Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursova_robota_Chastina2_-_2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
204.29 Кб
Скачать

12

Міністерство освіти І науки України

національний університет “Львівська політехніка”

Кафедра ЕОМ

" Програмування "

Методичні вказівки

До курсової роботи (Частина 2) з дисципліни

" Програмування "

для студентів напряму

6.050102 “Комп’ютерна інженерія”

Затверджено

на засідання кафедри

Електронні обчислювальні машини”.

Протокол № __ від ________ 2011 р. р.

Львів – 2011

Методичні вказівки до курсової роботи на тему "Програмування" з дисципліни “Програму-вання" для підготовки студентів напряму 6.050102 “Комп’ютерна інженерія” / Укл. Т.А. Матвейчук – Львів: Видавництво НУ “Львівська політехніка”, 2010 – 17 с.

Укладач: Матвейчук Т.А., ст. викладач каф.ЕОМ

Відповідальний

за випуск: Мельник А.О., д-р техн. наук, проф.

Рецензенти: Мороз І.В., ст. викладач каф.ЕОМ

Юрчак І.Ю., доцент кафедри САПР, к.т.н.

1. МЕТА РОБОТИ

Дослідження внутрішнього представлення в пам’яті комп’ютера базових і похідних типів даних статичної структури та динамічних структур даних.

2. ВИМОГИ ДО ПОРЯДКУ ВИКОНАННЯ ТА ОФОРМЛЕННЯ

КУРСОВОЇ РОБОТИ

Індивідуальні завдання на курсову роботу вибираються студентом самостійно згідно з його анкетними даними. Можливі їх корегування керівником під час виконання роботи.

Виконуючи курсову роботу студент повинен розробити, відлагодити та протестувати програму на мові С++ (або іншій, узгодивши із керівником курсової роботи) і оформити звіт.

2.1. Вимоги до оформлення програмного продукта

Роздруківки програм з необхідними коментарями виносяться в додатки. При цьому назви програмних блоків у тексті записки й відповідних фрагментів програм у додатках повинні бути однаковими.

Для оформлення роздруківки тексту програми рекомендується використовувати шрифт гарнітури Courier розміром 10 або 12. Допустиме шрифтове виділення службових слів і синтаксичних конструкцій мови програмування. Текст програми оформляється відповідно до загальноприйнятих норм оформления:

  1. Кількість операторів в рядку повинна дорівнювати 1.

  2. Всі оператори, що входять у складений оператор, повинні бути зміщені вправо на однакову кількість позицій, "Драбинка" повинна відображати структурну вкладеність мовних конструкцій. Рекомендується відступ не менше 2-х і не більше 8-і пробілів. Прийнятого відступу потрібно дотримуватись у всьому тексті програми.

  3. Операторні дужки (тобто те, що обмежує складений оператор), що відносяться до одного блоку, повинні розташовуватися в такий спосіб: відкриваюча дужка повинна знаходитись на тому ж рядку, що й оператор, який відкриває блок, а закриваюча повинна знаходитись в тому ж стовпчику, з якого починається оператор, що відкриває блок. Допускається розташовувати відкриваючу дужку на рядку, що іде за оператором, що відкриває блок, у тому ж стовпчику, з якого починається цей оператор.

  4. Рядок вихідного тексту програми повинен цілком розташовуватись в одному типографському рядку (до 80 символів залежно від шрифту). Недотримання цього правила говорить про занадто велику вкладеність блоків, що означає невдалий алгоритм або структуру програми. У такому випадку рекомендується переосмислити структуру програми, ввести додаткові функції, замінивши якісь більші частини коду їхніми викликами, переробити алгоритм і т.п.

  5. Якщо синтаксис мови дозволяє, бажано відокремлювати знаки операцій пробілами від операндів. Як і у звичайному тексті, після ком повинен випливати пробіл.

  6. Визначення функцій або логічні частини програми варто відокремлювати одна від одної порожніми рядками.

  7. Ідентифікатори (назви змінних, типів, підпрограм) повинні бути значимими настільки, щоб читаючий текст програми міг розуміти їхній зміст без присутності поруч автора. При необхідності оголошення змінної або типу може супроводжуватися коментарем. Ідентифікатори рекомендується підбирати зі слів англійської мови.

  8. Текст програми повинен містити коментарі, що відображають функціональне призначення того або іншого блоку програми, структуру програми. Коментарі варто писати українською мовою й по суті так, щоб програміст, що не брав участь у розробці програми (але має досвід роботи мовою С++), міг без особливих проблем розібратися в логіці програми.

  9. Для кожної користувацької функції повинна бути описана у вигляді коментаря специфікація, що містить наступну інформацію:

  • призначення функції;

  • опис семантики параметрів, переданих у функцію, якщо вона неочевидна;

  • опис семантики значення, що повертається, якщо вона неочевидна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]