Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент_ОКЛ.doc
Скачиваний:
224
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.3 Mб
Скачать

Нові категорії та поняття: Система менеджменту. Цільова підсистема. Забезпечуючи підсистема. Функціональна підсистема. Керуюча підсистема. Управлінська праця. Розподіл праці керівників.

Рекомендована література:

Основна:

[1],[2],[4],[10],[16],[22],[31].

Додаткова:

[3],[9],[20],[25],[28],[41],[42],[48],[50],[53],[57],[60],[65],[78],[80].

Тема 3. Науково –організаційні засади управління

  1. Предмет та структура науки управління

  2. Види управління

  3. Функції управління

  4. Ролі менеджера

  5. Основні вимоги до якостей управлінця

  6. Стадії управлінського циклу

  7. Підвищення кваліфікації управлінського персоналу

1. Предмет та структура науки управління.

Предмет науки управліннявизначається як знання, яке уможливлює приводити будь – який об’єкт у відповідність з потребами, законами функціонування і розвитку власного потенціалу, а також теоретична характеристика об’єктивних і суб’єктивних механізмів організації управління цими об’єктами і їх взаємодії і взаємозв’язку із зовнішнім середовищем.

До структури науки управліннявходять її методологічні засади, зокрема загальна концепція, теорія організації, кібернетика, концепція ідеальної організації, системологія, діалектика, і у відповідністю з оригінальністю об’єкту управління інші наукові знання, які можуть мати методологічний сенс щодо даного об’єкту, в даному часі і просторі.

2. Види управління

В управлінні існують три основні види, відповідно до яких існують особливості управлінської діяльності. Це управління діяльністю різних колективів; управління системами машин, технологічними процесами і взагалі процесами, що відбуваються під час впливу людини на природу; та управління процесами, що відбуваються в живих організмах.

Поділ управління за сферами суспільного життя: управління матеріальним виробництвом, управління духовним виробництвом, управління споживанням, які, в свою чергу, мають складну управлінську структуру.

3. Функції управління

У визначенні менеджменту використано 4 тер­міни - планування, організація, мотивація, конт­роль. Ці чотири поняття утворюють основні функції управління.

Спочатку ми їх стисло охарактеризуємо для того, щоб мати загальне уявлення, про що йти­меться далі.

Планування. Складання плану завжди розгля­дається як початковий етап процесу управління. Воно означає, що хтось повинен вирішити: що, як, коли та ким має бути виконано. Керівництво організації повинно знайти відповіді на такі запи­тання:

Де ми знаходимося в цей час? (Оцінити слаб­кі та сильні сторони організації у сфері фі­нансів, маркетингу, виробництва, трудових ресурсів).

Куди ми хочемо рухатися? (Оцінити можли­вості та загрози в навколишньому середовищі: конкуренція, екологічні умови, постачання, якими повинні бути цілі та як їх досягти).

Як ми збираємося це зробити?

Організація. Як тільки план складений, необхі­дно підготовити та забезпечити його виконання. Наприклад, якщо у вас є план побудови будинку, то організація його виконання передбачає, зокре­ма, підбір та розміщення відповідних робітників, придбання та доставку необхідних для будівницт­ва матеріалів.

Мотивація - це таке регулювання спонукаючих стимулів людини, при яких виникає бажання працювати так, щоб сприяти досягненню цілей організації. Серед німців існує таке прислів'я: «Хто виробляє, той не керує, хто керує, той не виробляє».

Контроль – це таке регулювання організаційної дільності, коли деякі заплановані елементи виконання ставлять у визначені межі. Система контролю перевіряє, де організація перебуває за фактичним рівнем викоання, і де вона повинна бути.