Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lecture_Marta.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.11 Mб
Скачать

2. Оцінка складності в проектах

Замінюючи багато критеріїв вимірювань одним, наприклад, довжиною коду, може збити з пантелику. На малюнку 12.3.1 показані чинники продуктивності.

Мал. 12.3.1. Головні чинники продуктивності.

Оцінка складності не проста і вимагає досвіду. Проблема складності показується на малюнку 12.3.2.

Мал. 12.3.2. Оцінка складності в запланованому проекті.

3. Ефекти масштабування

На мал. 12.4.1. показано ефект масштабування у вигляді експоненціального зростаючого використання ресурсів у функції розміру проекту.

Використання ресурсів = постійне використання + K * розмір проекту

Оскільки персонал вчиться і спеціалізується, використовуються інструменти CASE, а документація і бібліотеки доступні, то крива, що представляє функцію, стає плоскішою. Зростання також зменшене фіксованою орендною платою за офіс.

Мал. 12.4.1. Ефекти масштабування.

З іншого боку, із збільшенням розміру проекту збільшується взаємодія і між компонентами проекту, і членами команди розробників. В результаті збільшується вартість менеджменту, робоче навантаження, щоб гарантувати ефективну комунікацію, і тестування стає все більш складним. У результаті, після перетину деякого кордону виникає потреба в більшій кількості ресурсів.

Малюнок 12.4.2. ілюструє витрати на специфічні фази розробки програмного забезпечення.

Дослідження містить в собі реалізацію обробки даних, яке виконується з використанням методу CDM з інструментами CASE від компанії Oracle.

Мал. 12.4.2. Емпіричні витрати на фази розробки програмного забезпечення. Джерело: корпорація Oracle.

4. Оцінка вартості програмного забезпечення

Оцінка вартості програмного забезпечення вважається дуже важкою, якщо не неможливою.

Це справедливо - комп'ютерна наука непередбачувана, більшість програм є винаходами. Комп'ютерна наука - абстрактна область, відокремлена від матеріального світу, частини якого вимірюють економікою і теоріями вимірювань. Специфічні характеристики вимагають новий підхід і перевизначення старих понять, вимагають спосіб оцінювання, який виміряє проект, розроблений в цьому середовищі. Саме середовище може бути несистематизованим, а планування може стати важким.

Вимірювання програмного забезпечення - процес перекладу проекту в номери і символи. Математична модель повинна представляти контроль над структурою і програмами. Кінцева мета - отримати значення в критеріях людей і годин, часу і вартості.

Оцінки, засновані на співвідношенні розмір/ціна

Розмір системи може бути визначений аналізом його внутрішніх атрибутів, як, наприклад, фізичні значення, функціональність і складність, до якої застосовуються статистичні методи, засновані тільки на первинній специфікації. Під фізичним значенням IT-системи ми розуміємо розмір початкового коду і початковий розмір специфікації. Функціональність - поняття, що описує вимоги з призначеної для користувача точки зору. Складність визначає технічний рівень складності.

Загальні методи оцінки неформальні і взяті з класичної економіки. Вони грунтуються на думках експертів, на основі аналогій та подібності і моделей вартості. Кожен з методів може бути застосований у висхідному або низхідному підході.

Висхідне або низхідне оцінювання

Висхідне оцінювання підсумовує оцінки окремих компонентів. Операції, що виконуються на множинах, дають повне уявлення про проект. Низхідне оцінювання починається з оцінки всієї системи. Окремі елементи розглядаються як компоненти розібраної системи.

Експертна думка

Експертна думка - метод, який використовує прогноз значень, грунтуючись на оцінках досвідчених професіоналів. Професіонали оцінюють по аналогії з подібними проектами.

Метод суб'єктивний і немає ніякого строгого алгоритму. Проте, метод дає виключно хороші результати. Метод не вимагає числових даних, оскільки він часто застосовується до інновацій.

Оцінка за аналогією

Оцінка за аналогією - спроба зробити думки експертів дуже систематичними. Метод використовує порівняння із старими схожими проектами, визначає їх відмінності і схожість.

Тому якість оцінки залежить від наявності подібних даних.

Вартісна оцінка

Вартісні моделі - алгоритми, які обчислюють кількість вхідних даних, як, наприклад, розмір проекту і вихідні дані, тобто капітал або продукція і інсталяційний час. Методи дають пряму оцінку і представляються математичними формулами або таблицями і листами з обчисленнями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]