Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konsp_lekc_облык у заруб краънах.pdf
Скачиваний:
45
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
539.86 Кб
Скачать

Другі є кінцевим продуктом системи обліку. Вони призначені для зацікавлених осіб поза підприємством (включаючи акціонерів та кредиторів тощо). Особи поза підприємством не мають змоги визначити якісь специфічні вимоги до звітів. Інформація із зовнішніх фінансових звітів має допомагати інвесторам та іншим особам приймати обґрунтовані економічні рішення щодо підприємства, тобто вона мусить бути корисною для передбачення майбутнього успіху чи невдачі підприємства. Щоб особи поза підприємством мали довіру до фінансових звітів, останні повинні складатися у відповідності до встановлених загальноприйнятих принципів обліку (ЗППО).

Облікова діяльність

ІЗбір даних (збір інформації про кожну операцію, (подію), як тільки вона має місце)

ІІАналіз кожної операції (визначити економічні наслідки кожної операції для підприємства)

ІІІ Журналізація (запис економічних наслідків кожної операції в хронологічному порядку згідно з фундаментальною обліковою моделлю)

IV Перенесення даних до Головної книги (збір даних для кожного типу активів, зобов’язань, капіталу на окремих рахунках)

V Складання пробного балансу (перелік

усіх рахунків Головної книги і сальдо цих рахунків на дату складання пробного балансу)

VI Складання фінансових звітів (допомога зацікавленим особам у прийнятті обґрунтованих рішень)

Рух даних

Первинні документи: Рахунки Ордери Рахунки-фактури та інші

Економічний аналіз (вплив на підприємство)

Журнал

Головна книга Гроші 101

Пробний баланс Рахунок Дебет-Кредит

Фінансові звіти:

Звіт про прибутки і збитки

Бухгалтерський баланс

Звіт про зміни у фінансовому стані (Звіт про рух грошових коштів)

Звіт про власний капітал

Спеціальні звіти

Рис. 2.1. Фази циклу обробки обліково інформації

Існують чотири фінансові звіти, три з яких обов'язкові для зовнішньої звітності комерційної організації, а всі чотири – для корпорацій:

1) Звіт про прибутки та збитки (який часто згадується як звіт про витрати та доходи);

21

2)Бухгалтерський баланс (або звіт про активи, пасиви та власний капітал підприємства, чи як звіт про фінансовий стан);

3)Звіт про зміни у фінансовому стані (або Звіт про грошові надходження та виплати чи Звіт про рух грошових коштів) – ЗЗФС.

4)Звіт про власний капітал.

У цих звітах узагальнюються результати діяльності підприємства за кожний визначений період часу. Звіти може бути складено у будь-який час (наприкінці року, кварталу чи місяця), і за будь-який період (10 років, рік, квартал чи місяць). Заголовок кожного звіту містить визначення часу, на який чи за який час складається цей звіт. Всі звіти є взаємозалежними.

2.4. Звіт про прибутки та збитки

Даний звіт відображає прибутки чи збитки підприємства. Термін "прибуток" використовується досить широко, але обліковці звичайно надають перевагу тільки професійному терміну "доход".

Облікова формула цього звіту має такий вигляд:

Виторг (виручка) – Витрати = Доход (2.1.)

Цей звіт відображає виторг та витрати за визначений період. Наприклад, за рік - це так зване "обмеження щодо часу".

Виторг – це надходження ресурсів до підприємства, в той час як витрати – це зменшення ресурсів. Результати операцій включають виторг (виручку), витрати та доходи.

Розглянемо зміст звіту про прибутки і збитки на прикладі компанії “Business Aids, Inc.” (табл. 2.2.). Ця компанія надає професійні секретарські і поштові послуги, виконує розмножувальні роботи. Компанію було організовано у формі корпорації трьома особами. Кожний власник (акціонер) отримав 1000 акцій як свідоцтво його права власності.

У шапці звіту подаються назва компанії, повна назва звіту та період часу, протягом якого був отриманий доход. У звіті є чотири розділи, два перших з яких містять відповідні статті:

1)Виручка (виторг);

2)Витрати;

3)Доход;

4)Доход на акцію.

Деталізацію статей роблять з метою задоволення інформаційних потреб осіб, які можуть зацікавитися “Business Aids, Inc.”. Цей детальний розгляд може відрізнятися в залежності від особливостей підприємства та інформаційних запитів зацікавлених осіб.

Таблиця 2.2.

“Business Aids, Inc.”

Звіт про прибутки та збитки (спрощений) за рік, що закінчується 31.12.20хх року.

Показник

Вхідні дані, $

Підсумкові

 

 

дані, $

1

2

3

І Виручка:

 

 

– за стенографічні послуги

$30000

 

– за розмножувальні роботи

$20000

 

– за поштові послуги (надані в кредит)

$13000

 

Разом виручка

 

$63000

II Витрати:

 

 

– на зарплату

$30750

 

22

Продовження таблиці 2.2.

1

2

3

– відрахування на соціальне страхування

$1000

 

– плата за оренду офісного приміщення

$2400

 

– оренда розмножувальної техніки

$6600

 

– комунальні платежі

$400

 

– витрати на рекламу

$960

 

– витрати на канцелярське приладдя та матеріали для розмножувальної техніки

$90

 

– проценти, виплачені банку, за користування кредитом

$100

 

– амортизаційні відрахування на офісне обладнання

$600

 

Разом витрати (без податків)

 

$43000

Балансовий прибуток

 

$20000

Прибутковий податок, сплачений

 

$3400

ІІІ Чистий доход

 

$16600

IV Доход на акцію (ДНА)

 

$5,53

Розглянемо чотири головні елементи даного звіту:

І Виручка (виторг). Виручку підприємство отримує в результаті продажу товарів та послуг іншим підприємствам або особам. За продані товари та послуги підприємство отримує гроші чи щось інше, що має вартість. Коли товари чи послуги продаються в кредит, ми відображаємо суму виторгу, як рахунки до отримання (дебіторська заборгованість), причому гроші будуть отримані пізніше. Незалежно від того, коли підприємство отримує гроші – відразу (продані за готівку) чи пізніше (продані у кредит або з оплатою по отриманню товарів), – вся сума виручки відображається у звіті за той період, коли було фактично здійснено реалізацію (тобто товари передано покупцям, а послуги надано клієнтам). Може скластися ситуація, коли виручку від реалізації буде відображено в одному періоді, а гроші фактично в іншому періоді.

Виручку від реалізації рахують в $ за сумою, про яку домовилися з покупцем (% за наданий кредит, у випадку продажу в кредит, рахують окремо). У фінансових звітах для визначення виручки використовуються ряд різних термінів: торгова виручка (виторг), виручка від надання послуг, доход від наданих послуг, доход від оренди, доход від депозитів у банках та інші. Але треба мати на увазі, що доход і виручка в ідеалі - це не одне і теж. Найбільш вірно розуміти

“доход” як різницю між виручкою та відповідними витратами.

ІІ Витрати – це визначена в $ сума ресурсів, які були використані чи витрачені підприємством протягом певного періоду часу з метою отримання доходу. Витрати можуть вимагати негайної оплати (грошима чи товарами або послугами) або здійснюватися в кредит з наступною оплатою. Для облікових цілей витрати відносяться на той період, коли вони фактично мали місце (тобто коли матеріали чи товари були використані, а послуги одержані). Витрати можуть бути віднесені на один обліковий період, а оплачені в іншому. Витрати можуть відображати використання обладнання, устаткування, будівель та споруд, які було куплено раніше з метою тривалого використання, а не для перепродажу. Такі витрати відомі як витрати на знос (амортизаційні відрахування на протязі терміну експлуатації).

Наприклад, 1 січня 20хх року компанія придбала офісне обладнання для власного користування за $6000, строк експлуатації якого 10 років. Таким чином, річні витрати на знос будуть становити $6000/10 = $600 (у звіті відображені як негрошові витрати).

Витрати на процент у звіті, які виплачені за користування кредитом протягом року, визначають як результат множення $1000x0,10 =$100, тобто суми кредиту на річний відсоток за користування кредитом.

Корпорація “Business Aids, Inc.” підлягає оподаткуванню прибутковим податком за ставкою 17% від балансового прибутку у розмірі $3400.

23

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]