Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursovy_proekt.docx
Скачиваний:
89
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
409.19 Кб
Скачать

2.3. Обліково-документальні наслідки виникнення нестандартних ситуацій в процесі постачання (Тітаренко в.Ю.)

В процесі постачання часто виникають нестандартні ситуації: нестачі, псування ТМЦ, їх крадіжка, затримка поставок через природні умови тощо. Виникнення таких ситуацій повинно бути обліково-документально визнано і затверджено підприємством.

При прийманні товарно-матеріальних цінностей, що надійшли від постачальника, може бути виявлена недостача як в межах величин, передбачених у договорі поставки, так і понад передбачених величин. Причинами нестачі можуть бути:

Рис.2.6. Причини нестачі ТМЦ в процесі постачання

Якщо ж недостача виявлена при прийманні товарно-матеріальних цінностей, отриманих від постачальників: у межах величин, передбачених у договорі поставки та понад передбачених договором величин, то облік ведеться за дебетом рахунка 94 «Нестачі і втрати від псування цінностей» і за дебетом рахунка 76 « Розрахунки з різними дебіторами і кредиторами» (субрахунок« Розрахунки по претензіях »).

Суму нестачі в межах величин, передбачених у договорі поставки, віднесіть на ті ж рахунки, на яких ви враховуєте надійшли товарно-матеріальні цінності. Суму нестачі понад передбачену договором величини відобразіть по Дебету рахунку 76, субрахунок «Розрахунки за претензіями» [30].

Псування запасів в процесі постачання також може бути виявленим при прийманні товарно-матеріальних цінностей від постачальників на складі підприємства і на товарних станціях.

Винуватцями у недостачах та псуванні в процесі постачання ТМЦ на підприємство (окрім випадків, коли це відбувається в межах норм природних втрат або є наслідком форс-мажорних обставин) є постачальники та транспортні організації [32].

Проаналізувавши визначення форс-мажорних обставин, наведених в нормативних актах, та з метою однозначного тлумачення і використання в подальшій роботі Державна податкова адміністрація України вважає, що до форс-мажорних обставин слід відносити:

  1. Надзвичайну і непереборну за наявних умов силу, дія якої може бути викликана винятковими погодними умовами і стихійним лихом:

- ураган;

- буря;

- повінь;

- нагромадження снігу;

- ожеледь;

- землетрус;

- пожежа;

- просідання і зсув ґрунту;

- замерзання моря;

- закриття морських проток, які трапляються на звичайному морському шляху між портами відвантаження і вивантаження;

- інше стихійне лихо.

  1. Непередбаченими ситуаціями, що відбуваються незалежно від волі і бажання замовника або виконавця ), що призводять до порушення умов укладених контрактів":

- війна;

- блокада;

- страйк;

- аварія.

Підтвердженням форс-мажорних обставин є довідка Торгово-промислової палати (ТПП) чи іншої уповноваженої організації (органу), однієї зі сторін договору або третьої сторони, якщо це передбачено договором [33].

На випадок форс-мажорних обставин підприємство повинно враховувати особливі умови постачання, коригуючи розраховані оптимальні партії поставок сировини й матеріалів чи терміни замовлень на них залежно від обставин, що склались на цей момент. Такі відхилення можливі як через суб’єктивні, так і об’єктивні причини.

Як правило, поставки сировини й матеріалів затягуються і частина їх

використовується до того, коли буде доставлена остання партія. У цьому випадку фактична наявність запасів менша, ніж визначена їхня прогнозна оптимальна кількість. Інколи ж використання запасів присшвидшується, що також зумовлює їхнє зменшення проти оптимальної норми.

Часто, особливо в умовах інфляції, доцільно збільшити поставки сировини й матеріалів до підвищення цін на них. У цих випадках підприємство вносить корективи в обсяги поставок, хоч це й призводить до

перевищення оптимальних норм запасів [31].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]