Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по статистике.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
695.3 Кб
Скачать

Запитання для самоперевірки

1. У чому суть і переваги вибіркового спостереження?

2. Що таке генеральна і вибіркова сукупність?

3. Які узагальнюючі характеристики генеральної і вибіркової сукуп­ності порівнюються між собою?

4. Чому необхідно дотримуватися принципу випадкового відбору?

5. Які існують схеми і способи відбору одиниць з генеральної сукупності?

6. Охарактеризуйте схему повторного і безповторного відбору.

7. Як визначається середня помилка вибірки для середньої величини для повторного і безповторного відбору при різних способах відбору?

8. Які формули застосовують для обчислення середньої помилки вибір­ки для частки для повторного і безповторного відбору при різних способах відбору?

9. Від чого залежать середня і гранична помилки вибірки?

10. Як визначаються довірчі межі генеральних характеристик?

11. Напишіть формули необхідного обсягу вибірки для повторного і без­повторного відбору.

12. Які існують способи поширення характеристик вибіркової сукупності на генеральну?

Тема 9. Графічні методи зображення статистичних даних

Для наочного подання статистичних даних нарівні зі статистич­ними таблицями широко використовуються статистичні графіки. Тому знання методики і техніки побудови й оформлення статистичних графіків для студентів дуже необхідно.

Статистичні графіки є не лише засобом ілюстрації статистичних даних, а насамперед важливим засобом їх тлумачення й аналізу, а іно­ді — єдиним і незамінним інструментом їх узагальнення та пізнання. Зокрема, графіки незамінні в разі потреби одночасно вивчати кілька статистичних рядів, оскільки вони дають змогу відразу, одним поглядом встановити існуючі між рядами, що вивчаються, співвідношення, зв'язки, виявити, чим вони різняться між собою, а також з'ясувати особливості їх зміни у часі і просторі.

Потрібно засвоїти методику і техніку побудови основних складо­вих елементів статистичного графіка: поле графіка, графічний образ, просторові та масштабні орієнтири, експлікацію графіка. Кожний еле­мент графіка має своє призначення і виконує певну роль як у побудові, так і в інтерпретації графіка. Це означає, що знати кожний елемент не­обхідно не лише для того, щоб правильно прочитати й зрозуміти графік, а й для того, щоб уміти правильно його скласти.

У статистиці використовуються різні графіки. Класифікація ста­тистичних графіків допомагає зрозуміти відмінності між різними видами графіків, з'ясувати їх можливості щодо розв'язання завдань статистич­ного дослідження, а головне — вибрати найпридатніший вид графіка з огляду на цілі дослідження, зміст і характер зображуваних статистичних

даних.

Слід відзначити, що застосування персональних комп'ютерів не лише значно полегшує й прискорює побудову статистичних графіків, а й розширює масштаб і можливості їх використання для зображення ста­тичних даних. Тому дуже важливо засвоїти техніку автоматизованої побудови статистичних графіків з використанням персональних комп'­ютерів. Такі знання особливо потрібні економістам різних спеціальнос­тей, котрі у своїй професійній діяльності постійно вдаються до графічно­го зображення статистичних даних.