Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_po_Agrarnomu_pravu_2013.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
569.86 Кб
Скачать

Тема 3. Аграрні правовідносини

Поняття аграрних правовідносин як форми (методів, способів, засобів) реалізації норми права. Розмежування понять додержання (виконання) норми права і правозастосування.

Характеристика і види суб'єктів аграрних правовідносин. Зміст і особливість внутрішньогосподарських правовідносин. Виробничо-господарські правовідносини в КСГП, СГК, ДСГП. ФГ, приватноорендних сільськогосподар­ських підприємствах. Зв'язок внутрішньогосподарських і зовнішньогосподарських правовідносин.

Співвідношення аграрного та інших галузей права України (єдність засад, додержання норм права і їх правозастосування).

Тема 4. Суб’єкти аграрного права

Поняття і класифікація суб’єктів аграрного права. Об’єктна і суб’єктна частини поняття «підприємство». Визначення аграрного підприємства. Розмежування понять «суб’єкт аграрного права», «суб’єкт господарювання на землі», «суб’єкт аграрного підприємництва (суб’єкт аграрної підприємницької діяльності)».

Правосуб’єктність приватних юридичних осіб (юридичних осіб приватного права) – аграрних підприємців кооперативного і корпоративного типів, їх державна реєстрація.

Правове становище ДСГП. Порядок їх утворення, управління, реорганізації та ліквідації.

Правове становище спільних ( в тому числі із залученням іноземних учасників-інвесторів) суб’єктів аграрного підприємництва.

Тема 5. Правове положення сільськогосподарських кооперативів

Поняття й особливості права засновництва та права участі селян в аграрних сільськогосподарських підприємствах кооперативного типу. Права й обов’язки селян як засновників як учасників суб’єктів аграрного підприємництва кооперативного типу.

Поняття права членства в сільськогосподарському підприємстві кооперативного типу. Порядок і умови виникнення членських правовідносин.

Підстави., порядок, умови та правові наслідки припинення права членства і права участі громадян в аграрних підприємствах кооперативного типу.

Тема 6. Правове становище фермерського господарства

Поняття й основні ознаки фермерського господарства як приватного сімейного суб’єкта підприємницької діяльності з виробництва продуктів харчування, продовольства і с/г сировини, її реалізації.

Законодавчі основи створення і діяльності фермерського господарства. Права й обов’язки громадян щодо створення фермерського господарства.

ФГ як суб’єкт права власності на землю, майно, кошти, вироблену продукцію, одержані прибутки.

Умови і порядок наділення осіб земельними ділянками та їх правові проблеми.

Земельний податок, визначення його розміру, порядок та умови сплати ФГ.

Податкові зобов’язання ФГ, їх види, зміст, особливості майнової відповідальності за порушення умов договорів.

Умови і порядок надання кредитів ФГ.

Особливості державного регулювання господарської діяльності ФГ.

Тема 7. Громадяни як учасники аграрних правовідносин

Конституція України про право громадян об'єднуватися у колективно-кооперативні, кооперативні підприємства і АТ. Право членства і право засновництва як засіб реалізації правосуб'єктності громадян при створенні КСГП, СГК, внаслідок чого виникають, змінюються і припиняються аграрні правовідносини (організаційно-правові, управлінські, майнові, трудові, соціальні), а також право громадян на створення особистого селянського господарства та створення приватного сільськогосодарського підприємства.

Характеристика правового становища працівників ДСГП.

Кодекс законів про працю України як основоположний акт, який визначає правове становище працівників ДСГП.

Особливості правового становища працівників міжгосподарських підприємств, включаючи міжгосподарські будівельні організації відгодівельних пунктів і т. ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]