Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lecture_Marta.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.11 Mб
Скачать

4. Робота в команді

Атрибути роботи в команді

Психологічні чинники дуже важливі для ефективності команди. Розрізняють наступні орієнтації працівників:

  1. Проблемно-орієнтованість: талановиті, незалежні, визначні, агресивні, конкурентноздатні люди.

  2. Само-орієнтованість: проблемні, догматичні, агресивні, конкурентноздатні, ревниві люди.

  3. Орієнтованість на взаємодію: неагресивні, без потреби автономної роботи і успіхів, які люблять допомагати, доброзичливі.

Люди 1-го типу ефективні, якщо вони працюють незалежно. Команда людей цього типу може бути неефективною. Кращий ефект буде досягнутий командою з людей 3-го типу. Типи 1 і 2 можуть бути ефективні в добре мотивованій команді. 3-й тип потрібний для взаємодії з клієнтом.

Відданість команди

Термін "відданість команди" означає сильну відданість команді і меті. Дуже сильна відданість може бути не практична, оскільки це перешкоджає заміні лідера, яка іноді необхідна.

Одноманітнем мислення команди може іноді бути і руйнівним для реалізації проекту. Без самокритики, без нових ідей, задовольняючись лише своєю внутрішньою ідеєю і тенденціями може спричинити зменшення якості ПЗ.

Метод боротьби з таким командним мисленням - організувати засідання критики, де заборонено висловлювати самопохвалу, а дозволені лише зауваження незадоволеності. Інший спосіб - найняти критиків - людей з особливим талантом знаходити дефекти і/або нерозв'язані проблеми. Зазвичай таких людей не люблять.

Ергономіка

Ергономіка - важливий чинник. На жаль, часто цього не визнають. Замість будівництва великого офісу можна спорудити 2 менших і робота команди буде ефективнішою. Великі кімнати потрібно використовувати для конференцій і неформальних зустрічей.

Роботу потрібно виконувати на достатньо новій апаратурі, оскільки робота на старій може відштовхнути працедавців.

Психологічний комфорт, хороша атмосфера, ніяких конфліктів, ніякої невизначеності у відповідальності, справедлива оцінка роботи і справедливе робоче планування - все це може поліпшити роботу команди.

5. Управління підприємством по виробництву програмного забезпечення

Малюнок 15.6.1. зображає структуру управління підприємством по виробництву ПЗ.

Мал. 15.6.1 Управління підприємством по виробництву ПЗ.

У команді по розробці проекту повинні бути присутні наступні працівники:

  • Менеджер проекту,

  • Аналітик - людина, що контактує безпосередньо з клієнтом,

  • Розробник - людина, відповідальна за реалізацію проекту. Цій посаді можуть бути доручені більш спеціалізовані функції,

  • Дизайнер інтерфейсу користувача,

  • Проектувальник баз даних,

  • Програміст,

  • Тестувальник,

  • Людина, відповідальна за підтримку,

  • Експерт методології,

  • Технічний експерт.

Деякі посади можуть комбінуватися. Типовий приклад - об'єднаня навичок аналітика і проектувальника або проектувальника і програміста.

Структура команди

У мережевій структурі команда співпрацює на щоденній основі. Стандарти якості гарантуються взаємним контролем роботи. Написання програм може виконуватися в командній роботі. Будь-який член команди, який йде з неї, може бути легко замінений. Мережа не повинна мати більше 8 чоловік.

Мал. 15.6.2. Мережева структура командної роботи.

Зоряна структура корисна, якщо група має багато недосвідчених працівників. Супервізор контролює і координує роботу. До зоряної структури можуть увійти більше працівників, ніж до мережевої. Проблеми можуть з'явитися, якщо супервізор залишить команду.

Мал. 15.6.3. Зоряна структура командної роботи.

Гарантія якості не повинна спийматись як тестування. Гарантія якості визначається процедурами, технікою і інструментами, вживаними для того, щоб відповідати стандартам. Якщо стандарти не визначені, гарантія якості є мінімальною.

Критерії якості:

  1. Відповідність вимогам користувача

  2. Ефективність

  3. Ремонтопридатність

  4. Ергономіка

Якість ПЗ визначається всіма діями, зробленими на всіх етапах. Критерії якості і пріоритети повинні бути визначені. Критерії повинні документуватися в ПГЯПЗ. Якість програмного забезпечення залежить від якості виробничого процесу. Це визначено в стандартах ISO 900x.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]