенко І.Я. Грошово-кредитні системи зарубіжних країн: Курс лекцій. – К.: МАУП, 2001. – 232 с.

71.Розміщення продуктивних сил: Тестові завдання/ С.І.Дорогунцов, С.І.Іщук, Я.Б.Олійник, А.В.Степаненко. – К.: Т-во «Знання», КОО, 1999 – 73 с.

72.Золотов А.Ф. Международные валютно-кредитные отношения: Курс лекций. – К.: МАУП, 2001. – 112 с.

73.Оспіщев В.І., Близнюк О.П., Кривошей В.В. Міжнародні фінанси: Навч. посіб. – К.: Знання, 2006. – 335 с.

74.Козик В.В., Панкова Л.А., Карп’як Я.С., Григор’єв О.Ю., Босак А.О. Зовнішньоекономічні операції і контракти: Навч. посіб. – 2-ге вид., перероб. і доп. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. – 608 с.

75.Руденко Л.В. Розрахункові та кредитні операції у зовнішньоекономічній діяльності підприємства: Підручник. – К.:

Лібра, 2002. – 304 с.

76.Козак Ю.Г., Логвінова Н.С., Ковалевський В.В. Міжнародні фінанси: Навч. посібник. Видання 3-тє перероб. та доп. – К.: Центр учбової літератури, 2007 – 640 с.

77.www.ukrstat.gov.ua

78.www.rada.gov.ua

79.www.imf.org

80.www.worldbank.org

81.www.eubusiness.com

82.www.europa.int

83.www.ukrexport.gov.ua

88

НАВЧАЛЬНЕ ВИДАННЯ

ДОМАРАДЗЬКА Галина Сергіївна ГЛАДУН Тетяна Миколаївна

МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІКА

Конспект лекцій