Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ukr_kultura_93_pitannya.doc
Скачиваний:
86
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

86.Значення творчості г.Сковороди

Особливе місце в історії як української, так і світової філософії займає Григорій Сковорода. Подібно європейським просвітникам, він схилявся перед розумом, наукою. Але осягнення людиною світу з його жорстокістю й егоїзмом не зробить людину щасливою. Щастя дає людині свобода, самопізнання і «сродний» труд, тобто творча праця, характер якої різний для кожної конкретної людини. Вільна творча праця і просвітництво розвивають в людині добрі начала, закладені природою, — так міркує Сковорода в творах «Благородний Еродій», «Убогий жайворонок», «Бджола і Шершень» та ін. Сковорода однозначно відкидає світоглядні положення епохи Відродження про «сильну особистість», яка багато бажає і багато досягає. У надмірній соціальній активності, прагненні оволодіти світом за допомогою розуму, знань, волі, зброї філософ вбачає одну з головних причин всіх бід сучасного йому життя. Бажання багатства, слави і влади вселяють в душу злобу, заздрість, жорстокість, вічне невдоволення собою і всім. Вихід з суперечності людського буття один — зречення зайвих бажань, в тому числі прагнення слави і влади, а також обмеження потреб людини шматком хліба і водою. Бог зробив важке непотрібним, а потрібне неважким — стверджує філософ. Схиляючись перед розумом, Сковорода був далекий від абсолютизації його можливостей. Наскільки світло розуму може досягати істини, настільки він може і помилятися. Людина доходить до істини і серцем, і такий шлях може бути більш коротким. Висуваючи положення про важливу роль, яку відіграє в людській діяльності інтуїція, емоційна і підсвідомо-несвідома сфери, філософ на сторіччя випередив свій час. Винятково актуальна і його думка про гармонію відносин між людьми і природою, яку Сковорода вважав божественною. Людина не повинна вважати природу чимось неживим і бездушним, і тоді, подібно до давньогрецького Антея, вона буде нескінченно черпати сили з неї. (див. також ноосфера як продовження ідей Сковороди).

87.М.Лисенко-основоположник української класичної музики М.Лисенко, він заклав основи української музичної фольклористики. Важливу національно-просвітницьку роль відіграла опера. Прикладом поєднання народної та професійної творчості є опера «Запорожець за Дунаєм» Семена Гулака-Артемовського.^ Микола Лисенко – музично-громадський діяч, композитор, хоровий диригент, фольклорист, піаніст і педагог. Створив національну композиторську школу. Свої сили спробував майже у всіх музичних жанрах. Його творчість типова для романтичного мистецтва.Оперна спадщина:

  • історико-героїчні («Тарас Бульба»);

  • лірико-побутові («Наталка Полтавка»);

  • комічна («Різдвяна ніч»);

  • лірико-фантастична («Утоплена»);

  • опера-сатира («Енеїда»).

Започаткував жанр дитячої опери («Коза-дереза», «Пан Коцький»).Хорова музика:-урочиста кантата («Радуйся, ниво неполитая»); -ліричні твори («Сон», «Пливе човен»). Понад 80 вокальних і хорових творів музикант написав під впливом творчості Т.Шевченка (цикл «Музика до Кобзаря»).М.Лисенко майстерно поєднував класичну і романтичну музику, що знайшло відображення у жанрі романсу («Коли розлучаються двоє», «У мене був коханий рідний край»).Музичні принципи М.Лисенка знайшли продовження у творчості:Кирила Стеценка– громадського, музичного діяча, диригента, священика, педагога (у його творчості кантати, хори, церковна музика, обробки народних пісень); Якова Степового– автора камерної музики (вокальної та інструментальної), фортепіанної спадщини (сонати, фантазії, п’єси-мініатюри); Миколи Леонтовича– майстра хорової мініатюри

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]