Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по статистике.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
695.3 Кб
Скачать

Тема 2. Статистичне спостереження

Статистичне спостереження - перша стадія статистичного дослід­ження, Результатом статистичного спостереження є первині дані, якість яких назначає достовірність і рівень практичної придатності соціально-економічних досліджень.

Вивчення цієї теми рекомендується починати із з'ясування поняття статистичного спостереження та його основних завдань. Потім грунтовно вивчити основні організаційні форми, види та способи статистичного спостереження, їх специфичні особливості та відмінності. При цьому слід мати на увазі, що виділення видів і способів статистичного спостереження проводиться за різними ознаками, а на практиці це при­зводить до застосування різноманітних комбінацій окремих видів стати­стичного спостереження.

Потрібно добре усвідомити, що успішне проведення будь-якого статистичного спостереження неможливо без детально розробленого заздалегідь плану.

План статистичного спостереження містить дві частини: програмно -методологічну й організаційну. Слід з'ясувати поняття, що склада­ють основний зміст програмно-методологічної частини плану статис­тичного спостереження, такі як мета і завдання спостереження, об'єкт та одиниця спостереження, програма спостереження, статистичний форму­ляр спостереження, його види та інструкції до нього, а також питання організації спостереження: місце, час і терміни спостереження, підбір та інструктаж кадрів, заходи щодо запобігання помилок реєстрації, методи контролю даних тощо.

Окремо необхідно звернути увагу на можливі помилки статистич­них спостережень: реєстрації і репрезентативності, які можуть бути сис­тематичніші і випадковими, навмисними і ненавмисними, та причини, що їх зумовлюють, а також на методи перевірки достовірності даних спостереження.

Запитання для самоперевірки

1. У чому суть і особливості статистичного спостереження?

2. Назвіть організаційні форми статистичного спостереження і поясніть їх суть та особливості.

3. Вкажіть види та способи статистичного спостереження і дайте їх визначення. Наведіть приклади кожного виду та способу статистич­ного спостереження.

4. У чому полягають програмно-методологічні й організаційні питання

плану статистичного спостереження?

5. Поясніть суть таких понять, як об'єкт і одиниця спостереження.

6. Дайте визначення програми статистичного спостереження і вик­ладіть вимоги до її змісту.

7. Що таке статистичний формуляр і які реквізити він включає?

8. Поясніть суть таких понять, як місце, час і строки проведення статис­тичного спостереження.

9. Які помилки можливі при проведенні статистичних спостережень? Поясніть їх суть і наведіть приклади.

10.Якими способами здійснюється контроль матеріалів статистичного спостереження?

Тема 3. Зведення і групування статистичних матеріалів

Зведення і групування становлять другий етап статистичного дослідження. Якщо від статистичного спостереження залежать повнота і якість зібраної інформації, то від другого етапу залежить ефективність ії використання для розв'язування завдань даного дослідження. При вивченні теми потрібно з'ясувати зміст поняття статистичного зве­дення, детально розібратися в його складових елементах та організації і техніці його проведення.

У зведенні статистичного матеріалу найважливішим елементом є питання про його групування. Тому важливо добре засвоїти, що таке статистичне групування і які його основні завдання і значення для дослідження соціально-економічних явищ і процесів, розібратися в класи­фікації статистичних групувань; вміти відрізняти одне від одного типо­логічні, структурні та аналітичні групування. Необхідно мати уявлення про вторинне і комбінаційне групування, які відіграють значну роль у соціально-економічних дослідженнях.

Особливої уваги заслуговують принципи і правила побудови гру­пувань (вибір групувальних ознак, формування числа груп, визначення інтервалів групування). Успіх групування в основному залежить від умілого вибору групувальної ознаки, яка головним чином визначається завданнями даного дослідження, а групування можна проводити як за однією, так і за двома і більше ознаками, причому групувальні ознаки можуть бути якісними (номінальними) або кількісними. Інтервали в структурних і аналітичних групуваннях можуть бути рівні і нерівні, які, в свою чергу, бувають зростаючими і спадаючими. Важливо знати умо­ви застосування різних видів інтервалів групування.

Величину рівних інтервалів визначають за формулою:

h = XmaxXmin

m

де h - величина інтервалу; Xmax - максимальна величіпіа ознаки; Xmin -мінімальна величина ознаки; т - кількість груп.

Орієнтовно кількість груп можна визначити за формулою, реко­мендованою американським статистиком Стержесом (Sturgess),

m = 1 +3,322 lg n = 1 + 1,441 ln n,

де n — кількість одиниць сукупності.

Механічне використання наведеної формули для визначення кількості груп може дати незадовільні результати. Її доцільно застосо­вувати лише тоді, коли досліджувана сукупність досить велика і зміна ознаки, що вивчається, має порівняно рівномірний характер.

На основі зведення та групування формуються ряди розподілу. Важливо добре засвоїти такі основні характеристики ряду розподілу, як варіанта, частота, частка, кумулятивна частота і частка, з'ясувати їх роль і значення для аналізу рядів розподілу, а також розібратись різних видах рядів розподілу та способах їх побудови.

Результати статистичного зведення та групування подаються у вигляді статистичних таблиць. Викладення цифрових характеристик соціально-економічннх явищ у табличній формі створює найкращі умо­ви для аналізу цих явищ.

Статистичні таблиці складаються і оформляються згідно із вста­новленими правилами.

Необхідно засвоїти основні елементи статистичної таблиці, особ­ливо добре з'ясувати, що таке підмет і присудок таблиці, в чому різниця між ними, бо інакше неможливо зрозуміти суть і особливості різних видів статистичних таблиць згідно з побудовою підмета і способу роз­робки присудка. Потрібно також знати всі вимоги, що пред'являються до побудови та оформлення статистичних таблиць.