Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KUrsova_moya.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Висновки

У результаті проведеного дослідження було з’ясовано, що проблема ефективної організації системи внутрішнього аудиту гостро стоїть перед вітчизняними банками.

Управління внутрішнього аудиту сприяє адекватності системи внутрішнього контролю та операційних процедур, своєчасному виявленню порушень та недоліків в діяльності установ банку, опрацюванню оптимальних рішень щодо їх ліквідації та усунення причин виникнення цих недоліків в процесі операційної діяльності банку.

Доцільно в усіх галузях економіки, на кожному підприємстві запровадити систему внутрішнього аудиту з тим, щоб за роботу відповідала конкретна особа чи відділ. Асигнування на утримання такої аудиторської служби слід здійснювати за рахунок виявлених внутрішнім аудитором резервів підвищення ефективності роботи банку, зниження собівартості і збільшення прибутків.

Внутрішній аудит діяльності банку повинен містити реальну та всебічну оцінку досягнутих результатів, висвітлювати позитивні й негативні аспекти його роботи, визначити конкретні шляхи вирішення нагальних проблем. Він є відправним пунктом ефективного управління як кожним конкретним банком, так і банківською системою в цілому, а також вихідною базою для прийняття управлінських рішень на всіх рівнях.

Але займатися щоденним глибоким аналізом стану банку може тільки внутрішній аудитор банку. Саме він надає поради щодо забезпечення дохідності та ліквідності банку, допомагає витримати конкуренцію на ринку банківських послуг, здобути довіру вкладників та клієнтів.

Одним з найважливіших аспектів діяльності внутрішнього аудиту є визначення і аналіз можливих зовнішніх і внутрішніх ризиків при розробці та впровадженні нових проектів, виробленні рекомендацій, що дозволяють знизити рівень ризику.

Внутрішній аудит повинен довести співробітникам банку свою необхідність і корисність як послуга, якою вони поки не завжди готові користуватися, оскільки відношення до внутрішніх аудиторів в банках неоднозначне. Багато що залежить від внутрішньої культури і готовності менеджерів до співпраці із співробітниками банку. На жаль, персонал не завжди усвідомлює, що аудитор контролює не виконавців, а робочий процес. Внутрішній аудит направлений на оцінку існуючої системи контролю банку і ефективність її різних підрозділів.

Нині аудит – основна ланка контрольної роботи в банку, він покликаний відродити принципи відповідальності, раціональної поведінки та продуктивності праці в діяльності банків.

Внутрішній аудит банку - це незалежна оцінка системи внутрішнього контролю, встановленого у банківській установі. Основна увага внутрішнього аудиту зосереджена на аналізуванні інформаційної системи, включаючи систему бухгалтерського обліку і супутніх видів контролю, вивченні фінансової та операційної інформації, дослідженні економічності та ефективності операцій.

На основі Міжнародних стандартів аудиту Національним банком України розроблено та запроваджено національні стандарти внутрішнього аудиту в банках, які знайшли відображення в Методичних вказівках щодо застосування стандартів внутрішнього аудиту в банках України.

Для того, щоб аудиторська перевірка була ефективною, її потрібно добре спланувати. Кожен банк, виходячи із своїх поточних потреб, сам розробляє методику планування аудиту.

Останніми роками спостерігається значне підвищення зацікавленості до українських банків з боку потужних європейських фінансових установ. Зважаючи, що процес становлення внутрішнього аудиту у вітчизняних банках розпочався відносно недавно , вважаємо, що українським банкам варто вивчити та запозичити у банків країн Західної Європи уже напрацьований досвід у сфері внутрішнього аудиту.

Для забезпечення виконання вимог законів України з питань запобігання легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, банки зобов'язані розробляти і реалізовувати програми ідентифікації та вивчення своїх клієнтів, а також програми навчання і підвищення кваліфікації працівників.

Значення аудиторської служби в системі внутрішньобанківського управління різко зростає. Аудиторська служба стає тією контролюючою силою і водночас організуючою структурою, яка покликана висвітлювати недоліки і прорахунки в діяльності філій, окремих підрозділів і працівників банку. Досягається це через контроль усіх ланок діяльності банку задля всебічної оцінки й підвищення ефективності управління ризиками, посилення вимог до виконання обов’язків службовцями банку.

Аудиторський контроль важливий для злагодженої роботи внутрішньобанківського механізму, забезпечення стабільного розвитку, економічної безпеки й прибутковості діяльності банку. Нині ми розглядаємо аудит як головний інструмент підвищення ефективності управління банком.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]