Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KURSOVIJ_PROEKT_DRUK_1.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
120.09 Кб
Скачать

14

Вступ

Час, в який ми живемо – епоха змін. Наше суспільство здійснює винятково важку, багато в чому суперечливу, але історично неминучу і необхідну перебудову. У соціально-політичному житті це перехід від тоталітаризму до демократії, в економіці – від адміністративно-командної системи до ринку, у житті окремої людини – перетворення його з « гвинтика » у самостійного суб’єкта господарської діяльності. Такі зміни в суспільстві, в економіці, у всьому нашому життєвому укладі складні тим, що вони вимагають зміни нас самих. Подібну ситуацію, американці звикли до різких поворотів долі, до конкуренції, визначають словом « виклик ». По їхньому поняттю, кожен виклик таїть у собі для особистості, організації, країни, як можливості, так і погрози. Щоб справитися з цим безпрецедентним у житті нинішніх поколінь викликом, нам, крім всього іншого, потрібно опановувати новим знанням, навчитися користатися ними на практиці. Важлива частина цих знань, як показує світовий досвід - збагнення науки і мистецтва менеджменту. З легкої руки американців це англійське слово стало відомо сьогодні практично кожній людині.

У спрощеному розумінні, менеджмент – це уміння домагатися поставлених цілей, використовувати працю, інтелект, мотиви, поводження інших людей. Менеджмент у перекладі з латинського « керування », функція, вид діяльності по керівництву людьми в найрізноманітніших організаціях. Нарешті, менеджмент – як збірне від менеджерів – це визначена категорія людей, соціальний шар тих, хто здійсню роботу по керуванню. Значимість менеджменту булла особливо ясно усвідомлена в тридцяті роки. Уже тоді стало очевидним, що діяльність ця перетворилася у прорфесію, область знань – у самостійну дисципліну, а соціальний шар- у дуже впливову суспільну силу. Зростаюча роль цієї суспільної сили змусила заговорити про « революцію менеджерів », коли виявилось, що існують корпорації-гіганти, що володіють величезним економічним, виробничим, науково-технічним потенціалом, порівнняно по мощі з цілими державами. Найбільші корпорації, банки складають стрижень економічної і політичної сили великих націй. Від них залежить уряду, багато хто з них мають транснаціональний характер, простираючи свої виробничі, сервісні, розподільні, інформаційні мережі по всьому світі. Тому рішення менеджерів, подібно рішенням державних діячів, можуть визначати долі мільйонів людей, держав і цілих регіонів. Але в ринковій економіці не менш важливий і малий бізнес. За значенням – це найбільша наближена до повсякденних потреб споживачів і в той же час полігон технічного прогрессу й інших нововведень. Для більшості населення - це ще і робота. Уміло керувати в малому бізнесі – значить вижити, устояти, вирости. Як це зробити – теж питання ефективного менеджменту.

Метою написання цього курсового проекту є розробка системи менеджменту на прикладі ВАТ « Дріжджевого заводу », яке займається виготовленням різних асортиментів продукції, а саме: дріжджі хлібопекарські пресовані, кормові сушені, солод житній сушений, хлібобулочні вироби, спиртові та винні дріжджі.

Завданням курсового проекту є:

  • розроблення технологій менеджменту з урахуванням очікуваних змін, реалізація функцій менеджменту в товаристі,

  • формування раціональних управлінських рішень з метою розв'язанні існуючих в товаристів проблем,

  • удосконалення системи комунікацій,

  • формування та забезпечення функціонування формальних та неформальних груп у товаристві,

  • обґрунтований вибір підходів де керівництва менеджерів організації при подоланні існуючих організаційних проблем.

Розділ 1. Загальна характеристика ват « Дріжджевого заводу ».

Таблиця 1. Загальна характеристика ВАТ « Дріжджевого заводу »

Параметр, який характеризуєтсья

Зміст та особливості

Основні відмінності

Законодавча база

1.Форма підприємства

ВАТ – це таке акціонерне товариство, власниками акій якого може стати будь-який громадянин шляхом відкритої підписки та купівлі-продажу на біржі. Статутний фонд ВАТ становить 1543 середніх заробітних плат.

На відмінну від ЗАТ, акціонери ВАТ можуть відчужувати належні їм акції без згоди інших акціонерів та товариства.

Господарський кодекс України № 436 –V1 від 16.01.2003р.,

Цивільний кодекс України № 435 –V1 від 16.01.2003р.

2. Профіль

Виготовлення різного асортименту продукції: дріжджі кормові сушені, дріжджі хлібопекарські сушені, та пресовані, солод житній сухий, спиртові та винні дріжджі

Застосування іноземних технологій щодо виробництва різного асортименту дріжджів

Закон України

«Про підприємництво »

3. Види діяльності

Випуск готової продукції хлібобулочних виробів, а також слабоалкогольних напоїв, виноградні і плодово-ягідні вина

Співпраця з іноземними товариствами та фірмами.

Господарський кодекс України № 436 –V1 від 16.01.2003р.,

4. Форма власності

Приватна. Засновники товариства можуть вільно розпоряджатися належним йому майно на власний розсуд.

Все майно товариства належить чітко визначеному колу осіб.

Закон України « Про господарське товариство »

5. Внутрішнє середовище

Цілі:1). довгострокові: підвищення доходів, розширення спектру торгівельної мережі;

2). середньострокові: реконструкція приміщення, введення досягнень НТП;

3) .короткострокові: проведення рекламної агітації, підвищення кваліфікації працівників та продуктивності праці.

Структура: лінійна.

Технологія: багатоланкова технологія масового та індивідуального виробництва.

Завдання: забезпечити клієнтів якісною сировиною дріжджів та збільшити спектр послуг.

Люди: працівники різного віку, які мають середню та вищу освіту за спеціальностями. Товариство налічує 242 працівника, планується збільшити до 300.

Ресурси: товариство раціонально використовує усі залучені ресурси.

6. Зовнішнє середовище

Фактори прямої дії:

1. Споживачі: один із головних факторів, які забезпечують дохід товариства. Надалі очікується збільшення споживачів з 2 груп до 3.

2. Конкуренти: товариства, які займаються такими ж видами діяльності. В даному регіоні ( м. Дрогобич ) їх 3, а очікується Товариство може істотно вплинути на своїх конкурентів проводячи обдуману цінову політику.

3 . Постачальники: займаються постачанням необхідних товарів, від несвоєчасної доставки може виникнути збій в роботі товариства.

4. Система економічних відносин в державі: створення умов для вибору тих товарів, на яких воно спеціалізується.

5. Державні органи влади: здійснюють нейтральний вплив на організацію.

6. Законодавчі акти створюють відповідні умови для існування товариства і ведення його діяльності.

Фактори непрямої дії:

1.Міжнародні події: значне здороження вартості закордонних постачань сировини та запозичень технології виробництва дріжджів.

2.Міжнародне оточення: також має важливий вплив на товариство, оскільки в інших країнах є більша можливість сприятливих умов для розвитку такого виду діяльності.

3.Науково-технічний прогрес має значний вплив, адже використання новітніх технологій виробництва дріжджів підвищить їх якісну та кількісну сторони реалізації серед споживачів.

4.Політичні обставини впливають нейтрально.

5.Соціально-культурні обставини не впливають.

6.Рівень техніки та технології має позитивний вплив, бо використовується сучасне обладнання.

7.Особливості міжнародних економічних відносин: товариство уже відоме на міжнародному ринку та існують організації, які б хотіли з ним співпрацювати.

8.Стан економіки: характеризує рівень економічного розвитку держави. Впливає через законодавчі акти та систему економічних відносин в країні Оскільки в Україні ринкова економіка середньо розвинена, то існує не сильна конкуренція.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]