Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lecture_Marta.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.11 Mб
Скачать

12. Короткий звіт

На етапі проектування створюється детальна модель проекту, якість цієї моделі залежить від якості аналітичної моделі і від особистого досвіду дизайнера, від знання реалізації платформи. Дотримуючись прийнятих стандартів і документуючи процес, можна поліпшити якість проекту.

VIII. Розробка інтернет-програм

Останнім часом спостерігається дуже великий прогрес інтернет-технологій. Багато програм почали використовувати браузер. Спочатку - тільки для завантаження даних, але пізніше програми стали дуже динамічними, великими і складними. Прогрес іноді став просто нестримний, і такі традиційні методології, як структурна і об'ектно-орієнтованість, стали недостатніми. Потреба розробки спеціальних програм, наприклад, дляі нтернет-бізнесу, стала очевидна. У дев'яностих роках були введені нові примітиви і абстрак ції для того, щоб точніше визначити вимоги. Однією з нових методологій була HDM (Hypermedia Design Method - метод дизайну в гіперсередовищі). Дизайн інтернет-програм пробували робити систематичним і представити його в абстрактній формі, без деталей реалізації. Більшість методологій базуються на UML (Unified Methods Language - уніфікована мова методів) з додаванням відповідних записів і понять.

Динамічний прогрес в ПЗ робить необхідною часту модернізацію методів, які стають незручними і зайвими в середовищі, що змінилося.

1. Специфікація інтернет-програми

Головні відмінності між традиційними і інтернет-програмами:

  • Навігація

Інтернет-програми зазвичай мають гнучкішу навігаційну модель, що може бути незрозумілим при неправильній реалізації взаємодій.

  • Досвід користувача

Будь-яке припущення про майбутніх користувачів може бути помилковим.

  • Масштабованість

Розрахувати робоче навантаження інтернет-систем практично неможливо. Будь-яке нове успішне застосування може збільшити використання інтернету за короткий проміжок часу.

  • Часті зміни

Функціональність інтернет-програм, як і даних систем, підлягає частішим змінам, ніж у випадку з традиційними програмами.

  • Інтерфейс користувача

Сучасні технології дають менше можливостей створення інтерфейсу користувача, ніж старіші.

Типи інтернет-програм

Є два головні типи інтернет-програм:

  • Програми, що використовуються в інформаційних цілях, де користувач забезпечується інформацією щодо вибраної теми, наприклад, що міститься на веб-сайтах.

  • Програми з функціональними особливостями. Приклади таких програм є інтернет-шоппінг або браузери. Програма повинна мати вбудовану в модель бізнес-логіку.

Інформативні застосування повинні бути легкі і інтуїтивні в навігації. Програми також повинні забезпечувати користувача потрібною, оновленою інформацією.

Головне завдання другого виду програм (функціональні програми) - забезпечити користувача особливим обслуговуванням. Програми вимагають більші і більш структуровані набори даних, чим в інформативних програмах. Нова техніка типового дизайну програм більше застосовується при створенні функціональних програм.

2. Методи розробки інтернет-програм

Перші інтернет-програми були розроблені без урахування їх специфічних особливостей. Їх часто не підтримувала відповідна система підтримки. Багато інтернет-програм було розроблено шляхом модифікації існуючих програм. Великий попит на інтернет-програми дав поштовх розвитку нових методів їх будівництва.

Кожен з представників методів будівництва інтернет-програм містить в собі п'ять стадій: збір вимог, концептуальна модель, навігаційна модель, інтерфейс користувача і реалізація. Але не всі вони завжди присутні в моделі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]