Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЇ_ХІ_2015.docx
Скачиваний:
178
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
365.54 Кб
Скачать

Рівняння Нернста

Якщо компоненти окисно-вiдновної пари не перебувають в стандартному станi, то змiна вiльної енергiї i величина окисно-вiдновного потенцiалу системи будуть залежати вiд активностi даної пари. Так, для реакцiї

Ок. + ne  Вiдн. (VII)

змiна вiльної енергiї системи описується рiвнянням

, (6.5)

де R=8.31441 Дж/(мольК) – унiверсальна газова постiйна; Т – абсолютна температура, К; аок, авідн– активностi окисненої та вiдновленої форм речовини. Або

. (6.6)

Цей вираз носить назву рівняння Нернста.

Переходячи вiд активностей до рiвноважних концентрацiй частинок в розчинi одержимо:

. (6.7)

Потенцiал окисно-вiдновної пари, обчислений за рiвнянням Нернста для будь-яких концентрацiй, називають рівноважним потенціалом.

Величина окисно-вiдновного потенцiалу залежить вiд природи речовини (oок/відн), йонної сили розчину, концентрацiї окисненої [Ок] та вiдновленої [Вiдн] форм речовини, рН середовища та температури.

Константи рівноваги окисно-відновних реакцій

Напрям протiкання окисно-вiдновних реакцiй можна встановити за величинами стандартних окисно-вiдновних потенцiалів пар. Однак, для розрахунку повноти протiкання реакцiї потрiбно користуватися значеннями констант рiвноваги. Для будь-якої окисно-вiдновної реакцiї

aОк1 + bВiдн2aВiдн1 + bОк2 (X)

стан рiвноваги описується виразом

, (6.8)

де KCконцентраційна константа рівноваги.

Якщо представити цю реакцiю у виглядi двох пiвреакцiй та визначити їх потенцiали

aОк1 + beВiдн1 1 = o1 + (0.059/b)lg[Ок1]/[Відн1] (6.9)

bОк2 + aeВiдн2 2 = o2 + (0.059/a)lg[Ок2]/[Відн2] (6.10)

___________________________

aОк1 + bВiдн2aВiдн1 + bОк2,

то в стані рiвноваги, 1 = 2. Звiдcи

. (6.11)

Вираз пiд логарифмом є константою рiвноваги

, (6.12)

де ab=n – спiльне число електронiв, що передаються при протіканні окисно-відновної реакцiї.

Якщо КС > 1103, то реакцiя протiкає майже до кiнця злiва направо (практично незворотня), однак, якщо КС < 1103, то реакцiя злiва направо практично не протiкає. При промiжних значеннях KС реакцiя до кiнця не протiкає, тобто при рiвновазi в розчинi присутнi в помiтнiй кiлькостi як вихiднi речовини, так i продукти реакцiї.

Вплив різних чинників на швидкість окисно-відновних реакцій

Швидкість окисно-вiдновних реакцiй в значнiй мiрi залежить вiд природи реагуючих речовин, концентрації, температури, присутності каталізаторів або інгібіторів, протікання індукованих або супряжених реакцій.

Збiльшення концентрації вихiдних речовин у розчинi прискорює реакцiю в цiлому пропорцiйно константi швидкостi та концентрацiям у вiдповiдних ступенях.

Пiдвищення температури на 10 оC прискорює реакцiю в 2-4 рази, що часто використовують в аналiзі.

Значний вплив на швидкiсть окисно-вiдновних реакцiй мають каталізатори, пiд дiєю яких швидкiсть може зростати в десятки й сотнi разiв.

Суттєве ускладнення при аналiзi може викликати утворення в процесі реакцiї промiжних сполук, що мають пiдвищену хiмiчну активнiсть. Вони переважно вступають в побiчнi реакцiї, що приводить до завищених результатiв аналізів. Реакцiї такого типу Н.А.Шилов назвав супряженими або індукованими.

Індукованими реакціями називають дві реакції, які протікають в гомогенному середовищі, з яких перша протікає самочинно (первинна реакція), а друга протікає тільки в присутності першої (вторинна, індукована реакція).