Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ХІ-КР2.docx
Скачиваний:
175
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
870.69 Кб
Скачать

3.5. Розділювальна здатність хроматографічної колонки

Для успішного якісного і кількісного хроматографічного аналізу потрібне таке розділення, яке б дозволило з необхідною точністю вимірювати якісні і кількісні параметри хроматографічних піків, тобто параметри утримування і площі піків. Параметр, який характеризує ефективність розділення двох компонентів називається критерієм розділення (Кр):

, (3.12)

де Δlr - відстань між максимумами двох піків, і - ширини на половині висоти цих піків.

Якщо Кр1, то розділення компонентів є повним і можна точно визначити параметри кожного піка. Якщо Кр1, то піки перекриваються і точне визначення параметрів, особливо кількісних, стає неможливим.

З теорії тарілок можна вивести формулу для розрахунку Кр:

, (3.13)

де Кс - коефіцієнт селективності, який залежить від сорбційних коефіцієнтів компонентів відносно нерухомої фази в колонці. Кс можна обчислити за формулою:

, (3.14)

де τ2 і τ1 - часи утримування компонентів.

Таким чином, критерій розділення залежить як від властивості нерухомої фази, так і від ефективності колонки. Чим більша різниця сорбційних здатностей компонентів, тим більший коефіцієнт селективності і критерій розділення. Чим більша кількість теоретичних тарілок в колонці, тим більша її ефективність і критерій розділення.

3.5.1. Основні фактори, що впливають на розділювальну здатність колонок

1. Вид нерухомої фази (сорбента) відіграє основну роль у розділенні компонентів. Якщо немає довідникових даних з абсорбційної або адсорбційної здатності нерухомої фази, користуються загальним принципом «подібне розчиняється у подібному».

Як рідкі нерухомі фази використовують: алкілові ефіри двохосновних органічних кислот (фталевої, себацинової, адипінової), полігліколі, ефіри полігліколів, високомолекулярні вуглеводні (сквалани, апієзони). Рідкі нерухомі фази перед поміщенням у хроматографічну колонку наносять на зерна твердого носія.

До твердих носіїв ставляться такі вимоги: хороша змочуваність рідкою фазою; низька адсорбційна здатність; розвинута питома поверхня (від 1 до 100 м2); однорідність частинок за розмірами; механічна стійкість.

Як тверді носії використовують: кізельгури, діатоміти, молекулярні сита, синтетичні пористі носії (тефлон, дивінілстирольні полімери).

Твердими нерухомими фазами зазвичай є силікагелі, активоване вугілля, оксид алюмінію, природні та штучні цеоліти. До них ставляться ті самі вимоги, що і до твердих носіїв, крім двох перших пунктів.

2. Природа газу-носія - використовують переважно гелій, водень, азот, аргон.

3. Швидкість потоку газу-носія. Для кожної колонки є своя швидкість газу-носія, яка відповідає максимальній ефективності колонки і визначається експериментально.

4. Температура колонки. Хроматографічне розділення проводиться переважно за постійної температури колонки (в ізотермічному режимі). Підвищення температури зменшує сорбційні здатності компонентів. Це може по-різному впливати на коефіцієнт селективності нерухомої фази, тому оптимальна температура вибирається експериментально.

5. Матеріал, розміри і форма колонок. Матеріал колонок має бути інертним до речовин, з яких складається проба. Найчастіше це нержавіюча сталь, мідь, латунь, скло, полімерні матеріали. Внутрішній діаметр аналітичних колонок становить 2-10 мм. Довжина колонки вибирається експериментально від 1 до10 м.

6. Розмір проби. Величина проби повинна бути такою, щоб компоненти, які необхідно розділити, поміщалися на одній теоретичній тарілці колонки. Зазвичай об’єм газової проби становить 0,1-10 мл, рідкої - 0,1-10 мкл.