Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursovy_proekt.docx
Скачиваний:
89
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
409.19 Кб
Скачать

Реєстр документів до сплати

N

з/п

Поста-чальник

№ рахунку до

сплати, дата

Термін оплати, дні

Сума оплати з ПДВ, грн.

Сальдо по рахунку на кінець дня

Сальдо по рахунку на кінець місяця

Дата оплати

Назва ТМЦ

Сума рахунку з

ПДВ, грн.

1

2

3

4

5

6

7

8

1

ТОВ «Порбіта»

№234 від 13.06.2014

5

6544

6544

6544

18.06.2014

Цукор

6544 грн.

2

Всього

Запропоновані субрахунки та зведений “Реєстр документів до сплати" дозволяють не тільки удосконалити організацію аналітичного обліку розрахунків з постачальниками, а й сприяють ефективному управлінню ними. Так, реєстр рахунків за кожним постачальником містить інформацію про те, за що платить підприємство, які строки оплати та найголовніше - показує залишок за кожним рахунком на кінець дня і має накопичувальну інформацію на кінець місяця. Цей документ дає змогу контролювати кредиторську заборгованість як за конкретним рахунком від постачальника, так і в цілому [46, c.191].

На нашу думку, впровадження запропонованих пропозицій дасть змогу уникнути помилок, скоротити затрати часу, сприяти обґрунтованому відображенню дебіторської і кредиторської заборгованості у фінансовій звітності. Ці заходи стануть передумовою для покращення економічного стану підприємства та покращення стану розрахунків з кредиторами і дебіторами.

Висновки

Отже, процес постачання – це невід'ємна складова обороту капіталу підприємства і полягає в забезпеченні підприємства необхідними для його діяльності засобами — сировиною та матеріалами, паливом і запасними частинами, іншими матеріальними цінностями відповідно до укладених угод і договорів щодо матеріально-технічного забезпечення підприємства.

Відділ постачання на підприємстві функціонує з метою своєчасного й оптимального забезпечення підприємства необхідними матеріально-технічним забезпеченням, що у ринкових умовах має виняткове значення. Чітка організація закупівель є основним резервом зниження витрат виробництва, що, у свою чергу, є передумовою забезпечення стійких конкурентних позицій.

До законодавчо-нормативних актів, що регулюють процес постачання на підприємстві належать Конституція України, Господарський кодекс України, Кодекс України про адміністративні правопорушення, Цивільний Кодекс України, П(с)БО 9 «Запаси», П(с)БО 16 «Витрати».

Процес постачання на підприємстві тісно взаємопов’язаний із логістикою закупівель, так як остання є однією з основних ланок ефективного процесу постачання. Метою закупівельної логістики є забезпечення виробництва матеріалами з максимальною економічною ефективністю, якістю і в найкоротші терміни.

В умовах договірних відносин підприємства в процесі постачання, договір є основним юридичним актом, з якого випливають зобов’язальні правовідносини. Він є головним засобом регулювання товарно-грошових зв’язків, що визначають зміст правовідносин та обов’язки їх учасників.

Основними документами, які оформлюють процес придбання матеріальних засобів, є: договір купівлі-продажу, рахунок (рахунок-фактура), накладна, податкова накладна, товарно-транспортна накладна, вантажно-митна декларація, прибутковий ордер, платіжне доручення та інші.

В процесі постачання часто виникають нестандартні ситуації: нестачі, псування ТМЦ, їх крадіжка, затримка поставок через природні умови тощо. Виникнення таких ситуацій повинно бути обліково-документально визнано і затверджено підприємством.

Бухгалтерський облік процесу постачання повинен забезпечити інформацію про обсяги постачання (за кількісними та якісними показниками) і собівартість придбаних предметів праці, а також здійснення контролю за своєчасністю розрахунків з постачальниками та іншими господарюючими суб’єктами по операціях, пов’язаних з придбанням матеріальних цінностей та їх транспортуванням.

Для обліку процесу постачання використовують систему синтетичних та аналітичних рахунків. Операції з придбання матеріальних цінностей обліковують безпосередньо на рахунках обліку запасів: 10 "Основні засоби", 11 "Інші необоротні матеріальні активи", 16 "Довгострокові біологічні активи", 20 "Виробничі запаси", 21 "Поточні біологічні активи", 22 "Малоцінні та швидкозношувані предмети", 28 "Товари". Також облік процесу постачання ведеться з використанням рахунків грошових коштів 30 "Каса", 31 "Рахунки в банках", 33 "Інші кошти". Облік розрахунків з постачальниками та підрядниками за одержані товарно-матеріальні цінності, виконані роботи і надані послуги ведеться на рахунку 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками».

Усі господарські факти, що зафіксовані в бухгалтерському обліку, мають бути доказовими, тобто мати документально підтверджений характер. Тому, усі господарські операції пов`язані з процесом постачання, які відображаються в первинних документах, підлягають групуванню й відображенню в певному порядку в облікових реєстрах.

Таким чином, процес постачання вимагає стратегічного планування потреби в ресурсах, вибору джерел постачання, переговорів про умови постачання; розміщення замовлень, транспортування, отримання та перевірки відповідності матеріалів, зберігання, обробку і контроль за якістю ресурсів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]