Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_po_Agrarnomu_pravu_2013.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
569.86 Кб
Скачать

Програма дисципліни «аграрне право» Модуль 1. Загальна теорія аграрного права

Тема 1. Предмет і система аграрного права

Аграрна політика та аграрна реформа України, їх завдання та зміст в умовах ринкових економічних відносин. Роль аграрного права у їх реалізації.

Поняття аграрного права та його особливості як галузі права. Функції і місце аграрного права в системі права України.

Предмет аграрного права. Принципи аграрного права.

Методи правового регулювання аграрних відносин.

Визначення аграрного права. Завдання і система науки аграрного права. Система аграрного права як навчальної дисципліни.

Предметом аграрного права є ті суспільні відносини, що виникають, змінюються і припиняються в результаті створення та діяльності колективних, кооперативних і державних підприємств та АТ з метою ведення сільськогосподарського виробництва, виготовлення продуктів харчування і сільськогосподарської сировини для задоволення потреб суспільства і своїх власних. Предметом аграрного права є також відносини щодо створення і діяльності ФГ.

Аграрні внутрішньогосподарські відносини — це відноси­ни виробничо-підприємницької і фінансової діяльності товаровиробників, а також: членські відносини селян — членів колективних і кооперативних підприємств та селян-акціонерів створили як власники акцій свої АТ.

Роль і значения сільськогосподарського виробництва і ді­яльності переробних та інших підприємств АПК в народному господарстві України. Аграрна політика і аграрне право України, сутність статутних відносин, що створюються і функціонують у сільському господарстві і АПК. Правове регулювання цих відносин, що взяті в цілому за допомогою норм аграрного законодавства України, становлять аграрне право України.

Предмет аграрного права як сукупність суспільних виробничо-господарських відносин, що виникають в процесі ство­рення, діяльності сільськогосподарських підприємств і СфГ. Суб'єкти виробничо-підприємницьких відносин в колективних і кооперативних сільськогосподарських підприємництвах, АСГП, ДСГП. Внутрішньо-господарські відносини в СфГ як предмет аграрного права.

Господарсько-підприємницькі відносини сільськогосподар­ських товаровиробників з науково-дослідними установами, акціонерними комерційними аграрними банками, переробними і закупівельними підприємствами і т. ін.

Методи, способи і засоби в аграрному праві стосовно внут-рішньогосподарських і зовнішніх відносин суб'єктів аграрного права.

Принципи аграрного права як галузі права, їхній взаємозв'язок з принципами права взагалі і додержання їх у процесі виконання вимог аграрного законодавства.

Поняття системи аграрного права, правові інститути аграр­ного права, предметно-нормативна відособленість кожного інституту аграрного права. їхній взаємозв'язок з інститутами цивільного, земельного, трудового, фінансового права і т.д. Сис­тема аграрного права як галузь науки права. Аграрне право як навчальна дисципліна. Визначення аграрного права.

Тема 2. Джерела аграрного права

Поняття і класифікація джерел аграрного права. Загальні та спеціальні законодавчі акти.

Основні правові форми актів аграрного законодавства.

Конституція і закони України як джерела аграрного права.

Законодавство про сільське господарство та агропромисловий комплекс.

Укази президента України у системі джерел аграрного права.

Правові акти уряду України та органів державного управління у системі аграрного законодавства.

Характеристика, види і юридична сила локально-правових актів як джерела аграрного права.

Роль і значення узагальнень судової та арбітражної практики у забезпеченні належного правозастосування і зміцнення законності в аграрному секторі економіки України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]