Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursovy_proekt.docx
Скачиваний:
89
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
409.19 Кб
Скачать

Розділ 1. Теоретичні засади бухгалтерського обліку процесу постачання на підприємстві

1.1. Процес постачання як один з основних господарських процесів підприємства. (Бескід н.А.)

Активи і пасиви в процесі господарської діяльності здійснюють безперервний рух, постійно переходять з однієї форми в іншу. Вони здійснюють кругообіг, основними стадіями якого є господарські процеси: 1) постачання; 2) виробництва; 3) реалізації.

Загальну схему кругообігу господарських засобів представлено на (рис.1.1).

Засоби праці

Гроші

Виробництво

Продукція

Гроші

Предмети праці

Рис.1.1 Загальна схема кругообігу господарських засобів

Господарський процес - це сукупність близьких за економічним змістом господарських операцій. Основні господарські процеси: придбання виробничих і товарних запасів; виготовлення продукції, виконання робіт, надання послуг; реалізація товарів, готової продукції (робіт, послуг) (рис. 1.12) [1].

Процес постачання (придбання) — це сукупність операцій, спрямований на забезпечення підприємства предметами та засобами праці, необхідними для здійснення господарської діяльності [2].

Процес виробництва є основною стадією, на якій створюються матеріальні блага. Відбувається поєднання робочої сили із засобами виробництва, виготовляється новий продукт, що має натуральну форму і собівартість. З погляду бухгалтерського обліку процес виробництва - це сукупність господарських операцій, пов'язаних з виробництвом готової продукції, виконанням робіт і наданням послуг. Основне завдання бухгалтерського обліку процесу виробництва - визначення витрат і обчислення собівартості одиниці продукції для оцінки реалізованої її частини, що надалі використовується для визначення фінансового результату.

Процес реалізації - сукупність господарських операцій, пов'язаних з реалізацією готової продукції, товарів, виконаних робіт і наданих послуг. Основним завданням бухгалтерського обліку процесу реалізації є відображення собівартості реалізованих продукції, робіт, послуг, визначення чистого доходу і фінансових результатів [3].

Господарські процеси

Процес постачання

Процес виробництва

Процес реалізації

Придбання необхідних матеріальних запасів

Виготовлення продукції

Обмін продукції на гроші

Фактична собівартість об’єкта, відображена в обліку; кількість і ассортимент запасів

Витрати на виробництво, фактична собівартість, кількість, асортимент продукції

Кількість, асортимент, валовий результат від реалізації продукції

Рис.1.2 Види господарських процесів

Процесу постачання товарів відіграє важливу роль у господарських процесах, адже від нього залежить функціонування промислових підприємств в ринкових умовах, формування виробничих витрат, оскільки витрати на обладнання, сировину, матеріали тощо складають значну частину витрат виробництва. Тому чітка організація закупівель є основним резервом зниження витрат виробництва, що є одним з найважливіших факторів завоювання стійких конкурентних позицій. Крім того, управління постачанням є дуже складним процесом, що вимагає від менеджерів, які його здійснюють, ґрунтовних знань та практичного досвіду.

Звичайно, треба чітко усвідомлювати, що різноманітні товари та послуги в різних галузях господарства в різних ситуаціях потребують в кожному випадку особливих підходів до прийняття рішень щодо їх постачання. Тому дуже важко встановити єдину для всіх випадків процедуру цього процесу. Проте існують певні етапи процесу постачання, які полегшують та формалізують укладання угоди з діловими партнерами(Табл. 1.1)[4].

Таблиця 1.1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]