Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Civ.ta.sim.pravo.Civ.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
615.42 Кб
Скачать
  1. Самостійна робота

з/п

Назва теми

Кількість годин

1

Тема: Зобов'язальне право

Завдання 1.Використовуючи рекомендовану літературу дослідіть генезис інституту зобов'язального права.

Завдання 2. Туристична компанія «Глобус» купила для свого центрального офісу 2комп'ютера в магазині «Фаргус» і 2тумби під комп'ютери в меблевому магазині «Інтер'єр». Доставити куплені речі з магазину в офіс компанії на службовому автомобілі ВАЗ-2107 було доручено начальнику адміністра­тивно-господарської частини Макарову і водію Борисенко. На зворотно­му шляху водій Борисенко не справився з керуванням автомобіля, у ре­зультаті чого відбулося зіткнення з автомобілем «Volvo»,що належить на праві приватної власності Клімову. У результаті зіткнення істотно пост­раждали обидва автомобілі, комп'ютери були зіпсовані, а Макаров одер­жав тілесні ушкодження і згодом був визнаний інвалідом 2-ої групи.

Скільки виникло зобов'язань? Що є підставами їх виникнення? Визначите суб'єктів (кредитора і боржника) і зміст кожного з зобов'язань.

2

2

Тема: Виконання зобов'язань

Завдання 1.Використовуючи рекомендовану літературу дослідіть види неустойки.

Завдання 2.Фірма «Кристал» уклала договір з проектною організацією на розробку проектної документації з реконструкції будівлі, що придбана фірмою для розміщення офісів. В строк, що вказаний у договорі, проектувальники виконали ескіз, макет та генеральний план реконструкції.

Коли фірма звернулася за отриманням дозвільної документації, з'ясувалося, що проект поданий не в повному обсязі. Проектна організація зазначила, що вона виконала умови договору повністю, оскільки договором перелік матеріалів, що надаються, не перед­бачений. Однак вона готова виконати необхідну частину роботи за умов додаткової оплати.

Фірма «Кристал» звернулась за консультацією до юриста.

Яку відповідь слід дати?

4

3

Тема: Припинення зобов’язань. Цивільно-правова відповідальність

Завдання 1.Використовуючи рекомендовану літературу дослідіть відмінності цивільно-правової відповідальності як виду юридичної відповідальності.

Завдання 2. Завод імені Корольова мав виконавчий лист про стягнення із заробітної плати слюсаря Карпова відшкодування шкоди у розмірі 10000 гривень, завданої ним у зв'язку з розкраданням майна Заводу. Виконавчий лист не пред'являвся до виконання, оскільки Карповтяжко хворів та знаходився у лікарні.

Через п'ять місяців Карповпомер. Завод зажадав стягнення збитків із спадкового майна Карпова,яке отримала його дружина. Дружина Карповапроти стягнення заперечувала, зазначаючи, що зобов'язання чоловіка мало особистий характер, а отже, припини­лося його смертю.

Хто має рацію в цьому спорі?

2

4

Тема: Договір

Завдання 1.Використовуючи рекомендовану літературу дослідіть види договорів в цивільному праві України.

Завдання 2. Березовський запропонував своєму знайомому Абрамовичупридбати у нього картину відомого майстра. Наступного дня Абрамовичнаправив Березовському по факсу відповідь, в якій містилася згода купити картину та вказувалася ціна купівлі. Через п'ять днів Березовський повідомив Абрамовича,що згодний продати йому картину, але за ціною на 25%більше, ніж ціна, запропонована Абрамовичем. Абрамович непогодився, зазна­чивши, що, на його думку, договір вже укладений на умовах, що містяться у його факсимільному повідомленні, яке є акцептом.

Дайте визначення оферти та акцепту. Чиї дії в даному випадку можна розглядати як оферту або акцепт? Чи був укладений договір?

2

5

Тема: Договір купівлі-продажу

Завдання 1.Використовуючи рекомендовану літературу дослідіть види роздрібної купівлі-продажу.

Завдання 2. Ахламов 20 листопада 2004року придбав у Шурупова квартиру за 120 тис. грн.Договір купівлі-продажу був належним чином посвідче­ний приватним нотаріусом.

У січні 2005року Ахламов подав до Шурупова позов, у якому він зазначив, що у квартирі, яку він придбав у Шурупова, є приховані недо­ліки: порохнявий паркет, стеля осипається. Для усунення недоліків по­трібен ремонт, вартість якого згідно з кошторисом складає 5500грн. Однак, оскільки він винен Шурупову 1500 грн., які Ахламовим не було сплачено при укладанні договору, то він просив стягнути з відповідача 4 000 грн і відшкодування моральної шкоди 1 000 грн.

У судовому засіданні відповідач зазначив, що поданий Ахламовим позов спрямований виключно на звільнення від боргу в сумі 1800грн. Крім того, він посилався на ретельний огляд квартири Ахла­мовим перед купівлею, а також на те, що покупцеві було відомо про порохнявий паркет. Усунення цього недоліку покупець передбачав за рахунок власних коштів.

В суді з'ясувалося, що при побіжному огляді наявність недоліків паркету виявити неможливо.

Як вирішити справу? Запропонуйте можливе рішення суду.

2

6

Тема: Види договорів купівлі-продажу

Завдання 1.Використовуючи рекомендовану літературу дослідіть ознаки договору роздрібної купівлі-продажу.

Завдання 2. ТОВ «Лія» пред'явило до ПП«Сана»позов про стягнення неустой­ки за недопоставкупродукції за договором поставки. ПП «Сана»незаперечувало факту невиконання договору, але просило звільнити його від відповідальності, оскільки ПП «Сана», всвою чергу, не отримало необ­хідних комплектуючих виробів від свого партнера -АТ «Металоцентр», а тому його вина у невиконанні договору відсутня.

В ході розгляду справи господарський суд встановив, що АТ «Металоцентр» було визнано банкрутом, воно припинило свою діяльність, внаслідок чого ПП «Сана» неотримало необхідні комплектуючи виро­би. З урахуванням цієї обставини господарський суд відмовив ТОВ «Лія» у позові.

Чи вірне рішення суду? Які умови необхідні для покладання відповідальності?

2

7

Тема: Договір міни, дарування

Завдання 1.Використовуючи рекомендовану літературу дослідіть особливості договору міни.

Завдання 2. 7вересня 2004року Тертична та Боровиковуклали договір міни, згідно з яким Тертична передала Боровикову 1/2садового будинку, яка належала їй на праві власності в обмін на однокімнатну квартиру, що належала Боровикові з доплатою 5 000грн. 12листопада 2004року Тер­тична звернулася до суду з позовом про визнання договору недійсним як укладеного з порушенням вимог чинного законодавства, оскільки до­говір міни не передбачає передачу будь-яких коштів. Її донька Топталова вступила у процес із самостійними позовними вимогами про переве­дення на неї прав і обов'язків продавця, оскільки продаж майна відбув­ся без її відома.

Яке рішення повинен винести суд? Як впливає на вирішення спра­ви та обставина, що Боровиковпродав квартиру, яка була приватизована ним у шлюбі?

2

8

Тема: Договір довічного утримання. Рента

Завдання 1.Використовуючи рекомендовану літературу дослідіть особливості укладання і розірвання договору довічного утримання.

Завдання 2. За договоромренти укладеної на певний строк ПетренкоІгор передав Борису Федоровубезоплатно у власність верстат для виготовлен­ня виробів з деревини, останній зобов'язувався сплачувати йому ренту раз в квартал на протязі п'яти років.

В договорі були відсутні умови про викупну ціну ренти. Через рік у Федороваверстат вкрали, він повідомив про це Петренка, той в свою чергу почав вимагати припинення договору постійної ренти шляхом її викупу Борисом Федоровим.

На кому лежить ризик випадкової загибелі речі?

Як слід визначити викупну ціну ренти верстата переданого безоп­латно?

2

9

Тема: Договір майнового найму (оренда)

Завдання 1.Використовуючи рекомендовану літературу дослідіть ознаки договору оренди.

Завдання 2. Ремонтно-експлуатаційна контора уклала договір про передачу в користування підприємства громадського харчування -приміщення для їдальні, як було зазначено в договорі. Оскільки приміщення раніше зай­мала перукарня, то було обговорено, що підприємство зробить перепланування і ремонт приміщення. Однак проведення зазначених робіт усе відкладалося, а через якийсь час підприємство розмістило в найнятому приміщенні закуплені для своїх потреб матеріальні цінності — меблі, різний інвентар, посуд, столову білизну. І у зв'язку з цим підприємство стало вносити орендну плату в зменшеному розмірі як за складське при­міщення. Контора вимагала виплати за приміщення відповідно до умов договору і його розторгнення в зв'язку з неправильною виплатою заборгованості. Підприємство відмовилося виконати цю вимогу, вказавши на те, що воно найбільш доцільно використовує найняте приміщення: їдальню воно розмістило в іншому приміщенні, що має потребу в перебудові, а дане при­міщення цілком придатне для збереження матеріальних цінностей. Після цього контора пред'явила позов в господарський суд про розірвання дого­вору найму майна і стягнення заборгованості по орендній платі, а також витрат, необхідних для перепланування і ремонту приміщення.

Яке рішення прийме суд?

2

10

Тема: Види договорів майнового найму. Договір позички

Завдання 1.Використовуючи рекомендовану літературу дослідіть ознаки договору лізингу.

Завдання 2. Державне підприємство «Кристал» та ТОВ «Борт» вирішили укласти договір оренди нежилого приміщення, яке знаходиться на балансі у ДП «Кристал». В проекті договору сторони зазначили строк оренди – 20років. Сторони підписали зазначений проект, скріпили його печатками. Фонд державного майна узгодив договір, але зазначив, що він підлягає нотаріальному посвідченню та дер­жавній реєстрації.

Коли сторони звернулися до нотаріуса, виявилося, що для належного нотаріального посвідчення договору не вистачає необхід­них документів. Тоді сторони вирішили перепідписати договір оренди на строк 11місяців.

Після закінчення строку оренди через 11місяців ДП «Кристал», почало вимагати передачі йому орендованого приміщення. ТОВ «Борт» відмовилося передавати приміщення, посилаючись на підписаний та скріплений печатками сторін договір зі строком орен­ди 20років.

Вирішіть справу.

4

11

Тема: Житлове право

Завдання 1.Використовуючи рекомендовану літературу дослідіть житлові фонди.

Завдання 2. В лютому 2004 р. Л.пред'явив позов до AT«Тодак» про визнан­ня права на житлове приміщення і вселення. Позивач зазначав, що їх сім'я з чотирьох осіб (він, батьки, молодший брат) проживали у двокімнатній квартирі, що належить відповідачу. Батьки шлюб розірвали, і матері в 1999р. було надано двокімнатну квартиру, в якій вона поселилась з молодшим сином, оскільки двокімнатної квартири на двох осіб не надавали, мати включила до членів сім'ї і його – позивача, на той час неповнолітнього. Незважаючи на це, він залишився проживати з батьком, у грудні 2003р. був призва­ний звідти на строкову військову службу. Того ж місяця його бать­ко помер.

Посилаючись на те, що відповідач не визнав за ним права на житлову площу в спірній квартирі, перешкоджає його вселенню туди, позивач просив суд задовольнити позов.

Зібраними у справі доказами підтверджено, що позивач зі спірної квартири не виселявся і постійно проживав до призову на військову службу. Це підтверджується показаннями свідків: лікарями поліклініки, вчителями, сусідами; особисті речі позива­ча на момент смерті батька знаходились у спірній квартирі. Батько позивача неодноразово звертався із заявою про прописку сина на свою житлову площу, де той фактично проживав.

Відповідач зазначав, що Л. був прописаний в іншій квартирі, зазначав її в окремих документах як місце своєї прописки, тому втратив право на спірну квартиру.

Вирішіть спір.

6

12

Тема: Договір підряду

Завдання 1.Використовуючи рекомендовану літературу дослідіть види договорів підряду.

Завдання 2. AT«Корсар», яке мало на балансі автомобіль AUDIА6, звернулося до СТО з приводу ремонту цього автомобіля, який був після аварії. Майстер СТО провів огляд автомобіля та встановив, що необхідно відрихтувати, відшпаклювати та провести пофарбу­вання крила, а також замінити фару. Після цього було укладено договір, в якому строк виконання робіт був визначений 16червня. У вказаний строк представник AT«Корсар» прийшов до СТО і від охоронця дізнався, що крило було відрихтовано і пофарбовано, тобто, всупереч технології, не виконано стадію шпаклювання. Так як майстра не було на робочому місці, представник вирішив зателефонувати пізніше для того, щоб узгодити нові строки та питання, які стосуються технологічного процесу, яких майстер не дотримувався при виконанні роботи.

Цього ж дня майстер вирішив вивезти автомобіль із гаража для того, щоб подивитися чи є розбіжності кольору між загальним кольором машини та крилом, яке було пофарбовано. Майстер сів за кермо, але не зміг впоратитися з керуванням автомобілем і потрапив в аварію, внаслідок чого автомобіль було дуже пошкод­жено.

СТО відмовилося від ремонту нових пошкоджень за свій рахунок, запропонувавши AT«Корсар» отримати гроші на відшкодування шкоди від майстра СТО, мотивуючи також тим, що власник цього автомобіля пропустив строк, який було обумовлено договором, тому він і повинен нести ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження речі. Крім того, СТО звернулося до AT«Корсар» з вимогами сплатити кошти за вже виконану роботу згідно з умовами договору.

Як має бути вирішена справа?

2

13

Тема: Види договорів на виконання робіт

Завдання 1.Використовуючи рекомендовану літературу дослідіть ознаки договору побутового підряду.

Завдання 2. 1листопада 2004року Ісаєнко Л. викликала телевізійного майстра у зв'язку з поломкою телевізора. Вартість ремонту складала 156гривень, і вона внесла аванс 100гривень, домовившись, що забе­ре з майстерні телевізор самостійно. Термін для отримання телевізора був вказаний на квитанції - 18листопада. Майстер відремонтував те­левізор до вказаної дати. 27грудня Ісаєнко Л. збиралася забрати теле­візор, але по дорозі її машина попала в аварію, де вона зламала руку.

15 січня 2005року, після виходу з лікарні, вона зайшла до майстерні за телевізором.

Телевізор вона забрати не змогла, оскільки їй пояснили, що 3січня 2005року в майстерні відбулася пожежа, яка виникла у сусідньому бу­динку та перекинулася на майстерню, і значну кількість майна в май­стерні було знищено, в тому числі телевізор Ісаєнко Л. Ісаєнко Л. вима­гала, щоб майстерня відшкодувала вартість телевізора та повернула спла­чений аванс. В свою чергу майстерня вимагали сплати 56гривень несплаченої суми за виконану роботу та по 5гривень на день за зберігання телевізора.

Як вирішити суперечку? Дайте оцінку діям сторін.

3

14

Тема: Загальна характеристика договорів про надання послуг. Договір оплатного надання послуг

Завдання 1.Використовуючи рекомендовану літературу дослідіть ознаки послуг.

Завдання 2.Підприємець Рубашкін, що супроводжував вагони з овечими шкірами з Дагестану до Ростова, при проходженні поїзда по території Чечні, після важкого поранення бандитами, що напали на поїзд, був з нього знятий і покладений лікарню. Там він пролежав кілька місяців. Його пред­ставник Каменєв, що виявив значну недостачу шкір при їхньому прий­манні в Ростові, висунув претензії до залізниці й зажадав відшкодувати вартість зниклих шкір при бандитському нападі на поїзд. Адміністрація залізниці відмовилася платити, посилаючись на те, що при проходженні поїздів через Чечню вантажі пропадають постійно й у неї немає можли­вості виставляти збройну охорону кожного поїзда. Рубашкін, що вий­шов з лікарні через 14 місяців, подав позов до залізниці з вимогою відшкодування вартості викрадених шкір.

Чи належні бути задоволені вимоги представника Рубашкіна? А його самого?

Який строк позовної давності по даних вимогах?

2

15

Тема: Транспортні зобов'язання

Завдання 1.Використовуючи рекомендовану літературу дослідіть ознаки транспортних правовідносин.

Завдання 2.Авіакомпанія «Одеські авіалінії» прийняла до перевезення 200 місць, загальною вагою 4750 кг., на адресу виробничо-технічного підприємства «Конструктор». Вантаж прибув з затримкою у 5 діб, що завдало значних збитків підприємству: не була відвантажена продукція споживачам, зірвано план виробництва.

Підприємство звернулося з вимогою про сплату штрафу за прострочення у сумі 1370 грн. та збитків, завданих простоєм. Авіакомпанія зазначила, що прострочення було викликане несприятливими погодними умовами.

Яке рішення повинен винести господарський суд?

2

16

Тема: Договір перевезення. Види договорів перевезення

Завдання 1.Використовуючи рекомендовану літературу дослідіть ознаки транспортних правовідносин залізничним транспортом.

Завдання 2.Телегін здав квиток у касу аеропорту, оскільки літак, на якому він повинен був летіти з Новосибірська в Москву затримався на шість го­дин і він уже не встигав зробити пересадження на рейс Москва - Анталія в Шереметьево-1, у якому було заброньовано для нього місце. При цьому він зажадав відшкодувати не тільки вартість квитка, але заплатити й штраф, передбачений у транспортному уставі, а також вартість туристичної путівки в Анталію, купленої в турагентстві «Пегас», і відшко­дувати моральні збитки. Аерофлот відмовився платити, мотивуючи це тим, що затримка вильоту відбулася через страйк заправників палива, а не з вини адміністрації аеропорту.

Чи підлягає задоволенню вимога пасажира Телєгіна? Чи зміниться рішення завдання, якби затримка відбулася через відсутність палива або технічної несправності літака?

6

17

Тема: Договір морського перевезення

Завдання 1.Дослідіть, які види морського перевезення передбачає КТМ.

Завдання 2.Підприємець Миколаїв зафрахтував у морського пароплавства в м. Новоросійську вантажне судно на один рейс із Марокко в Росію для перевезення апельсинів. За договором перед навантаженням трюми суд­на повинні були бути чистими й вільними від стороннього вантажу. Од­нак капітан судна до прийняття вантажу Миколаєва в один із трюмів занурив тонну бананів для реалізації їх у Росії. У зв'язку із цим, він не зміг прийняти на борт всі апельсини. Миколаїв, що Перебував там, був змушений повернути одну тонну апельсинів їхньому продавцеві за зни­женою ціною й зазнав збитків. Із прибуттям у Росію Миколаїв подав у суд позов до морського пароплавства, у якому представив розрахунки підтверджуючі те, що весь його вантаж повинен був розміститися в трю­мах судна й зажадав відшкодування збитку, як він думав, через некваліфіковане розміщення вантажу.

Чи повинен суд задовольнити позов фрахтувальника в зазначеній ситуації?

2

18

Тема: Страхування. Договір страхування

Завдання 1.Використовуючи рекомендовану літературу дослідіть обов'язкові умови договору страхування майна.

Завдання 2.Позивач звернувся до суду з позовом до ЗАТ «Xіт» про стягнення грошових сум в розмірі 2 879 грн. 16 коп., посилаючись на те, що 20. 12. 2004 року він в офісі відповідача заповнив заяву через посередника на отримання страхового полісу від відповідача про захист свого життя і сплатив страховий внесок в зазначеній сумі. Надалі страхова компанія повинна була повідомити про початок страхового захисту, але не повідо­мила. Позивач звернувся з письмовою заявою про повернення страхо­вого внеску та відмовився від подальшого співробітництва. Ні страхо­вого полісу, ні договору страхування позивач з відповідачем не підпису­вав, тому вважає, що відповідач незаконно утримує сплачену ним суму.

У судовому засіданні встановлено, що позивач в офісі відповідача 20. 12.2004 року заповнив через посередника заяву на отримання стра­хового полісу від відповідача на захист життя позивача та сплатив стра­хову премію, еквівалентну 500 доларів США в національній валюті в сумі 2 879 грн. 76 коп., що підтверджується платіжною квитанцією.

Чи можна вважати договір страхування укладеним? Вирішить пи­тання, чи підлягають задоволенню вимоги позивача?

4

19

Тема: Договір зберігання

Завдання 1.Використовуючи рекомендовану літературу дослідіть ознаки договору зберігання.

Завдання 2.Громадянин П. звернувся в суд із позовом до кооперативної автостоянки «Мотогон» про стягнення вартості втраченого автомобіля. По­зивач зазначав, що з січня 1981р. він є членом названого кооперативу, з яким уклав договір схову належного йому на праві власності автомо­біля 5 червня 1995 р. він поставив на закріплене за ним місце приват­ний автомобіль ВАЗ-21091. 6 червня 1995 р. його було звідти викраде­но. Добровільно відповідач вартість автомобіля не відшкодовує. Поси­лаючись на ці факти, П. просив задовольнити позов та стягнути з відпо­відача вартість автомобіля, відшкодувати моральну шкоду, а також су­дові витрати.

Чи підлягає позов задоволенню? Якщо так, то в якій частині?

2

20

Тема: Договори доручення. Договір комісії

Завдання 1.Дослідив ЦК зробіть співвідношення договорів доручення і комісії.

Завдання 2.Терещенко звернувся до Мамотова з вимогою виплати йому комі­сійної винагороди, яка йому належить, оскільки умови договору комісії, що був укладений між ними, повністю виконані Терещенком. Мамотов відмовився від виплати винагороди, тому що у договорі не тільки не був передбачений розмір комісійної винагороди, а й взагалі не було згадки про виплату винагороди. Терещенко звернувся до суду з вимогою до Мамотова про виплату винагороди. Як суд повинен вирішити спір?

2

21

Тема: Договір управління майном

Завдання 1.Дослідив ЦК зробіть співвідношення договорів комісії та управління майном.

Завдання 2.Підприємець Іванов отримав за договором управління з ТОВ «Оме­га» нерухоме майно, яке складалося із збиткового магазину по продажі електроніки і житлового будинку в аварійному стані на належно відве­деної земельної ділянки. Договір передбачав надання право управляю­чому вчиняти будь-які юридичні дії щодо майна, яке знаходиться в уп­равлінні. Іванов отримав кредит і здійснив переобладнання магазину в магазин продовольчих товарів, здійснив закупівлю товарів і почав тор­гову діяльність. Аварійний будинок він зніс та побудував корти, які зда­вав в оренду всім бажаючим. Прибуток, після виплати процентів банку та вирахувань витрат на управління, направлявся ТОВ «Омега».

Коли дирекції ТОВ «Омега» стало відомо про вчиненні дії до гоподарського суду був поданий позов про розірвання договору управління майном та відшкодування збитків пов'язаних з перепрофілювання магазину та знесення будинку.

Оцінить ситуацію та визначити чи підлягає позов задоволенню?

2

22

Тема: Види договорів про надання фінансових послуг

Завдання 1.Дослідив ЦК зробіть співвідношення договорів банківського вкладу і банківського рахунку.

Завдання 2.У квітні 2004 року Кредитна спілка звернулась до суду з зазначе­ним позовом, посилаючись на те, що 9 квітня 2003 року між позивачем та відповідачем був укладений договір позики. Згідно укладеної угоди П-ов С В. отримав 1000 грн. строком на 1 місяць зі сплатою 7,25 % за користування позикою.

Однак ні в обумовлений угодою термін, ні на час звернення пози­вача з позовом до суду відповідач борг та відсотки за користування по­зикою не сплатив. Крім того, угодою було передбачено нарахування пені у розмірі 0,2 % за кожний день прострочки сплати боргу на протязі року.

Враховуючи викладене, Кредитна спілка просила стягнути на їх користь 3970 грн.

В якому обсязі підлягає задоволенню позов кредитної спілки?

4

23

Тема: Розрахункові правовідносини

Завдання 1.Використовуючи рекомендовану літературу визначте види безготівкових рахунків.

Завдання 2.У січні 2002 позивач Хомік двічі відповідними платіжними дору­ченнями через обслуговуючий його банк - філію КБ «А» по системі «клієнт-банк» перерахував електронною поштою грошові кошти на за­гальну суму 363 000,00 грн. для ТІЛ «С», яке обслуговується відповіда­чем - АКБ «У». При цьому у платіжних дорученнях, серед інших рекві­зитів отримувача замість належного йому ідентифікаційного коду 0000000004 був зазначений код 000000044. Відповідач, отримавши роз­рахунковий документ не перевірив зазначеної обставини, прийняв до виконання платіжні доручення і перерахував кошти.

Двічі позивач звернувся до відповідача з листами, згідно яких про­сив повернути йому кошти, оскільки вони були вкрадені з його рахунку і перераховані без відома директора.

Надайте оцінку обґрунтованості вимог позивача. В яких випадках банк повинен відповідати за шкоду, заподіяну суб'єктам переказу?

4

24

Тема: Розпорядження майновими правами інтелектуальної власності

Завдання 1.Визначте види договорів щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності та їхня загальна характеристика.

Завдання 2.АТ придбало 100 % акцій АТ, що здійснювало виготовлення шкіряного взуття. Свої вироби останнє маркірувало словесним товар­ним знаком «Граніт». АТ також почало проставляти на взутті, що ви­пускається, даний товарний знак. Виробничий кооператив «Авангард» зажадав припинення використання товарного знаку на тій підставі, що АТ користувалося знаком по його ліцензії. Крім того, у договорі про покупку 100 % акцій АТ не передбачався перехід до покупця прав на фірмове найменування, товарний знак та інші засоби індивідуалізації продавця, а також приналежних йому на підставі ліцензії прав викорис­тання таких засобів індивідуалізації.

Як, на вашу, думку треба вирішити цю суперечку?

3

25

Тема: Спільна діяльність

Завдання 1.Використовуючи рекомендовану літературу дослідіть відмінність договору простого товариства.

Завдання 2.Куценко, Тесль, Штукаров і Смоляр створили просте товариство для будівлі кожному його члену будинку своєю працею за рахунок за­гальних коштів у селищі міського типу. Після будівлі першого будинку товариші побудували дерев'яну веранду жителеві селища. Обсяг робо­ти учасників при цьому був різний. Розподіл отриманих за будівницт­во веранди грошей викликало спір. Куценко й Тесль пропонували гроші поділити нарівно, а двоє інших - відповідно до трудової участі кожно­го. До того ж Тесль попросив купити дискову електропилку й рубанок, які були їм внесені як внесок у товариство й украдені в ході будівниц­тва веранди.

Як варто поділити гроші, отримані за будівлю веранди? Чи право­мірне прохання Теслі купити нові інструменти замість втрачених за рахунок товариства.

2

26

Тема: Недоговірні зобов'язання

Завдання 1.Дослідив ЦК зробіть співвідношення договірних і недоговірних зобов'язань.

Завдання 2.За вироком районного суду Когут і Ганіч були засуджені за зловжи­вання службовим становищем і кількаразове одержання хабарів, а Сав­ченко - за співучасть у кількаразовому одержанні хабара. Суд визнав встановленим, що Когутом було отримано хабарів на 10 тис. гривень, їм же разом із Ганічем - на 6 тис. гривень, а разом із Савченком - на 20 тис. гривень, із яких Когут узяв собі 7 тис. гривень і передав Савченко 5 тис. гривень. Особисто Ганічем було отримано 5 тис. гривень. Загальна сума хабарів - 26 тис. гривень як безпідставне збагачення, стягнена судом у прибуток держави з Когута, Ганіча і Савченко солідарно.

Чи правильне рішення суду?

2

27

Тема: Зобов'язання з односторонніх дій

Завдання 1.Використовуючи рекомендовану літературу дослідіть види конкурсів.

Завдання 2.Ломов прочитав оголошення, в якому особа благала знайти загуб­лені документи, без яких вона не може виїхати за кордон за негайною справою. Увечері того ж дня Ломов випадково знайшов документи та звернувся до особи, що обіцяла винагороду з вимогою виплати винаго­роду, яка була обіцяна у оголошенні. Але ця особа відмовилася на підставі того, що вона вже отримала нові документи. Ломов заперечив, що строк дії оголошення не указаний в об'яві і тому винагорода повинна бути виплачена тоді, коли завдання виконане.

Як повинен вирішити справу суд?

2

28

Тема: Деліктні зобов'язання

Завдання 1.Використовуючи рекомендовану літературу дослідіть умови деліктної відповідальності.

Завдання 2.Клімов сидів за робочим столом у проектному бюро і курив, в цей же час заправляючи запальничку. Випадково він пролив бензин на светр і впустив цигарку, яка потрапила на пляму бензину, який спалахнув. Клімов з криком забіг до роздягальні до умивальника. Сомов побачив полум'я на Клімові, схватив перше, що попало під руку і загасив полум'я. Виявилося, що полум'я він гасив дорогим пальтом головного інженера, що було в результаті зіпсоване.

Виявіть суб'єктів зобов’язання. Які вони мають права.

2

29

Тема: Види зобов'язань з відшкодування шкоди

Завдання 1.Використовуючи рекомендовану літературу дослідіть відмінність відшкодування шкоди, завданої малолітньою особою і відшкодування шкоди, завданої неповнолітньою особою.

Завдання 2.При зіткненні вантажного теплохода з пасажирським останній отримав велику пробоїну в місці знаходження пасажирських кают, які були миттєво затоплені. Винним у аварії був капітан пасажирського теплоходу. При цьому загинули: Лахова – 35 років, яка мала на утримані матір, 60 років, та дочку, 10 років; Корнєв – 40 років, який мав на утриманні жінку, 40 років, непрацюючу, та доглядавшу трьох дітей 10, 8 та 7 років. Мати Лахової та жінка Корнєва подали в суд позови до морського пароплавства про відшкодування шкоди в наслідок загибелі годувальників.

Як повинен вирішити суд?

13

30

Тема: Зобов'язання у зв'язку з набуттям, збереженням майна без достатньої правової підстави

Завдання 1.Використовуючи рекомендовану літературу дослідіть порядок повернення безпідставно набутого майна.

Завдання 2.Куликов В. знайшов у трамваї сумку, в якій були паспорт на ім'я Федорук В. та мобільний телефон. Куликов В. зателефонував Федоруку В. і запропонував йому повернути паспорт, якщо останній дозволить залишити йому мобільний телефон.

Чи правомірні умови повернення сумки, запропоновані Куликовим В., якщо Федорук В. не обіцяв публічно винагороди за її повернення?

2

31

Тема: Загальні положення про спадкування

Завдання 1.Використовуючи рекомендовану літературу дослідіть об'єкти спадкового права.

Завдання 2.Донька померлого Петрунькіна звернулася до нотаріальної конто­ри із заявою про видачу свідоцтва про спадщину на все майно, оскільки інша спадкоємиця - дружина - є вбивцею спадкодавця.

Нотаріус, познайомившись з документами, видав заявникові свідоц­тво про право на спадщину на половину спадкового майна, оскільки суд визнав дружину Петрунькіна очманілою на момент здійснення вбивства, внас­лідок чого вона не втратила спадкового права.

Дайте характеристику діям нотаріуса.

2

32

Тема: Спадкування за заповітом

Завдання 1.Використовуючи рекомендовану літературу дослідіть право на обов'язкову частку у спадщині.

Завдання 2.Після смерті Нечипоренка до нотаріуса звернулися: Петрова – перша дружина з екземпляром заповіту 1999 року, де вона вказана як єдина спадкоємиця, Сєрова – друга дружина з екземпляром заповіту 2002 року, де вже вона вказана як єдина спадкоємиця, та Клименко – жінка, яка проживала з заповідачем до його смерті без реєстрації шлюбу зі своїм екземпляром заповіту 2006 року, де вона вказана як єдина спадкоємиця. Крім цього у Нечипоренка залишилася неповнолітня дочка 1998 року народження від шлюбу з першою дружиною.

Хто і в якому розмірі має право на спадщину?

2

33

Тема: Спадкування за законом

Завдання 1.Використовуючи рекомендовану літературу дослідіть правила спадкування усиновленими та усиновлювачами.

Завдання 2.Під час сварки, у стані ревнощів та сильного душевного хвилюван­ня Миронова Р. вбила свого чоловіка Миронова О. Її було засуджено за вбивство у стані афекту, але від відбування покарання було звільнено, оскільки на момент вбивства вона знаходилася у стані вагітності. Після смерті Миронова залишилася п'ятикімнатна квартира, що була придба­на ним та його дружиною під час шлюбу.

Крім дружини - Миронової Р. та спільного з нею сина Івана 2 років, у померлого залишилися донька від другого шлюбу - Катерина, 11 років, відносно якої він був позбавлений батьківських прав в судовому поряд­ку, та старенька мати. Крім того, син Миронова О. від першого шлюбу -Роман, який загинув 4 роки тому, мав від першого шлюбу сина Ігоря, а від другого - доньку Вікторію та сина В'ячеслава.

Визначте коло спадкоємців за законом та їх частки у спадковому майні.

2

34

Тема: Здійснення права на спадкування

Завдання 1.Використовуючи рекомендовану літературу дослідіть правові наслідки відмови від прийняття спадщини.

Завдання 2.У 1998 році помер Богач В., який мав на правах приватної влас­ності будинок. У будинку на момент смерті спадкодавця мешкали його спадкоємці: сини Петро та Василь, донька Алевтина, онуки: Григорій, Володимир, Олена, Катерина, Павло та Сергій. Протягом довгого часу вони не оформлювали своїх спадкових прав.

У 2004 році помер син Богача - Петро, а його дорослі діти Володи­мир та Олена переїхали до іншого міста. Донька Богача - Алевтина була належним чином визнана недієздатною і знаходилася в лікарні. Її син Григорій за скоєння злочину знаходився в місцях позбавлення волі. Ско­риставшись ситуацією, у 2007 році син Богача - Василь зі своїми дітьми Катериною, Павлом та Сергієм отримали в нотаріальній конторі свідоц­тво про спадщину. При цьому вони не повідомили нотаріуса про існу­вання інших спадкоємців. У зв'язку з цим, інші спадкоємці та їх пред­ставники звернулися до суду з позовом про визнання виданого свідоцт­ва недійсним.

Яке рішення повинен прийняти суд?

2

35

Тема: Виконання заповіту

Завдання 1.Використовуючи рекомендовану літературу дослідіть право виконавця заповіту на відмову від здійснення своїх повноважень.

Завдання 2.Виконавець заповіту Тихонов, який також був одним із спадкоємців, виконуючи свої повноваження поніс певні витрати, зв'язані з охороною спадкового майна, управління спадщиною та інше, і звернувся до інших спадкоємців з вимогою відшкодування понесених ним витрат. Однак, інші спадкоємці відмовилися компенсувати затрати, мотивуючи тим, що Тихонов є одним із спадкоємців і може компенсувати свої витрати за рахунок тієї частини спадщини, що він отримав і вони, таким чином, нічого йому не винні.

Чи має право виконавець - спадкоємець Тихонов на відшкодування витрат, які він поніс у зв'язку з виконанням своїх повноважень як виконавець заповіту у цьому разі?

2

56

Тема: Оформлення права на спадщину

Завдання 1.Використовуючи рекомендовану літературу дослідіть правила видачі свідоцтва про право на спадщину.

Завдання 2.Після закінчення інституту Громов переїхав до міста і наступні 3 роки влаштовував своє особисте життя. Повернувшись додому, на місці садиби своєї матері він побачив магазин. Власник магазину побудував його рік тому, а кому належала раніше земля він не знає. Сусіди розповіли Громову, що його мати після тяжкої хвороби померла 2 роки тому, а так як він, як єдиний спадкоємець не з'явився, садиба перейшла державі. А рік назад садибу зламали, а на її місці збудували сільський магазин.

Чи може Громов поновити своє право на спадкування?

До кого йому звертатися у разі поновленням його прав на спадкування?

2

37

Тема: Спадковий договір

Завдання 1.Використовуючи рекомендовану літературу дослідіть особливості спадкового договору з участю подружжя.

Завдання 2.Набувач за спадковим договором Кацаба мав після смерті відчужувача організувати похорони в індуському стилі зі спаленням тіла та розвіянням попелу над священною річкою Ганг (Індія), а за це він отримував право на автомобіль «VOLVO-XC90». Набувач не захотів бути посміховиськом серед родичів покійного, тому влаштував тільки кремацію тіла та поховання у родинному склепі.

Як можна охарактеризувати дії набувача?

Як можна охарактеризувати дії набувача, якщо спадкоємці не заперечували проти такої зміни умов договору?

Чи може хтось контролювати виконання умов договору набувачем?

2

38-40

Тема: Сімейне право. Етапи розвитку сімейного права. Сімейні правовідносини

Завдання 1.Використовуючи рекомендовану літературу дослідіть засади сімейних правовідносин.

Завдання 2.Дружина громадянина Алієва, за національністю українка, під час шлюбу була обмежена у вільному виборі одежі, та споживання окремих продуктів. Так чоловік забороняв їй вдягати купальник, інші відкриті та облягаючи речі, а також забороняв їсти свинину та оселедці, мотивуючи тим, що за їхнєю релігією це заборонено. Натомість, дружина заперечувала проти схильності Алієва до паління.

Чи порушені права людини у даному випадку?

Чи змінилося б твердження, якщо б подружжя проживало не на Україні?

6

41

Тема: Здійснення сімейних прав та виконання

Завдання 1.Використовуючи рекомендовану літературу дослідіть основні засади здійснення сімейних прав та виконання сімейних обов'язків.

Завдання 2.Бабуся подарувала своєму онукові 5 річному Сергію майно на суму 20000 грн. Батьки Сергія вирішили продати це майно і вкласти гроші в розвиток свого бізнесу. Однак нотаріус відмовив в завіренні відповідних правочинів.

Які функції виконував нотаріус у даному випадку?

Хто може захистити майнові права малолітнього Сергія у даному випадку?

2

42-43

Тема: Загальні положення про шлюб. Шлюбний договір. Визнання шлюбу недійсним. Припинення шлюбу

Завдання 1.Використовуючи рекомендовану літературу дослідіть принципи укладення шлюбу.

Завдання 2.Прижнюк звернувся до суду з позовом, у якому просив визнати недійсним запис про реєстрацію шлюбу його померлого брата Володи­мира з відповідачкою Кірсановою Оленою. У позовній заяві позивач зазначив, що його брат був важко хворий і помер через 15 днів після реєстрації шлюбу. На його думку, відповідачка, реєструючи шлюб з бра­том Володимиром, не мала мети створення сім'ї, а хотіла отримати спад­щину після смерті чоловіка.

Як слід вирішити справу?

8

44-45

Тема: Права та обов'язки подружжя. Право власності подружжя

Завдання 1.Використовуючи рекомендовану літературу дослідіть особисті немайнові права та обов'язки подружжя.

Завдання 2.Подружжя Іваненко перебували у зареєстрованому шлюбі з 1985 року. У 1990 році вони посварилися, та не оформили розірван­ня шлюбу. Вони фактично припинили сімейне життя і стали прожи­вати в різних місцях. У березні 1994 року у дружини Іваненко народився син. Батьком дитини вона визнала свого чоловіка. У серпні 1994 року вона подала позов на чоловіка про виплату аліментів на утримання сина. Дізнавшись з позовної заяви про те, що батьком дитини було записано його, Іваненко подав зустрічний позов про ану­лювання запису про батьківство. Як вирішити справу?

4

46-48

Тема: Визначення походження дитини. Права та обов'язки батьків та дітей. Право власності батьків та дітей

Завдання 1.Використовуючи рекомендовану літературу дослідіть право приватної власності батьків та дітей.

Завдання 2.Подружжя Іваненко перебували у зареєстрованому шлюбі з 1985 року. У 1990 році вони посварилися, та не оформили розірван­ня шлюбу. Вони фактично припинили сімейне життя і стали прожи­вати в різних місцях. У березні 1994 року у дружини Іваненко народився син. Батьком дитини вона визнала свого чоловіка. У серпні 1994 року вона подала позов на чоловіка про виплату аліментів на утримання сина. Дізнавшись з позовної заяви про те, що батьком дитини було записано його, Іваненко подав зустрічний позов про ану­лювання запису про батьківство. Як вирішити справу?

8

49

Тема: Влаштування дітей, позбавлених батьківського піклування

Завдання 1.Використовуючи рекомендовану літературу визначіть порядок усиновлення дитини.

Завдання 2.Після смерті Лисової залишився п'ятирічний син Леонід, якого взяв в свою сім'ю брат померлої Орлов. У сім'ї Орлова Леонід жив та виховувався нарівні з дітьми свого дядька. Через три роки помер Орлов. Його дружина відмовилася займатися вихованням та утримання Леоніда. Даль­ня родичка Лисової Павлова погодилася взяти на себе обов'язки опікуна Леоніда. Опікунство було оформлено належним чином. Пенсія, призна­чена Леоніду після смерті матері, була маленька, Павлова також була пенсіонеркою. Вона подала позов на Орлову про стягнення аліментів на утримання Леоніда.

Чи обґрунтовані дані вимоги?

5

50

Тема: Права та обов'язки інших членів сім'ї та родичів. Застосування Сімейного кодексу України до іноземців та осіб без громадянства. Застосування законів іноземних держав та міжнародних договорів в Україні

Завдання 1.Використовуючи рекомендовану літературу дослідіть особисті немайнові права та обов'язки інших членів сім'ї та родичів.

Завдання 2.Після автомобільної аварії залишилися живими 3 річний Максим та його мати Рокотько О., батько Максима загинув. Після отриманих травм Рокотько О. стала інвалідом 1 групи. Вона звернулася за матеріальною допомогою на утримання дитини до батьків померлого чоловіка, так як її батьки давно померли. Ті відмовили в допомозі так як вважали Рокотько О. винною в загибелі їхнього сина.

Чи може 3 річний Максим розраховувати на матеріальну допомогу від своїх бабусі та дідуся у даному випадку, якщо вони добровільно її не надають?

2

Разом:

140

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]