Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції_тепл_6.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
3.05 Mб
Скачать

Опалювання, вентиляція і кондиціонування повітря

8. Вступ

Значна частина палива витрачається для спроби забезпечити комфорт1 в житлових і громадських будівлях. Слово "спроба" вжите не випадково, оскільки умови життєдіяльності нерідко викликають невдоволення. Часто це відчуття виправдане, оскільки система опалювання, вентиляції і кондиціонування повітря (ОВКВ) не є досконалою. З іншого боку, поняття "комфорт" суб'єктивне, оскільки умови, які комфортні для одного, не завжди можуть бути такими для іншого.

Проблеми заощадження енергії в системах ОВКВ повинні розглядатися в таких аспектах. Проектування устаткування повинне забезпечувати його максимальну ефективність: його робота повинна регулюватися з метою мінімальної витрати енергії на виконання заданих функцій, але при цьому не менш важливо забезпечити відповідні умови в приміщенні. Людський організм поволі пристосовується до сезонних змін погоди. Холодний літній день сприймається важче, ніж холодніший день взимку, що пояснюється змінами в'язкості крові і інших параметрів, що впливають на теплообмін людського тіла з навколишнім середовищем.

Спроба створення постійних, протягом всього року, умов в приміщенні є досить трудомісткою для його власника. Для людини, що перебуває в приміщенні з температурою 15,5 - 18.5 °С, вихід на вулицю з температурою (-18) - (-4)°С є менш неприємним відчуттям, ніж для людини, у приміщенні якої підтримується температура 21—24°С. У першому випадку має місце менша небезпека захво­рювання і менша витрата палива. Оскільки споживання енергії в значній мірі залежить від потреб мешканця, цей розділ починається з визначення поняття "комфорт" і його економічних аспектів.

8.1. Визначення комфортних умов

В інших раніше розглянутих галузях застосування існувала єдина точка зору щодо встанов­лених вимог до заданих значень регульованих параметрів і розроблялися системи регулювання для підтримки цих значень при найменшій витраті енергії. Що стосується систем опалювання, вен­тиляції і кондиціонування повітря, це поєднання регульованих параметрів температури, швидкості і вологості повітря визначає комфортний режим, уявлення про яке значною мірою суб'єктивне. Першим кроком у визначенні комфортних умов є розгляд метаболічних функцій організму людини.

8.1.1. Метаболічні функції

Тіло людини має досить чутливу і надійну систему підтримування температури на рівні 37°С. Тепло в її організмі утворюється в результаті метаболізму2 (окислення їжі) і виділяється шляхом теплообміну. В середньому людина, що знаходиться у стані спокою, в результаті метаболізму за 1 годину виділяє 320-430 кДж тепла. Ця цифра тепла дещо менша для жінок і літніх людей і трохи вища для дітей з розрахунку на одиницю поверхні тіла. У нормальних комфортних умовах, тобто в інтервалі температур 15,5-29.5°С основний обмін речовин майже не залежить від температури навколишнього середовища. Проте при зниженні температури виникає мускульна напруга, що підсилює метаболізм, а підвищення навколишньої температури супроводжується зменшенням активності і втомою, що приводить до зниження метаболізму.

Інтенсивність діяльності чинить помітний вплив на утворення тепла в організмі. Людина, зайнята важкою фізичною працею, може «виробляти» до 1370 кДж теплової енергії на годину. Така людина може відчувати себе нормально при навколишній температурі нижче -1°С, але її продуктивність почне знижуватись, коли температура навколишнього повітря перевищить 18°С. Хоча велика частина систем ОВКВ використовується в житлових будинках, школах, лікарнях, установах, тобто в таких приміщеннях, де люди фізично мало активні, в інших галузях застосування цей фактор теж необхідно враховувати.

При температурі навколишнього повітря до 30°С температура тіла дорослої людини, що знаходиться в стані спокою, регулюється шляхом зміни інтенсивності перенесення тепла випромінюванням і конвек­цією. Залежність між сумарним тепловим потоком і температурою навколишнього повітря практично лі­нійна і зменшується від Вт при 12,8°С до нуля при 37,2°С. При температурах нижче 29,4°С втрача-

К омфорт - середовище із сприятливою температурою, вологістю повітря, необхідне для нормального та здорового функціонування людини. ~ Метаболізм - основний обмін речовин, окислення їжі.

ється Вт в результаті випаровування, в основному з видихом повітрям. Вище за цю температуру втрати тепла випаровуванням починають різко зростати, і при 37,2°С випаровування стає основним джерелом теплових втрат. Для людини, зайнятої фізичною працею, інтенсивність випаровування починає зростати при нижчих температурах, збільшуючись пропорційно інтенсивності обміну речовин.