Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KUrsova_moya.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

ЛЬВІВСЬКИЙ ІНСТИТУТ БАНКІВСЬКОЇ СПРАВИ

УНІВЕРСИТЕТУ БАНКІВСЬКОЇ СПРАВИ

НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ (м. КИЇВ)

Кафедра банківської справи

Комплексна курсова робота

з дисциплін за магістерською програмою

"Фінансовий моніторинг у банку"

тема " Внутрішній аудит в банку"

Виконала студентка

Сворень Наталія Володимирівна

(прізвище, ім’я, по батькові)

V курс, 506 - бСм група

(курс, група)

Банківська справа (спеціальність)

Науковий керівник

Денис Оксана Борисівна, к.е.н, доцент кафедри банківської справи і інформаційних технологій

(прізвище, ім’я, по батькові, посада, вчений ступінь, підпис)

Львів

2010

ЗМІСТ

Вступ…………………………………………………………………………………...3

Розділ 1. Теоретичні засади внутрішнього аудиту в комерційному банку……….6

1.1. Суть та значення внутрішнього аудиту в системі контролю за діяльністю комерційних банків………………………………………………................................6

1.2 . Стандарти та процедури внутрішнього аудиту банку………………………..16

Розділ 2. Технологія проведення аудиторської перевірки………………………...21

2.1. Організація служби внутрішнього аудиту в банку……………………………21

2.2. Організація і методика проведення аудиторської перевірки операційної діяльності у комерційних банках…………………………………………………...30

Розділ 3. Напрями удосконалення проведення аудиторської перевірки у банку..37

Висновки……………………………………………………………………….…….42

Список використаних джерел………………………………………………………45

Додатки

ВСТУП

Актуальність теми. Розвиток аудиту в Україні розпочався у 90-х роках минулого сторіччя та бурхливо продовжується тепер. Як наслідок, в Україні спостерігається збільшення суб’єктів аудиту, зростання чисельності сертифікованих аудиторів, підвищення обсягів доходу (виручки) від аудиту та сукупних аудиторських послуг.

Сьогодні особливо актуальне питання підвищення результативності аудиту і в банківських установах. Як регулятори грошового обігу та центри акумуляції грошових ресурсів і їх перерозподілу банки володіють важливими важелями впливу на фінансову, інвестиційну, виробничу та інші сфери економіки. Однак для того, щоб реалізувати цю роль банків, у суспільства не повинно бути жодних підстав для сумнівів у їх стійкості, а партнери, вкладники й інвестори повинні мати впевненість у надійності банків. Забезпечити стійке їх функціонування та використання ними важливих суспільних функцій можуть постійний нагляд та контроль за їх діяльністю не тільки з боку держави, а й внутрішні механізми контролю, тобто внутрішньобанківський аудит.

Внутрішній аудит у банку на сучасному етапі – це моніторинг усіх видів ризиків, притаманних банківській діяльності. Вітчизняний банківський нагляд повинен повністю відповідати основним принципам ефективного банківського нагляду, розробленим Базельським комітетом з питань банківського нагляду. Сьогодні повної відповідності досягнуто за 11 принципами, значної відповідності (тобто вживаються заходи для досягнення повної відповідності) – ще за 10. Триває постійна робота з удосконалення чинних та розробки нових нормативно-правових актів Національного банку України з метою досягнення повної відповідності банківського нагляду Базельським принципам.

Рівень опрацювання в літературі. Значний внесок у наукове та практичне дослідження проблем внутрішньої аудиторської діяльності зробили такі українські вчені та практики як: Білуха М.Т., Бутинець Ф.Ф., Кужельний М.В., Савченко В.Я., Петрик О.А., Дорош Н.І., Усач Б.Ф., Рудницький В.С., Кірєєв О.І., Васюренко О.В, Мозгова О.П, Герасимович А.М.

Для успішного розвитку внутрішнього аудиту в Україні необхідне вивчення зарубіжного досвіду та його адаптація до реальних умов і традицій вітчизняного ринку, винайдення шляхів інтеграції і гармонізації аудиту на європейському та міжнародному рівнях. Найбільш вагомими та популярними є праці таких зарубіжних авторів: Адамса Р., Аренса Е. А, Лоббека Дж. К, Монтгомері Р., Суйца В.П.

Запровадження внутрішнього аудиту продовжує логічний етап реформування банківської системи. Виходячи з цього, у роботі будуть досліджені питання контролю як сегменту управління, ризиків у діяльності банків, організації системи внутрішнього аудиту та шляхів її удосконалення.

Метою даної теми є дослідження методології, принципів, основних засад організації, ведення, оцінки та внесення пропозицій щодо вдосконалення внутрішнього аудиту у банку.

Під час написання цієї роботи я поставила перед собою наступні завдання:

  1. розкрити суть теоретико–методологічних основ внутрішнього аудиту банківської діяльності;

  2. проаналізувати організацію служби внутрішнього аудиту у банку;

  3. дослідити та описати методику проведення внутрішнього аудиту операційної діяльності банку;

  4. визначити основні шляхи удосконалення системи внутрішнього аудиту банку тощо.

Банківський внутрішній аудит захищає інтереси як акціонера, так і вкладника.

Необхідність розвинутого банківського аудиту визначається особливостями банківської системи: всі підприємства проводять свої розрахунки через банки і зберігають у них основну частину грошових коштів.

Структура курсової роботи. Курсова робота складається з вступу, трьох розділів, висновку, списку використаної літератури та додатків.

У першому розділі роботи мною розкрито суть та види контролю за діяльністю банків. Основну увагу зосереджено на класифікації внутрішнього аудиту та його стандартах, описано процедури внутрішнього аудиту .

У другому розділі роботи проведено дослідження роботи служби внутрішнього аудиту. У роботі також зроблено ґрунтовний аналіз процедури внутрішнього аудиту операційної діяльності.

У третьому розділі надано рекомендації щодо вдосконалення внутрішнього аудиту в системі банку. Запропоновані тут методики можна використовувати на практиці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]