Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політологія_відповіді.doc
Скачиваний:
186
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.62 Mб
Скачать

46.Анархічна форма влади , ії сутність і характерні риси

Ана́рхія — (від ст.-грец. ἀναρχία « безвладдя»).Анархія, означає - відсутність влади, також може означати наступне:

відсутність влади(контролю) над свідомістю людини, адже контроль та маніпуляція свідомістю людини, є найпідступнішою формою рабства;

відсутність влади людини над людиною, яка здійснюється за допомогою примусу;

відсутність влади суспільства над індивідуумом...

>Анархизм переважають у всіх формах обертається навколо базових принципів:

1)Повний відмови від існуючого суспільного устрою, заснованого на політичної влади;

Заперечення влади свідчить, що у анархістському суспільстві один індивід, або група осіб що неспроможні нав'язувати власну думку, бажання і волю інших представників. Це ж говорить про відсутність ієрархічної системи та представницької демократії, як і авторитарного правління.Анархизм виключає будь-якими спроби створення тоталітарного суспільства, у якому всі сфери людського життя тотально контролюються і регламентуються до повного однаковості.Анархизмличностоориентирован, спрямовано максимальне розвиток кожного індивіда зокрема і підходить до вирішення труднощів і потреб окремих осіб індивідуально, якби може бути вконкректой ситуації.

2)Уявлення про ідеальне ладі суспільства,отрицающем якесь примус;

Свобода від примусу означає відмови від нав'язування особистих ідей волі одними людьми іншим, навіть якщо діють у сфері не окремих осіб, а заради всього суспільства. Участь суспільно значимих діях та проектах має бути мотивовано особистої зацікавленість, проявом особисту відповідальність перед суспільством, а чи не під зовнішнім тиском.

3)Вільне формування та функціонування громадських асоціацій;

Свобода асоціацій передбачає, де, організованому на анархістських принципах, можуть функціонувати будь-якими асоціації з задоволення всіх суспільних потреб. Групами людей можна створювати за принципом вільних об'єднань будь-які громадські структури, з рівні права проводити майбутнє суспільства.

Анархісти вважають, що у місце влади може бути привнесено принцип дійсною низовий ініціативи, коли самі, колективно вирішуватимуть запитання суспільства, і індивідуально (без шкоди інших) свої власні питання

4) Принцип взаємодопомоги.

>Взаимопомощь - це синонім співробітництва. Працюючи людей спільно діяльність стає ефективніше, ніж коли кожний виконує свої обов'язки поодинці. Колективне взаємодія - це скорочений шлях до досягнення необхідного результату при можливо меншою витраті зусиль.Фордистско-тейлористская організація виробництва, стандартизація виробництва, уніфікація призводять до відчуженню людей друг від друга, сприяють подрібнення суспільства до егоїстів, стурбованих тільки свої власних інтересів на шкоду оточуючим. Дані тенденції, при цьому, сприяють руйнації довкілля. З іншого боку, тенденції розвитку цивілізації сприяють розвитку розмаїття робочого процесу,дестандартизации ідемассификации (що робить анархізм лише трохи більше актуальним напрямом суспільной думці), тому жахиконвейерезации людського життя, невід'ємно супроводжуютьиндустриализм відходять, по крайнього заходу, у країнах, які пройшли процес індустріалізації, до минулого.

5) Принцип розмаїття.

Можна сміливо сказати, що розмаїтість - це якекологичная форма організації, яка передбачає індивідуалізований підхід до виробництва і споживання. Прибічники анархізму вважають, що суспільні організації, сформувати на розсуд представників суспільства, ефективніше задовольняють інтереси людей. Коли людське життя полягає в розмаїтті, взаємодії людей природніші і безпосередні. З іншого боку, розмаїтість призводить до практичної неможливості контролю окремих осіб. З іншого боку не можна ідеалізувати поняття розмаїття, бо вона має місце й у капіталістичному суспільстві, що породжує горезвісне «суспільство споживання», яке саме навпаки полегшує здійснення влади державою і капіталізмом, та, крім того, сприяє дедалі більше стрімкому зникнення природних ресурсів.

>Анархизм можлива лише при так званої «просторової невизначеності», то неможливості тотальним контролем згори. На жаль, розвиток сучасних технологій веде посилення даного контролю, виключаючи формування такого ладу, як анархізм. Тим більше що, в співтоваристві вільних технологій є інша невизначеність: між замовником і споживачем товару. Тож у цьому плані існування анархізму цілком імовірно у сучасних умовах.

6) Принципи рівності та "братерства.

Рівність означає відсутність ієрархічної системи, надання всіх людей однакових можливостей задоволення якихось своїх особистих потреб у мистецтві, творчості, продуктах праці, і навіть рівного доступу всім суспільних благ, зокрема останнім досягненням науку й техніки.