Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект ОЕАЦТ.doc
Скачиваний:
78
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.93 Mб
Скачать

11.6 Тригери

Тригерами називають пристрої, що мають два стійких стани, у яких перехід з одного стану в інше відбувається внаслідок регенеративного процесу.

Під регенеративним процесом звичайно розуміють перехідний процес в електричному ланцюзі, що охоплений позитивним зворотним зв‘язком із петльовим підсиленням Кγ >1 у широкому діапазоні частот, що характеризується різкими змінами струмів і падінь напруг на елементах ланцюга.

Перехід тригера з одного стійкого стану в інший відбувається при впливі керуючого сигналу й супроводжується стрибкоподібною зміною струмів і напруг.

Розглянемо принцип роботи симетричного тригера на транзисторах n-р-n-типу, схема якого наведена на рис. 11.5, а. Тригер являє собою два підсилювачі на транзисторах 1 і2.

Вихід кожного підсилювача з'єднаний із входом іншого. Зворотний зв'язок, отриманий у результаті, такого з'єднання підсилювачів, є позитивним.

В принципі у наведеній схемі можливий стан електричної рівноваги, при якому обидва транзистори VТ1 і VТ2 відкриті й перебувають в активній області. В цьому випадку струми iк1 і iк2 рівні між собою й падіння напруг на елементах схеми не змінюються протягом часу.

Однак такий стан є нестійким і будь-які флуктуації струму або напруги призведуть до лавіноподібного процесу наростання струму одного й убування струму інших транзисторів.

Наприклад, збільшення колекторного струму ік1 призведе до зменшення колекторної напруги UК1 транзистора 1. Це у свою чергу, призведе до зменшення напруги UБ2 і струму Iб2 транзистори VТ2. Останнє спричинить зменшення Iк2 і збільшення Uк2, Uб1.

Отже, відбудеться подальше збільшення струму Iк1. Процес носить лавиноподібний характер і триває доти, поки не припиниться дія позитивного зворотного зв'язку. Це можливо при запиранні одного транзистора (наприклад, 2) або насиченні іншого (1). В обох випадках тригер буде перебувати в стані стійкої рівноваги.

Якщо параметри схеми обрані так, що коли один із транзисторів закритий, інший відкритий і насичений, то такий тригер називають насиченим.

Якщо відкритий транзистор перебуває на границі активної області й не входить у режим насичення, то тригер називається ненасиченим.

В одному зі стійких станів тригер може перебувати як завгодно довго до моменту, поки не надійде сигнал від джерела зовнішньої керуючої напруги. Нехай вона вводиться в ланцюг бази замкненого колектора 2. Як тільки напруга керуючого сигналу досягне рівня, при якому 2 відкриється, з'явиться колекторний струм IК2 і зменшиться струм бази IБ1. Транзистор 1 вийде в активну область і буде відновлена петля позитивного зворотного зв'язку. Виникаючий при цьому регенеративний процес зовсім аналогічний описаному вище. Він призведе до перекидання тригера. У підсумку транзистор 1 закриється, а транзистор 2 відкриється та виявиться в області насичення. Тригер перейде в другий стійкий стан. В процесі перекидання тригера на колекторах транзисторів формуються позитивні й негативні перепади струмів і напруг.

Рис. 11.5 - Схема симетричного тригера (а) і подання його у вигляді двох логічних елементів (б, в); перемикальні характеристики логічних елементів тригера (г)

Конденсатори С1 і С2 включені для прискорення процесу перемикання й звуться прискорювальними. Вони також виконують роль елементів пам'яті про попередній стан тригера й забезпечують чіткість його перемикання в новий стан. Роботу тригера можна розглядати більш узагальнено, представляючи кожний транзистор з відповідними з'єднаннями як логічний елемент, що виконує залежно від типу логіки функцію І-НІ чи АБО-НІ. У цьому випадку вихід логічного елемента з'єднаний із входом другого логічного елемента й схема тригера для різних (позитивний і негативний) логік має вигляд, показаний на рис. 11.5, б, в.

Якщо на виході одного логічного елемента, наприклад F1, є сигнал логічної 1, то на вході іншого буде також логічна 1. На виході другого й вході першого логічного елемента буде сигнал логічного 0. Логічний нуль на вході першого логічного елемента забезпечує одержання логічної одиниці на його виході. Отже, стан тригера стійкий. Зміна сигналів на виходах тригера призводить до того, що схема приймає новий стійкий стан, у якому може перебувати як завгодно довго. Тому що логічні елементи І-НІ в логіку іншого типу виконують функцію АБО-НІ, схеми рис. 11.5, б, в еквівалентні між собою.

Оскільки вхідний сигнал одного логічного елемента є вихідним сигналом іншого, тобто Uвх 1 = Uвих 2; Uвх 2 = Uвих 1, аналіз властивостей такого збільшеного ланцюга зручно проводити за допомогою передатних (перемикальних) характеристик логічних елементів, рис. 11.5, г. Стани рівноваги тригера визначаються точками перетинання передатних характеристик логічних елементів. У тригера таких точок три (1, 2, 3), причому тільки 1, 3 характеризують стійкий стан, тому що в них транзистори логічних елементів перебувають або в стані насичення, або в стані відсічення й позитивний зворотний зв'язок відсутній. Точка 2 характеризує нестійкий стан рівноваги. В ній транзистори обох логічних елементів перебувають в активній області й діє ланцюг позитивного зворотного зв'язку. При Kγ ≥1 найменше відхилення від точки 2 викликає регенеративний процес, в результаті якого вихідні сигнали тригера визначаються положеннями точок 1 або 3.

Для виникнення регенеративного процесу на входи логічних елементів, наприклад другого, повинні бути подані сигнали, які виведуть транзистори обох ЛЕ в активну область (U1вх пор, U0вх пор). При цьому забезпечиться відновлення ланцюга позитивного зворотнього зв’язку, з'явиться регенерація й тригер перейде в інший стійкий стан.

При виконанні тригерних схем на основі стандартних логічних елементів процес їхнього проектування зводиться до розробки схем з'єднання логічних елементів і організації ланцюга керування. Велика кількість комбінацій можливих зовнішніх з'єднань привело до появи значної кількості тригерних пристроїв, властивості яких істотно розрізняються. Їх звичайно класифікують за способом запису інформації й функціональною ознакою.

Класифікація за способом запису інформації характеризує тимчасову діаграму роботи. За цією ознакою тригери підрозділяють на ті, що не синхронізуються (асинхронні) і ті, що синхронізуються (синхронні або ті, що тактуються).

В асинхронного тригера зміна його стану відбувається безпосередньо із приходом керуючого сигналу. У тих, що синхронізуються крім інформаційних входів, на які подаються керуючі сигнали, є входи синхронізації або, що те ж саме, тактові входи. Зміна стану тригера при наявності на входах інформаційних сигналів може відбутися тільки в моменти подачі на входи синхронізації відповідних розв'язних сигналів, причому керування може здійснюватися або потенціалом імпульсу, або його фронтом.

Основою класифікації тригерів за функціональною ознакою є вид логічного керування, що характеризує стан входів і виходів тригера в момент часу до tn і після його спрацьовування tn+1. За цією ознакою тригери підрозділяють на RS-; D-; Т-; JK-типи й т.д. Назва тригера відбиває особливості організації його керування й характеризує вид логічного рівняння, що описує його функціонування при подачі електричних сигналів. Один з виходів тригера називають прямим і позначають буквою Q, інший – інверсним і позначають – . Стан тригера ототожнюють із сигналом на прямому виході. Тригер перебуває в одиничному стані при Q = 1, = 0 і нульовому – при Q = 0,

= 1. Позначення входів проводять виходячи зі станів, в які встановлюється тригер при подачі на них керуючих сигналів. При цьому використовують наступні мітки: S – вхід для роздільної установки тригера в стан 1 (S-вхід); R – вхід для роздільної установки тригера в стан 0 (R-вхід); J – вхід для установки стану 1 в універсальному тригері (J-вхід); K – вхід для установки стану 0 в універсальному тригері (K-вхід); Т – рахунковий вхід (T-вхід); D – інформаційний вхід для установки тригера в стани 1 або 0 (D-вхід); Е – додатковий керуючий вхід для дозволу прийому інформації; С – керуючий вхід дозволу прийому інформації (вхід синхронізації, С – вхід або тактовий). Тригер позначають у вигляді прямокутника, що має основне й додаткові поля. Усередині основного поля пишеться буква Т або букви ТТ, якщо тригер двоступінчастий; усередині додаткових полів записуються букви, що характеризують входи й виходи тригера. Причому якщо тригер управляється інверсним сигналом (логічним 0), то у відповідного входа є мітка О. При наявності декількох входів одного призначення допускається додавати до букв цифри, наприклад: 1, 2, С1, С2; 1, 2, 3 і т.д. Якщо перемикання тригера здійснюється тільки в момент дії фронту або зрізу імпульсу (динамічне керування), то відповідні входи позначають додатковим маленьким трикутником або косою лінією. Трикутник повернуть вершиною усередину тригера, а коса лінія має нахил 45°, якщо той спрацьовує по перепаду 0, 1. Якщо перемикання відбувається по перепаду 1, 0, то напрямок вершини трикутника змінюється на протилежне, а коса лінія проводиться під кутом 135°. Виходи тригера показують із правої сторони прямокутника, причому інверсний вихід (0) також позначають кружком. Приклади умовної позначки тригера наведені на рис. 11.6, а – ж.

Рис. 11.6 - Приклади умовних позначок тригерів:

a – асинхронний RS-тригер; б – RS-тригер, що синхронізується логічним нулем; в D-тригер, що спрацьовує по фронту 0, 1;

гJK-тригер, що спрацьовує по зрізу 1, 0; д – двоступінчастий JK-тригер із входами роздільної установки в нульовий (R) і одиничний S стани; е – T-тригер, що спрацьовує по зрізу 1, 0; ж – 0 JK-тригер з логічними елементами І на входах J і K, що синхронізується фронтом 1.

Варто звернути увагу на те, що хоча входи двоступінчастого тригера часто показуються не як динамічні, його перемикання здійснюється в момент перепаду сигналу на входах. Це треба із принципу дії тригера цього типу. Тому двоступінчастий тригер іноді показують як одноступінчастий, що має динамічні входи.

Тригер RS-типу (рис. 11.7, а) являє собою пристрій, що має два інформаційних входи: R і S. У ньому можливі два стійких стани.

При R = 0 і S = 1 тригер приймає стан 1 (Q = 1), а при R = 1, S = 0 – стан 0 (Q = 0). Іноді вхід S називають одиничним, а R – нульовим. Для тригера RS-типу комбінація S = 1; R = 1 є забороненою, тому що після такої комбінації стан тригера буде невизначеним (X) і він може виявитися або в нулі, або в одиниці. Тому необхідно передбачати виключення цієї комбінації. Стани RS- тригера залежно від вхідних сигналів записуються в вигляді таблиці істинності.

Рис. 11.7 - Схеми асинхронного RS-тригера на елементах:

а – АБО-НІ; б – І-НІ; в – ІС типу 564 ТР2

ЛІТЕРАТУРА

1 Бессонов Л.А. Теоретические основы електротехники. Электрические цепи. Навчальний посібник. – Вища школа,1978

школа, 1968.

2 Головань В.Г., Вельміскін Д.І., Головань А.В. Основи радіо техніки ТЕС, Одеса, 2007.

3 Евдокимов Ф.Е. Теоретические основы електротехники. - Вища

школа, 1968.

4 Ицхоки Я.С., Овчинников Н.И. Импульсные и цифровые устройства.- М: Сов.радио, 1972.

5 Лихарев В.А. Цифровые методы и устройства в радиолокации – М: Сов.радио, 1973.

6 Мережковский А.И., Фокин А.А. Электроника и автоматика в гидрометеорологии. – Л: Гидрометеоиздат, 1977.

7 Цыкин Г.С. Электронные усилители. – М: Связь, 1965.

М.А.ТІМОФЄЄВ