Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по статистике.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
695.3 Кб
Скачать

Тема 3. Зведення і групування статистичних матеріалів

Зведення - другий етап статистичного дослідження. Основні елементи зведення, організація і техніка.

Поняття статистичного групування та його роль у статистичному дослідженні. Види статистичних групувань залежно від кількості групувальних ознак і вирішуваних ними завдань. Основні принципи і правила побудови статистичних групувань: вибір групувальних ознак, визначення числа груп, вибір, інтервалів групування.

Комбінаційне групування і його роль у статистичному дослідженні. Вторинне групування і методи його побудови .

Поняття ряду розподілу, його елементи. Види рядів розподілу.

Статистичні таблиці як. метод наочного викладення статистичних даних. Елементи статистичної таблиці. Види статистичних таблиць і правила їх побудови.

Тема 4. Статистичний аналіз рядів розподілу

Основні завдання статистичного вивчений рядів розподілу. Характеристики центра розподілу: середня величина, мода, медіана.

Поняття і значення середніх величин. Основні правила їх застосування в соціально-економічних дослідженнях.

Види і форми середніх величин. Основні методологічні принципи розрахунку середніх величин.

Поняття середньої арифметичної. Середня арифметична: проста і зважена. Обчислення середньої арифметичної в рядах розподілу. Середня гармонічна: проста і зважена. Вибір виду і форми середньої залежно від характеру вихідних даних. Порядкові середні: мода і медіана. Визначення моди і медіани в дискретних та інтервальних рядах розподілу та їх використання у статистичному аналізі. Основні математичні властивості характеристик центра розподілу (середньої арифметичної, моди і медіани).

Необхідність вивчення варіації статистичнах ознак. Статистичні характеристики варіації кількісних ознак: розмах, варіації, середнє лінійне відхилення, дисперсія, середнє квадратичне відхилення, їх взаємозв'язок. Коефіцієнти варіації та їх значення для вивчення варіації.

Визначення варіації альтернативної ознаки і номінальної ознаки, яка приймає більше двох значень.

Вивчення форми розподілу. Статистичні характеристики форми розподілу: коефіцієнти асиметрії та ексцесу.

Тема 5. Статистичні методи вивчення взаємозв'язків

Вивчення взаємозв'язку соціально-економічних явищ одне з найважливіших завдань статистики. Поняття про функціональні та стохатичні зв'язки. Кореляційний зв'язок як окремий вид стохастичного зв'язку.

Види кореляційних зв'язків. Поняття про лінію регресії. Дві основні

моделі вивчення кореляційних зв'язків.

Модель аналітичного групування. Етапи побудови моделі аналітичного групування. Теоретичне обгрунтування моделі. Оцінка лінії регресії. Оцінка тісноти зв'язку. Правило розкладання варіації. Кореляційне відношення. Перевірка істотності зв'язку.

Модель кореляційно-регресійного аналізу та етапи її побудови. Теоретичне обгрунтування моделі. Вибір форми рівняння регресії. Обчислення параметрів рівняння регресії та їх економічна інтерпретація. Побудова довірчого інтегралу коефіціента регресії. Оцінка тісноти звя'зку та перевірка її істотності в кореляційно-регресійному аналізі. Коефіціент детермінації. Індекс кореляції. Лінійний коефіцієнт кореляції. Загальне поняття про багатофакторний кореляційно-регресійний аналіз.