Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЇ_ХІ_2015.docx
Скачиваний:
178
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
365.54 Кб
Скачать

Хроматометрія

Хроматометрія - титриметричний метод аналiзу, в якому окисниками є K2Cr2O7 або K2CrO4:

Cr2O7 2– + 14 H + + 6 ē  2 Cr3+ + 7 H2O,

Е°(Cr2O7 2–/2Cr3+) = +1,33 B;

f2Cr2O7)=1/6.

Найчастiше як титрант використовують розчин K2Cr2O7 з С(1/6 К2Cr2O7)=0,1 М, який можна приготувати за точною наважкою чистого препарату або з фіксаналу.

Оскільки відновлення йонів Cr2O7 2– до Cr3+ відбувається за участю Н+, то дихроматометричне титрування проводять в кислому середовищі. Калій дихроматом на відміну від калій перманганату можна титрувати в хлориднокислому середовищі, під час цього йони С1 не окиснюються, оскільки стандартний потенціал пари С12/2С1 (+1,36 В) практично співпадає з Е°(Cr2O72–/Cr3+) = 1,33 В. Проте, за концентрацій НС1 більших, ніж 2 М, а також під час кип’ятіння дихромат окиснює йони С1 до С12.

Кінцеву точку титрування в дихроматометрії фіксують або безіндикаторним способом (за зеленим забарвленням розчину в кінці титрування, зумовленим присутністю солей Cr3+) або за допомогою окисно-відновних індикаторів. Найчастіше використовують дифеніламін.

Хроматометричне титрування має ряд переваг над іншими окисно-відновними методами:

- розчини K2Cr2O7 i K2CrO4 готують за точною наважкою і використовують як первинні стандарти;

- під час зберігання у закритому посуді розчин K2Cr2O7 є стійким;

- розчином K2Cr2O7 можна користуватись тоді, коли окиснення потрібно проводити під час нагрівання та на холоді;

- титрувати калій дихроматом можна в хлориднокислому середовищі;

- введення в реакційну суміш фосфатної кислоти розширює область застосування хроматометрії.

Поряд з перевагами існують недоліки:

- K2Cr2O7 є слабшим окисником;

- окисно-відновні реакції в хроматометрії проходять повільно;

- у випадку титрування калій дихроматом утворюються йони Сr3+, які надають розчину зеленого забарвлення, що ускладнює фіксування точки еквівалентності.

Калій дихромат використовують для визначення відновників (Fe2+, Mn3+, Mn4+, W3+, V4+, Mo3+, Te4+, Ti3+, SO32–, S2O32–, J, спирти, гідрохінон, гліцерин та ін.) та окисників (V5+, Mo6+, Fe3+, NO3, H2O2), попередньо відновивши їх до нижчих ступенів окиснення.

Лекція №4 Комплексонометричний аналiз Загальна характеристика методу

Титриметричнi методи аналiзу, які базуються на реакцiях утворення комплексних сполук з неорганічними лігандами, називають комплексометричними, а з органічними (комплексонами) - комплексонометричними.

Комплексними сполуками вважають речовини, утворені двома або більшим числом частинок, здатних до самостiйного iснування в розчинi. Однiєю з частинок переважно є додатнiй йон металу, що називається центральним йоном, або комплексоутворювачем. Безпосередньо з центральним атомом зв'язанi лiганди (йони з вiд’ємним зарядом або нейтральнi молекули), якi складають внутрішню координаційну сферу сполуки.

Крiм внутрiшньої сфери, iснує також i зовнішня координаційна сфера, яку складають зовнiшнi йони з додатним або вiд’ємним зарядом, наприклад, K4[Fe(CN)6].

Важливою характеристикою координацiйної сполуки є координаційне число, яке показує, скiльки атомiв або атомних груп зв'язано з центральним атомом (найчастiше 6 та 4).

Хімiчнi реакцiї, що використовуються в комплексометрiї, повиннi відповідати вимогам:

- повинна протiкати тільки одна реакцiя, яка вiдповiдає певнiй стехiометрiї;

- реакцiя повинна протiкати досить швидко;

- комплексна сполука, що утворюється, повинна мати велику стiйкiсть, тобто реакцiя повинна мати достатньо велику константу рiвноваги.

Комплексонами називають похідні полiамiнополiкарбонових кислот, які можуть утворювати з йонами металів стійкі, слабодисоційовані, розчинні у воді внутрішньокомплексні (хелатні) сполуки.

Найвідомішими комплексонами є етилендиамiнтетраацетатна кислота H4Y, (ЕДТО, комплексон II): (HOC(О)CH2)2NCH2CH2N(CH2C(O)OH)2 та натрiй етилендиамінтетрацетат Na2H2Y∙2H2O (ЕДТА, трилон Б, комплексон III).

ЕДТО (H4Y) - безбарвна, погано розчинна в водi та етанолi речовина. Сiль ЕДТА (Na2H2Y) - бiла, дрiбнокристалiчна речовина, добре розчинна у водi, розчинах лугiв та сильних кислот. Хімiко-аналiтичнi властивостi солi ЕДТА iдентичнi до властивостей ЕДТО, тому всi питання комплексонометрiї розглядатимуться на прикладi використання цього реактиву.

В молекулах комплексонiв є групи, якi мають основнi та кислотнi властивостi. До груп з основними властивостями належать: третинна- N, первинна- –NH2, iмiно- =NH, оксимна- =N–OH, карбонільна- =C=O та iншi групи, якi можуть утворювати з йонами металiв донорно-акцепторнi зв’язки за рахунок неподiлених електронних пар атомiв нітрогену чи оксигену. Кислотнi групи мiстять йони H+, якi можуть замiщуватися на йони металу за рахунок головної валентностi. Це карбоксильна група –C(O)OH, а також сульфоксильна –SO3H, гiдроксильна –OH та iншi групи.

Під час утворення хелатної сполуки йон металу утворює зв’язки, одночасно замiщуючи йон водню та координуючись за рахунок неподiлених електронних пар донорних атомiв таким чином, щоб найкраще задовольнити координацiйнi та геометричнi вимоги йону металу.

Реакцiї взаємодiї рiзних катiонiв з ЕДТА в розчинi описуються рiвняннями:

Ca2+ + H2Y2–  CaY2– + 2 H+,

Bi3+ + H2Y2–  BiY + 2 H+,

Zr4+ + H2Y2–  ZrY + 2 H+.

Як бачимо, не залежно вiд заряду катiона в реакцiї комплексоутворення приймає участь один аніон ЕДТА та утворюється два йони водню, тобто взаємодія відбувається у співвідношенні Ме:L = 1:1, тому молярні маси еквіваленту титранту та визначуваного катіона завжди дорівнюють їх молярним масам.

Комплексонати металiв мiстять рiзне число хелатних циклiв. Так йони Zn2+, Cd2+, Ca2+ та iнших металiв з координацiйним числом 4 мають по три п’ятичленні цикли:

Для дво-, три- та чотиривалентних металiв з координацiйним числом 6 (Al3+, Co2+, Fe3+ та ін.) число хелатних циклiв становить 5. Бiльша кількість хелатних циклiв в комплексонатах та пов’язаний з цим хелатний ефект є однiєю з головних причин високої стiйкостi цих сполук.

Iснує просте правило, яке дозволяє вибирати орiєнтовне значення рН розчину, необхiдне для перебігу реакцiї комплексоутворення йона металу з комплексонами: чим легше йон металу піддається гідролізу, тим в більш кислому середовищі проходить його взаємодія з ЕДТА.

Наприклад, йон Fe3+, що гiдролiзує за рН = 2, взаємодiє з ЕДТА в кислому середовищi; йон Ni2+, що слабо гiдролiзує вже в нейтральному середовищi, реагує з ЕДТА в нейтральному середовищi, а йон Ca2+, що практично не пiддається гiдролiзу, реагує з ЕДТА в лужному середовищi.