Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lecture_Marta.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.11 Mб
Скачать

6. Безпека

Конфіденційність і безпека - два найбільш важливих елементи і головних бар'єра електронних транзакцій. Це не дивно, адже обидві сторони не зустрічаються, не знають місцезнаходження один одного і лише укладають операції, багато з яких - на великі суми.

Мережеві програми вимагають аналізу безпеки. Кожен сервер має свої заходи безпеки, але деякі категорії у них загальні:

  • Перевірка правильності - пізнання користувача;

  • Контроль доступу до ресурсів: механізм, який дає право доступу тільки вибраним користувачам або групам з них;

  • Міцність даних: захист від змін під час передачі;

Конфіденційність і секретність даних: механізми гарантують безпечну передачу даних. Ніхто не може побачити передавані дані і дістати доступ до них.

Дуже важливе питання - захистити дані під час їх передачі. Тому кодування дуже важливе. Ефективним є використання відкритих і приватних ключів.

Криптографія з використанням приватного ключа

В цьому випадку безпека залежить від секретного ключа, відомого тільки двом сторонам. Цей ключ називається приватним ключем і використовується для кодування даних на стороні відправника і розкодування - на стороні одержувача. Приклади систем з такими ключами: IDEA (International Data Encryption Algorithm, міжнародний алгоритм шифрування даних) і DES (Data Encryption Standard, стандарт шифрування даних). Симетрія методу дала йому назву "Криптографія з симетричними шифрами".

Стандарт, що використовується, - DES з 56-бітовим кодом. Додаткові 8 бітів використовуються для перевірки парності. Дані діляться на блоки даних по 64 біта. Вони з'єднуються з ключем, біт за бітом, з використанням якихось операцій, наприклад, складання по модулю 2, з синхронним зсувом. Технічний прогрес дозволяє розшифрувати 56-бітовий ключ.

Криптографія з використанням відкритого ключа

У цій системі у користувача є пара ключів - відкритий і загальний. Отримання повідомлень можливе від будь-якого, хто знає відкритий ключ. Цей ключ використовується для кодування, приватний - для розкодування. Криптографія з використанням відкритого ключа називається "Асиметрична криптографія", оскільки для кодування і разкодування використовуються різні ключі. Системи криптографії з використанням відкритого ключа можуть бути використані двома способами:

1. Конфіденційність – відкритий ключ кодує документ у такий спосіб, що розкодувати його може тільки приватний ключ.

2. Сигнатура – людина, що використовує приватний ключ, може бути підтверджена відповідним відкритим ключем. Це основа цілісності і підтвердження.

Найвідоміша система з використанням відкритого ключа - RSA. Для генерації ключів, які важко зламати, використовуються зайві випадкові числа. RSA використовує велику кількість таких чисел.

Сертифікати конфіденційності

Он-лайн обробка фінансових транзакцій вимагає не тільки безпеку, але і якийсь рівень надійності сторін. Клієнт повинен бути упевнений, що компанія - та сама, про яку показується інформація. Продавець також повинен довіряти покупцеві, так що не повинно існувати ніякого обману у визначенні особи. Аутентифікація повинна відбуватися на основі сертифікатів третьої сторони.

Продавець і клієнт можуть зажадати від представників авторизуючої сторони підписати "приватний ключ". Центр сертифікації, наприклад, VeriSign, перевіряє дані клієнта і продавця. Сертифікати повинні бути опубліковані, щоб їх можна було перевірити. Існують різні види сертифікатів, які використовують різні види програм і даних.

Класи сертифікатів:

Клас 1 – зв'язує ім'я користувача і адресу його електронної пошти. Це використовується для безпечної посилки пошти і перевірки веб-серверів.

Клас 2 - дається такими установами, як банки, для перевірки клієнта. Вимагає такі атрибути, як номер рахунку.

Клас 3 – призначений для операторів веб-серверів. Центр сертифікації перевіряє серед інших URL (Universal Resource Locator, уніфікований покажчик ресурсу) ступінь довіри і відкритий ключ. Якщо у сервера є сертифікат, клієнти можуть перевірити, чи справжній він.

Перевірку сертифікатів здійснює надійний інститут, який уважно звіряє дані.

Важливою проблемою технічної інфраструктури є зберігання приватного ключа. Якщо це ПК, ключ підтверджує надійність комп'ютера, з якого він прийшов. Ключ повинен зберігатися на "розумній" картці, яка переміщається разом з її володарем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]