Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursovy_proekt.docx
Скачиваний:
89
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
409.19 Кб
Скачать

Розділ 4. Розвиток та удосконалення обліку процесу постачання на підприємстві

Процес постачання та його облік є важливою передумовою ефективної подальшої діяльності підприємства. Тому виникає потреба у такій організації цього процесу, яка б забезпечила максимально сприятливі умови для успішного функціонування підприємства. Основний акцент потрібно зробити на розроблені комплексної стратегії забезпечення виробництва матеріальними цінностями із мінімальними сукупними витратами [45, с.146].

Очевидним є той факт, що сьогоднішні ринкові умови функціонування більшості підприємств України характеризуються постійним поступовим дорожчанням сировини та матеріалів, а також обмеженістю оборотних коштів, необхідних для ефективного відтворення витрачених матеріальних ресурсів. В даних умовах важливим стає ефективне управління витратами та втратами на всіх етапах технологічного циклу виробництва продукції.

Криза платежів, яка є наслідком низького рівня договірної, розрахунково-платіжної, касової дисципліни у господарстві, ще раз переконує, що питання удосконалення системи взаємовідносин і організації обліку розрахунків в підприємствах є актуальним [44].

Облік розрахунків з постачальниками є найважливішою ділянкою бухгалтерської роботи, оскільки на цьому етапі формується основна частина доходів та грошових надходжень підприємств.

Важливою умовою успішного функціонування виробничо-економічних відносин підприємств є раціональне використання системи безготівкових розрахунків. Загроза кризи неплатежів вимагає підвищення розрахункової дисципліни суб’єктів господарської діяльності.

У підприємствах сьогодні відсутній поточний систематизований облік претензій. Це ускладнює контроль за правильністю розрахунків з постачальниками і покупцями, веде до пропусків строків, встановлених банком для часткової або повної відмови від оплати з причин невідповідності умовам договорів поставок і виникненню інших порушень договірної дисципліни. Для усунення вказаних недоліків пропонується застосовувати картку оперативного обліку. Записи в цю картку регулярно має проводити головний бухгалтер, який здійснює облік банківських операцій. Підставою для відображення в картці є розрахунково-платіжні і банківські документи. Ведення картки оперативного обліку потребує незначних додаткових витрат праці облікового персоналу, але з’являється можливість підвищити контрольні функції обліку і покращити стан розрахунків, попередити штрафи за порушення розрахункової дисципліни [44].

Важливими питаннями в системі обліку процесу постачання на підприємстві є раціональний вибір партнерів щодо постачання необхідних обсягів запасів та оптимізація розрахунків за них і їх облік. Центральним моментом обліку процесу постачання запасів є облік розрахункових операцій з постачальниками. який здійснюється за допомогою субрахунку 631 “Розрахунки з постачальниками і підрядниками”. Але даний субрахунок не дозволяє отримувати оперативну інформацію для управління фінансово – розрахунковими операціями, так як не показує заборгованості за кожним договором, не характеризує поточну заборгованість, термін сплати якої ще не настав, а яка вже - прострочена.

Тому, для ефективної організації обліку на підприємстві і полегшення ведення обліку товарної кредиторської заборгованості за конкретними договорами, доцільним є введення до Плану рахунків додаткового – позабалансового рахунку 10 «Кредиторська заборгованість» з наступними субрахунками:

- 101 «Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги, термін

сплати якої ще не настав»;

- 102 «Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги,

прострочена».

Отже, запропоновані субрахунки допомагають оперативно оцінювати

стан товарної кредиторською заборгованістю в цілому та за кожним постачальником і договором, а також контролювати терміни її погашення.

При здійсненні оплати за рахунками на підприємстві виникають проблеми з контролю погашення заборгованості перед постачальниками, бо оплата може бути повною або частковою. Тому для вдосконалення ведення обліку розрахунків з постачальниками пропонуємо ввести документ «Реєстр документів до сплати» [46, c.190].

Таблиця 4.1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]