Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекций по Антикризисному управлению.doc
Скачиваний:
78
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
684.03 Кб
Скачать

Міністерство освіти та науки україни

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра менеджменту ім. І.П.Продіуса

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

з дисципліни “АНТИКРИЗОВЕ УПРАВЛІННЯ

для студентів спеціальності 8.18010018 –

“ Адміністративний менеджмент у підприємницьких структурах та виробничій сфері”

ОДЕСА ОНПУ 2014

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра менеджменту ім. І.П.Продіуса

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

з дисципліни “АНТИкризове управління

для студентів спеціальності 8.18010018 – “ “адміністративний менеджмент у підприємницькіх структурах та виробничій сфері”

Затверджено на засіданні кафедри менеджменту

ім. І.П.Продіуса

Протокол № _8__ від _11.03__ 2014р.

Конспект лекцій з дисципліни «Антикризове управління»: для студ. спец. 8.18010018 – “Адміністративний менеджмент у підприємницьких структурах та виробничій сфері” усіх форм навчання /українською мовою/ Н.С. Артамонова – Одеса: ОНПУ. – 2014.- 89 с.

ВСТУП

Сучасний стан економіки України характеризує наявність великої кількості проблем у діяльності більшості виробничих підприємств та підприємницьких структур, результатом яких стали неплатоспоможність та можливість банкрутства і подальшої ліквідації суб”єктів господарювання. У зв”язку з цим, перед керівництвом підприємств, органами державної та регіональної влади встають задачі попередження кризових явищ та забезпечення стійкості фінансового становища підприємств.

Банкрутство в умовах ринкової економіки є наслідком незадовільного управління підприємством, нехтування впливу різноманітних факторів розвитку мікро- і макросередовища, а тому правомірно розглядається як плата за економічну свободу у виборі напрямку господарської діяльності, ринків збуту, у ціноутворенні, наймі робочої сили. Банкрутство та ліквідація підприємства – це не тільки збитки для його акціонерів, кредиторів, комерційних партнерів, а й зменшення податкових надходжень у бюджет, збільшення безробіття, негативні зміни у кон”юнктурі ринку, що можуть стати суттєвими факторами макроекономічної нестабільності.

Рішення задач щодо попередження кризових явищ, або пом”якшення

їхнього впливу на результати діяльності організації можливо за допомогою системи заходів антикризового управління.

Курс «Антикризове управління» входить у цикл спеціальних дисциплін для підготовки магістрів зі спеціальності “Адміністративний менеджмент”

Метою викладання дисципліни є необхідність формування знань і навичок управління у кризових ситуаціях, роз”яснення складних завдань стратегічного значення, що виникають в процесі управління сучасних виробничих підприємств та підприємницьких структур.

Конспект лекцій з дисципліни “Антикризове управління” розроблен згідно вимогам, що викладені в ОПП з підготовки магістрів спеціальності 8.18010018 – “Адміністративний менеджмент” та містить: теоретичні засади антикризового управління, інструменти виявлення та запобігання бакрутству підприємств, організаційні аспекти впровадження антикризового управління, комплекс стратегічних і тактичних заходів щодо забезпечення безкризового розвитку сучасних підприємств тощо. Крім того, в конспекті запропоновані теоретичні питання та тестові завдання для контролю знань з дисципліни.

Рекомендується для вивчення дисципліни “Антикризове управління”студентами різних форм навчання, а саме: очної, заочної, дистанційної та другої освіти.