Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Консп_АПЗ_ПК_10_укр.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.7 Mб
Скачать

Організація системних шин pc/xt

Вище розглянута локальна шина L в архітектурі комп'ютера. Є також основна системна шина S для зв'язку системної плати із зовнішніми пристроями. Вона виведена на 8 спеціальних слотів (ламелеві роз’єми з дюймовим кроком). У них установлюються плати периферійних адаптерів (дисплея, вінчестера, миші, принтера і т.д.).

Лінії адреси, що йдуть від МП, утворюють шину L. Для передачі цієї адреси на шину S в XT частково, а AT для всіх ліній є спеціальні буферні регістри-клямки. Ці регістри передають адресу з L на S-шину, але також і роз'єднують їх якщо буде потреба. Наприклад, коли здійснюється прямий доступ до пам'яті. У цьому випадку адреси на шину S виставляють контролер ПДП і так звані сторінкові регістри. Таким чином, наявність трьох шин дозволяє виставляти адреси різним МС.

Усе БІС на системній платі, крім процесора та співпроцесора, підключені до X-Шини, у якій є адресна частина ( XA-шина), лінія даних ( XD-шина) і сигнали управління (XCTRL-шина). Вони відділені від процесора двома буферами: між L- і S-шинами та між S- і X-шинами. Ширина шин даних LD і SD в XT дорівнює 8 біт, а в AT дорівнює 16 біт.

Крім L-, S-, X-шин у комп'ютері є М-шина для відділення системної шини від оперативної пам'яті. Ширина MD-шини становить 16 ліній для комп'ютера AT і 8 ліній для XT. Ширина адресної шини MА-шини дорівнює 10 лініям, оскільки перехід адреси на неї відбувається через мультиплексори: спочатку виставляються молодші 10 розрядів адресу, а потім 10 старших розрядів.

На рис.7.2 наведена структура системи PC/XT. На рис.7.2 використані наступні умовні позначення: CPU - центральний процесор; COPR - математичний співпроцесор; I/O - співпроцесор введення/виводу; Buf - шинний формувач або регістр (буфер); BIOS - базова система введення/виводу (ROM); PPI - програмований периферійний інтерфейс; PIT - програмований інтегральний таймер; PIC - програмований контролер переривань; DMА - контролер прямого доступу до пам’ті; RTC - годинник реального часу; RАМ – оперативний запам’ятовувальний пристрій; FDC - контролер flopy-диска; HDC - контролер вінчестера; VA - відеоадаптер; MD - модем; PP - паралельний порт (Centronics); SP - послідовний порт (RS-232); Device - зовнішній адаптер або інший пристрій.

BL BS BX

┌──────┐ ║ ┌───┐ ║ ┌───┐ ║ ┌─────┐

│ CPU ╞══╣ │Buf│ ╠═══╡Buf╞══╬══╡ BIOS│

│ 80X86│ ╠═══╡ ╞═══╣ │ │ ║ ├─────┤

└──────┘ ║ └───┘ ║ └───┘ ╠══╡ PPI ├──── Keyboard

┌──────┐ ║ ┌───┐ ║ ║ ├─────┤

│ COPR ╞══╣ │FDC╞═══╣ ║══╡ PIT ├──── Sound

│ 80X87│ ║ ├───┤ ║ ║ ├─────┤

└──────┘ ║ │HDC╞═══╣ ╠══╡ PIC │

┌──────┐ ║ ├───┤ ║ ║ ├─────┤

│ Cache╞══╣ │ VA╞═══╣ ╠══╡ DMA │

│ Mem │ ║ └───┘ ║ ║ ├─────┤

└──────┘ ║ ╠══╡ RTC │

┌──────┐ ╔══════════╣ └─────┘

│ │═══╝ ┌───┐ ║

│Device│──────┤PP ╞═══╣ BM

│ │ ├───┤ ║ ┌───┐ ║ ┌─────┐

│ │──────┤SP ╞═══╬═══╡Buf╞══╬══╡ RAM │

└──────┘ └───┘ ║ └───┘ ║ └─────┘

Рис. 7.2. Структура системи PC/XT