Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursova_fedoriv_1 (1).doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
15.3 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ “ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА”

Інститут економіки і менеджменту

Кафедра фінансів

Курсова робота

з дисципліни:

« Оцінювання стану фінансів підприємств»

на тему:

« Оцінювання амортизації основних засобів підприємства як категорії формування фінансових ресурсів»

Варіант № 24

Виконав:

ст. гр. ФК – 31

Федорів В. М.

Прийняла:

доц. каф. фін.:

Фурдичко Л. Є.

ЛЬВІВ 2015

ЗМІСТ

ВСТУП

Фінанси підприємств – це відносини, за допомогою яких здійснюється виробничо-господарська діяльність зі створення, залучення, розподілу і використання доходів і грошових фондів суб’єктів господарювання у процесі їх суспільного відтворення. Фінанси підприємств є основою фінансової системи держави, функціонують у сфері суспільного виробництва, де створюється валовий внутрішній продукт, матеріальні, нематеріальні блага, національний дохід, як основні джерела фінансових ресурсів. Основне завдання фінансів підприємств полягає у раціональному та ефективному використання грошових засобів для його стійкого розвитку та ефективного функціонування. Фінанси підприємств проявляють свою сутність через ряд функцій: формування фінансових ресурсів в процесі виробничо-господарської діяльності; розподіл, регулювання та використання фінансових ресурсів для забезпечення ефективної діяльності та виконання своїх фінансових зобов’язань; контроль за формуванням і використанням фінансових ресурсів в процесі відтворення. Фінанси підприємств відіграють важливе місце і роль в фінансовій системі держави, оскільки є основним джерелом формування централізованих фінансових ресурсів. Стан фінансів підприємств є предметом зацікавленості зі сторони не тільки самого підприємства, але і його постачальників, покупців, акціонерів, податкових органів, банків, інших партнерів та і держави в цілому в єдиному економічному просторі. Від стану фінансів підприємств залежить можливість задоволення суспільних потреб, фінансова стійкість країни.

Метою написання курсової роботи є закріпити знання з питань сутності, функцій фінансів підприємств, складу фінансових відносин підприємства, опрацювання двох форм фінансової звітності ( Форма №1 Баланс ( Звіт про фінансовий стан) та Форма № 2 Звіт про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід), і на їх основі оцінити амортизацію основних засобів підприємства.

Завдання роботи – це збір та систематизація аналітичних матеріалів для оцінювання стану фінансів підприємства, із детальнішою характеристикою амортизації основних засобів.

Обєктом дослідження виступає стан фінансів ПАТ «ГАЛЕНЕРГОБУДПРОМ».

Предметом – оцінка амортизації основних засобів ПАТ «ГАЛЕНЕРГОБУДПРОМ» за три останні роки ( 2012 – 2014 рр).

Розділ 1. Теоретична частина

1.1 Загальна характеристика діяльності пат «галенергобудпром»

Публічне акціонерне товариство "Галенергобудпром" є правонаступником відкритого акціонерного товариства "Галенергобудпром". Переіменування Товариства проведено 19 квітня 2012 року загальними зборами акціонерів (протокол №1 від 19 квітня 2012р). Код за ЄДРПОУ: 00110191. Місцезнаходження: 82434, Україна, Львівська обл, Стрийський район, с.Дуліби, вул.Заводська, буд.27. Дата реєстрації 25.02.1997р. Номер запису про державну реєстрацію №14101200000000005. Публічне акціонерне товариство "Галенергобудпром" засноване відповідно до рішення Мiнiстерства енергетики та електрифікації України вiд 05.09.1994 р., № 207, шляхом перетворення державного підприємства "Стрийський завод металевих та залiзобетонних конструкцiй (МЗКБ) у вищезгадане ПАТ, у вiдповiдностi до указу Президента вiд 15.06.1993 року. "Про корпоратизацiю пiдприємств", № 210/93, та подальшої приватизацiї ПАТ.Реєстрацiю здiйснила Стрийська районна державна адмiнiстрацiя за №0088 вiд 25.02.1997 року.

Директор ПАТ "Галенергобудпром" Якимович Юрій Іванович. Вищим органом управління є загальні збори акціонерів. Галузева належність згідно КВЕД: 23.61 – виготовлення виробів з бетону для будівництва; 23.63 - виробництво бетонних розчинів, готових для використання; 25.11 - виробництво будівельних металевих конструкцій і частин конструкцій.

Статутний фонд ПАТ "Галенергобудпром" становить 263487 грн. Немає участі держави у статутному фонді, також держава не є власником акцій даного акціонерного товариства. Станом на 2014 р на підприємстві налічується 246 працівників. Фонд оплати праці: 5749,00 тис. грн. За 2014 р нараховано та сплачено штрафiв на загальну суму 87,62 тис. грн.: ДПІ - 83,05 тис.грн., Львівська залізниця - 4,57 тис.грн.

Завод металевих та залізобетонних конструкцій був зданий в експлуатацію в 1963 році проектною потужністю 1600 м3 збірного залізобетону і 4000 т металоконструкцій з метою забезпечення будівництва ліній електропередач 35-330 кВ, підстанційного залізобетону, металоконструкцій та металевих траверс на ЛЕП 35-330 кВ.  У той час відбувалася тотальна електрифікація Радянського Союзу і існувала значна потреба у виробах, які б могли замінити металеві опори ЛЕП. Саме такими виробами є залізобетонні  центрифуговані стійки, що стали основною продукцією підприємства. За рахунок реконструкції підприємства проектна потужність заводу по випуску збірного залізобетону зросла до 60000 м. куб.залізобетону  та  8000 тон  металоконструкцій.

Органiзацiйна структура:

  • цех ЦФО-1 спецiалiзується по випуску конiчних опор;

  • цех ЦФО -2 спецiалiзується по випуску опор СК 26,2-1,1;

  • цех ЦФО-3 спецiалiзується по випуску цилiндричних 20-ти метрових опор СЦ;

  • цех ЗБВ ( полiгон) спецiалiзується по випуску фундаментiв пiд металевi опори;

  • цех МК спецiалiзується по випуску траверс пiд металевi опори.

ПАТ “ГАЛЕНЕРГОБУДПРОМ” займає провідне місце в будівельній індустрії енергетики, є монополістом по випуску стійок СЦ 20.2-1.0 довжиною 20м., діаметром 800 мм для будівництва ліній електропередач напругою 330, 550,750 кВ, а також по випуску турнікетних пристроїв для транспортування залізницею стійок ЛЕП довжиною 20, 22 і 26 метрів від 9 до 18 штук на спарених платформах. Окрім енергетичного будівництва підприємство спеціалізується на випуску залізобетонної продукції для будівництва та металоконструкцій для потреб інших галузей економіки. Працюючи на ринку залізобетонних конструкцій для будівництва в енергетиці, промисловому та цивільному будівництві з 1963 р., підприємство здобуло репутацію надійного партнера, продукція якого, завдяки високій якості та надійності, користується попитом у споживачів України та країн СНД. Свою продукцію ПАТ „ГАЛЕНЕРГОБУДПРОМ” збуває: енергокомпаніям, промисловим підприємствам, будівельним компаніям, що обслуговують енергосистему України, посередницьким організаціям.  Підприємство має досвід роботи на зовнішньому ринку. Імпортерами продукції ПАТ „ГАЛЕНЕРГОБУДПРОМ” є  Молдова, Росія та країни Прибалтики.

ПАТ „Галенергобудпром” виготовляє продукцію, що підлягає обов’язковій сертифікації. Кожна відпущена продукція даного переліку має сертифікат якості, копія якого надається клієнту. Підприємство зберігає оригінали всіх сертифікатів, що були надані йому після проведення випробовувань на підтвердження відповідності. Гарантійний термін експлуатації опор виробництва ПАТ „Галенергобудпром” складає 50 років з моменту їх встановлення, а залізобетонних будматеріалів – 30 років. Внутрішній контроль якості здійснює відділ технічного контролю. Основними завданнями відділу технічного контролю ПАТ „Галенергобудпром” є: попередження випуску (доставки) підприємством продукції, що не відповідає вимогам стандартів і технічних умов, затвердженим зразкам (еталонам), проектно-конструкторській і технологічній документації, а також покращення виробничої дисципліни та підвищення відповідальності всіх ланок виробництва за якість виготовленої продукції. Заводська лабораторія проводить поточні і позапланові перевірки готових виробів та поопераційний контроль якості.

В 2015 роцi пiдприємство планує збiльшити обсяг робiт на 10% за рахунок залучення нових замовникiв. Дослiдження ведуться в основних напрямках:

  • розширення номенклатури виробiв на основi дослiджень потреб ринкiв України, Молдови, Прибалтики;

  • вдосконалення технологiї дiючого виробництва з метою економiї ресурсiв (сировини, енергiї).

    1. . Чинники впливу на зміну стану фінансів ПАТ «ГАЛЕНЕРГОБУДПРОМ»

Кожне підприємство функціонує у певному середовищі. В ринковій економiці середовище визначає ефективність діяльності підприємства. Саме тому розробка стратегії і починається з діагностування та прогнозування розвитку середовища підприємства, а результати цього стануть базою для формування його місії, цілей, вибору стратегій. Розглядаючи   структуру   середовища,   виявляємо   його елементи, тобто складові. Ці ж елементи, з точки зору впливу на підприємство, є факторами. Середовище підприємства поділяють на такі групи елементів-факторів: зовнішнє середовище (макросередовище) та мікросередовище (внутрішнє середовище)

Макросередовище складається з факторів непрямої дії, тобто вони переважно прямо не пов'язані з конкретним підприємством, проте створюють певне сприятливе або несприятливе середовище для його господарської діяльності. Серед факторів макросередовища варто виділити такі: економічне становище, правове регулювання, політичні, демографічні, природні умови, науково-технічні, культурне середовище.

Економічне становище - передбачає аналіз таких характеристик, як величина валового національного продукту, темп інфляції, рівень безробіття, процентна ставка, продуктивність праці, платіжний баланс. Підприємство створювалось в умовах командно-адміністративної економіки, але в сучасних умовах зуміло пристосуватись до ринкової економіки. Економічні умови України є досить нестабільними, проте підприємство за рахунок великих масштабів виробництва, орієнтації на експорт зуміло вирватись із кризи і отримувати прибутки.

Правове регулювання - передбачає вивчення законів та інших нормативних актів, дає підприємству можливість визначити для себе допустимі межі дії у взаємодії з іншими суб'єктами права та допустимі методи відстоювання своїх інтересів. Це насамперед Закон України "Про господарські товариства", Господарський Кодекс (визначають правову форму підприємства, як публічне акціонерне товариство), Цивільний кодекс України (визначає порядок формування статутного капіталу, взаємовідносини між учасниками товариства), рішення Мiнiстерства енергетики та електрифікації України вiд 05.09.1994 р., № 207 та указ Президента вiд 15.06.1993 року. "Про корпоратизацiю пiдприємств", № 210/93, ( на основі яких створене ПАТ «Галенергобудпром»).

Політичне середовище – нестабільна політична ситуація в Україні негативно впливає на підприємство, але водночас про європейський характер політики сприяє полегшенню виходу продукції підприємства на європейський ринок.

Демографічне середовище – до нього слід віднести кількість потенційних споживачів (структура населення, зміни в окремих групах та їх доходах), наявна та потенційна кількість робочої сили, кваліфікаційні характеристики робочої сили (якість робочої сили). Демографічне становище регіону дозволяє підприємству підібрати кваліфікованих робітників, які забезпечують високу якість продукції .

Природні умови – це природно-кліматичні умови, територіальне розміщення корисних копалин і природних ресурсів, а також, стан екологічного середовища.

Науково-технічне середовище - науково-технічний прогрес чинить значний вплив на підприємство, змушуючи його в умовах ринкової економіки застосовувати новітні технології для забезпечення конкурентоздатності його продукції .

Культурне середовище – соціально-культурні зміни впливають на оточення підприємства.

Мікросередовище - це середовище безпосереднього впливу на підприємство, тобто це учасники ринку, які безпосередньо контактують з підприємством. Його складають: споживачі, постачальники, конкуренти, посередники.

Споживачі: свою продукцію ПАТ „Галенергобудпром”” збуває: енергокомпаніям, промисловим підприємствам, будівельним компаніям, що обслуговують електроенергетичну систему України, посередницьким організаціям. Найбільшими клієнтами ПАТ „Галенергобудпром”” є: ВАТ “Південьзахіделектромережбуд”, ДП НЕК “Укренерго”, Південно-Західна ЕЕС, Західна ЕЕС, ТзОВ “Міг-95”, ВАТ “Київсільелектро”, ВП“Птахофабрика Миро-нівська”, ТОВ “Закарпатенергокомплект”, КП “Електропівденьзахідмонтажбуд МУ-6”, ЗАТ ”Електро”-всі регіональні управління, «Південна Енергетична Компанія», ТОВ “Житло-Буд”, ДП “Інтергал-Буд”, ДП Житомирська МК, ВАТ “Волиньобленерго”, ЗАТ"А.Е.С.Київобленерго", ПП”Енергоконструкція”, ТОВ “Чорноморенергоспецмонтаж”,ТзОВ «Міг-95», ТзОВ “Карбон”, ТзОВ “Нафта-Галичина”, ТзОВ “Новелл”, ТзОВ “Українські радіотелекомунікації”, ВАТ ЕК “Трансенерго”, ТзОВ “Скорзонера”, ТзОВ"УКР-КОМ". Імпортерами продукції ПАТ „Галенергобудпром”” є  Молдавія та Росія.

Постачальники: електроенергію постачає Добротвістька ТЕС, сировину постачає ПАТ «Силур», Укрсплав, ВАТ «Запоріжсталь», ТОВ "Захiдмеiалторг" - метал; ТОВ "Мiтра" - пiсок; ПАТ «Миколаївцемент»; працівників готують підприємству місцеві професійні технічнічні училища та вищі навчальні заклади, серед яких провідне місце займає НУ «ЛП».

Конкуренти: ПАТ «Рівненський завод залізобетонних виробів і конструкцій, тернопільська фірма «Гаук», ТОВ "Схід-будконструкція". ПАТ «Галенергобудпром» є монополістом по випуску стійок СЦ 20.2-1.0 довжиною 20м., діаметром 800 мм для будівництва ліній електропередач напругою 330, 550,750 кВ, а також по випуску турнікетних пристроїв для транспортування залізницею стійок ЛЕП довжиною 20, 22 і 26 метрів від 9 до 18 штук на спарених платформах.

Посередники: безпосередньо ПАТ «Галенергобудпром» визтупає посередником своєї продукції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]