Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_po_Agrarnomu_pravu_2013.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
569.86 Кб
Скачать

Завдання

Задача 1

Громадянка П. працювала завідуючою свинофермою державного сільськогосподарського підприємства «Дружба» Валківського р-ну Харківської обл. Наказом директора підприємства її було переведено з посади завідуючої свинофермою на посаду завідуючої молочною фермою. Нова посада зобов’язує її щоденно бувати на трьох фермах, які розташовані на відстані семи кілометрів одна від одної. У своїй скарзі, адресованій голові райдержадміністрації, П. просила скасувати наказ директора, мотивуючи прохання тим, що через місяць вона має йти у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, через що їй заборонено виконувати роботу, пов’язану з роз’їздами.

Зробіть висновки щодо правомірності наказу директора державного сільськогосподарського підприємства «Дружба». Які гарантії у сфері трудових відносин встановлено чинним законодавством України для вагітних жінок? Яким чином голова райдержадміністрації може вплинути на ситуацію?

Задача 2

Член сільськогосподарського виробничого кооперативу М. вирішив вийти зі складу цього підприємства і створити фермерське господарство. Голова кооперативу обіцяв розрахуватися з М. зерном восени, після збору врожаю та розрахунків з кредиторами, а виділити земельну ділянку для ведення фермерського господарства відмовився.

Чи мали місце порушення чинного законодавства в даній ситуації Підготуйте письмову консультацію.

Задача 3

Районна державна адміністрація при розгляді бізнес-плану сільськогосподарського кооперативу на наступний рік запропонувала: тепличний цех для вирощування квітів передати у відання районного відділу комунального господарства; майстерню капітального ремонту техніки перепрофілювати; припинити виготовлення тари для овочевої продукції; звільнити всіх найманих працівників, а також знизити на 30% оплату праці робітників згаданих вище структурних підрозділів.

Які права та обов’язки сільськогосподарських кооперативів щодо організації підсобних виробництв та промислів? Чи правомірні пропозиції районної державної адміністрації щодо включення зазначених положень до бізнес-плану кооперативу?

Задача 4

До правління сільськогосподарського кооперативу «Врожай» надійшла заява від ланкової, яка просила нарахувати їй додаткову оплату за виробництво понадпланової продукції та керівництво ланкою. Правління кооперативу відмовило їй у виплаті додаткової плати за керівництво, мотивуючи тим, що вона одержувала її нарівні з членами ланки, тому немає підстав для видачі їй суми оплати вдруге. С оскаржила рішення правління загальним зборам кооперативу.

Яким має бути рішення загальних зборів кооперативу?

Тема 2. Джерела аграрного права.

Ключові слова: джерела аграрного права, поняття джерел аграрного права та їх класифікація, Конституція України, закони та нормативно-правові акти щодо регулювання аграрного права України, локальні нормативно-правові акти.

Контрольні запитання

1. Поняття та особливості джерел аграрного права.

2. Класифікація джерел аграрного права.

3. Конституція України і закони як джерела аграрного права.

4. Укази Президента України, правові акти Кабінету Міністрів України, органів державного управління у системі джерел аграрного права.

5. Характеристика, види та юридична сила внутрішньогосподарських локальних правових актів як джерел аграрного права.

6. Проблеми та шляхи вдосконалення аграрного законодавства України. Роль та значення узагальнень судової та арбітражної практики в забезпеченні належного правозастосування і зміцнення законності в аграрному секторі народного господарства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]