Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Консп_АПЗ_ПК_10_укр.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.7 Mб
Скачать

6.4. Внесок фірми amd у створення й розвиток пк

Фірма AMD була створена у 1969р. і пов'язана, насамперед, із Джерри Сандерсом, що ще працюючи в Fairchild Semiconductors (!) запропонував продавати транзистор за ціною 1$ при його початковій собівартості 100$. Так був виграний ринок у конкурентів, а собівартість транзистора за кілька років знизилася до 15 центів і первісні витрати себе окупили.

Спочатку власні розробки не вели, а здобували ліцензії на виробництво МС в інших фірм, у тому числі в Intel. Так з'явилися клони 8080, 8086, Am286, Am386 і Am486. З останніми процесорами зв'язані претензії Intel про незаконне використання мікрокоду з боку фірми AMD. У результаті AMD відсудила від Intel 1 млрд. доларів. Це дозволило фірмі AMD поглинути фірму NEX із групою розробників на чолі з Атиком Раза. Так з'явилися процесори K5 і K6, а за ними в 1999р. знаменитий Athlon. Нарешті, в 2003р. на ринок випущений перший 64-х розрядний процесор Athlon64.

Слід зазначити, що фірма AMD завжди використовувала передові технології виробництва, що разом із просунутої МП архітектурою дозволило створити самі продуктивні процесори.

Найбільш значимий внесок фірми AMD - випуск першого 64-розрядного процесора.

Контрольні питання

1. Який внесок фірми IBM в IT- індустрію.

2. Яка роль фірми Microsoft у комп'ютерній техніці?

3. Історичні етапи розробки процесорів фірмою Intel.

4. Яка роль фірми AMD у розвитку мікропроцесорної техніки?

5. Укажіть чотири найбільш революційних CPU для PC.

Лекція 7. Архітектура пэвм ibm pc/xt і способи підключення зовнішніх пристроїв

7.1. Функціональна схема пэвм ibm pc/xt

Шинна організація персональних комп'ютерів

Шини персонального комп'ютера утворюють групи ліній передачі сигналів з адресною інформацією, даних, а також сигналів управління. Фактично їх можна розділити на три частини: адресну шину, шину даних і шину сигналів управління. Останню варто розуміти умовно, тому що сигнали управління в значній мірі розсіяні по системній платі. Рівні цих сигналів визначають стан системи в обраний момент часу.

На рис.7.1 зображена узагальнена структурна схема комп'ютерів IBM PC, що складається із синхрогенератора 82x84, мікропроцесора 80x86 і системного контролера 82x88 (дешифратор керуючих сигналів). Крім того, зазначені три шини: адреса, даних і сигналів управління.

Синхрогенератор видає тактовий сигнал для CPU і інші МС. Сигнал -RESET переводить CPU і інші МС у початковий стан (ініціалізація). Сигнал READY# призначений для подовження циклів при роботі з повільними периферійними пристроями.

На адресну шину, що складається з 20-64 ліній, CPU виставляє адресу байта або слова, що буде пересилатися по шині даних у процесор або з нього. Крім того, шина адресу використовується CPU для вказівки адресу периферійних портів (10 ліній молодших розрядів), з якими проводиться обмін даними.

ША ШД ШУ

┌───────┐ CLK ┌────────────┐ адреса ║ ║ ║

│ ├──────────┤ ╞══════════╣ ║ ║

│ │ RESET │ │ дані ║ ║ ║

│ 82X84 ├──────────┤ 80 X86 ╞══════════║═════╣ ║

│ │ REАDY# │ (8088) │ упр.сигн.║ ║ ║

│ ├──────────┤ ╞══════════║═════║═════╣

└───────┘ └─┬────┬───┬─┘ ║ ║ ║

S0# │ S1#│ │S2#(M/IO#) ║ ║ ║

│ │ │ управл. ║ ║ ║

┌─┴────┴───┴─┐ сигнали ║ ║ ║

│ 82 Х88 ╞══════════║═════║═════╣

└────────────┘ ║ ║ ║

Рис. 7.1. Спрощена структурна схема ПК IBM PC

Шина даних складається з 8-64 ліній для двонаправленої передачі байтів і слів. Шина управління формується сигналами, що надходять безпосередньо від CPU, сигналами від системного контролера, а також сигналами, що йдуть від інших МС та периферійних адаптерів.

CPU використовує системний контролер для формування керуючих сигналів, що визначають перенесення даних по шині. Він виставляє три сигнали S0#, S1#, M/IO# (S2#), які визначають тип циклу шини: підтвердження переривання (INTA), читання та запис у порт введення/виводу (IOR# і IOW#), останов (HALT), читання та запис у пам’ять (MEMR# і MEMW#).

На підставі сигналів S0-S2 системний контролер формує динаміку циклу шини. Це відбувається протягом 4 тактів CLK (2-х станів CPU по 2 такти CLK).