Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект ОЕАЦТ.doc
Скачиваний:
78
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.93 Mб
Скачать

8 Генератори синусоїдальних коливань

8.1. Підсилювачі безперервних сигналів

8.1.1 Принцип роботи підсилювача безперервних сигналів на лампі

Принцип роботи підсилювача показаний на графіках струмів і напруг на рис. 8.1. КолиUвх=0, через лампу протікає струмIа0, обумовлений положенням робочої точкиАна характеристиці. Такий стан лампи і підсилювача називається режимом спокою. Струм Iа0 створює на резисторіRа падіння напруги

.

Отже, напруга на аноді лампи буде дорівнювати

.

У режимі спокою струм Iа0, напруги URa і Uа0 не змінюється.Якщо в момент часу t1 на вхід підсилювача подається змінна напруга Uвх=Um вх·sinωt, та напруга UСК на ділянці сітка-катод буде змінюватися, тому що

.

Під дією цієї напруги анодний струм лампи буде змінюватися так, як показано на рис. 8.1.Амплітуда цього струму дорівнює величині Ima. Таким чином, анодний струм лампи має постійну і змінну складові.

Постійна складова струму проходить по ланцюгу: а→Rа→(анод-катод) лампи RК→ ┴ →-ЕК. Змінна складова анодного струму проходить по колу: (анод-катод)→СК→┴→Сбл→Rа→анод.

Тоді напругу на аноділампи можна записати наступним співвідношенням:

де iаRа - змінна складова анодної напруги, що виділяється на резисторі Rа при протіканні по ньому струму.

Змінна складова анодної напруги через конденсатор СР2 передається на вихід підсилювача і називається вихідною напругою Uвих.

Коли на вхід підсилювача надходить позитивна напівхвиля синусоїдальної напруги (t1-t2), та напруга на аноді лампи зменшується. Конденсатор СР2 буде розряджатися по колу: Р2→(анод-катод) лампи→RК→Rвх→-СР2.

За рахунок струму розряду конденсатора СР2 на резисторі Rвх створюється напруга негативної полярності.

Розряд конденсатора СР2 буде проходити від моменту часу t1 до моменту часу t2.

Від моменту часу t2 до t3 на вхід надходить негативна на півхвиля вхідної напруги й анодний струм буде зменшуватися, напруга на аноді збільшуватися, а конденсатор СР2 буде заряджатися по колу: а→Rа→СР2→Rвх→корпус→-Еа.

На резисторі Rвх виділяється напруга позитивної полярності.

Перехідне коло СР2, Rвх забезпечує передачу на вхід наступного каскаду (на вихід підсилювача) тільки зміну напруги на аноді лампи.

Рис. 8.1- Графіки, що пояснюють принцип підсилення

безперервних сигналів

Таким чином

.

Знак (-) показує, що фаза напруги на виході підсилювача протилежна фазі напруги на вході.

Амплітуда вихідної напруги, що дорівнює Umвих=Ima·Rа при визначеному виборі елементів схеми (Еа, Uзс, Rа) може бути значно більше амплітуди вихідної напруги.

Відношення називається коефіцієнтом підсилення напруги. У цьому і полягає принцип посилення електричних сигналів у лампових підсилювачах. Це порозумівається властивостями електронної лампи, завдяки яким за допомогою слабких електричних сигналів, що подаються на сітку лампи підсилювача, можна керувати струмом в анодному колі лампи й одержувати на навантаженні більш потужні коливання, ніж вхідний сигнал. Це можливо тому, що керуюча сітка лампи знаходиться значно ближче до катода ніж анод, і її вплив на анодний струм великий.

Роль резистора навантаження Rа полягає в тому, що, завдяки йому, напруга на аноді лампи змінюється відповідно до закону зміни вхідного сигналу, що забезпечує підсилення.

Якщо опір резистора Rа дорівнює нулю, на аноді лампи буде постійна напруга Uаа.Зміни напруги на аноді лампи не буде, а отже, не буде підсилення (Uвих=0).